Charles Tjessem til topps i kokke-OL

Charles Tjessem gikk til topps i Bocuse d'Or 2003, OL for kokker, i beinhard konkurranse med resten av verdenseliten. Nok en stor seier for norsk kokkekunst som også tidligere har vist seg å tilhøre det ypperste. Ingen andre land enn Frankrike kan nemlig
Redaksjonen
29 Januar 2003 - 20:59

Drøyt hundre nordmenn var til stede for å gi vår kandidat til OL-tittelen for kokker sin støtte. Så vel bransjekolleger som matinteresserte privatpersoner utstyrt med norske flagg og kreative antrekk sto ringside og heiet frem Charles Tjessem da han skulle vekke juryens etter hvert trette smaklsløker. For det har så vel sine klare ulemper som fordeler å være nr 23 av i alt 24 som sender ut sin kreasjon til den nådeløse juryen. Som for øvrig består av verdens ledende kjøkkensjefer. Norge er nær sagt selvsagt representert ved Eyvind Hellstrøm fra Bagatelle.

Charles Tjessem og Norge gikk altså til topps, mens den franske kokken  plasserte seg nummer to og Tyskland representant ble nummer tre.

Charles Tjessem er en av landets mest rutinerte kokker. Han ble Årets Kokk i 2002 og er kaptein på kokkelandslaget 2001-2004 og deltaker helt siden 1996. Han er tidligere leder for Gastronomisk Institutt. I det "sivile" liv er Tjessem ansvarlig for Statoils kantiner på Forus utenfor Stavanger.

Her er vinnermenyen:
w Ørret à la Trollfjord
w Kreps fylt med norsk fjordørret tilsmakt med sitron og estragon
w Reketerte med østers og sevrugakaviar
w Sprø potetganache
w Grønnsaksbruschetta
w Kokos-sitrus og karri-emulsjon
w Oksefilet Filet à la Barlaug

Ingen andre land enn Frankrike kan vise til samme resultater fra Bocuse d'Or som Norge. 1999 gikk Terje Ness til topps. Det samme gjorde Bent Stiansen i 1993. Lars Erik Underthun fikk sølv i 1991. Og i 1997 gjorde Odd Ivar Solvold seg fortjent til bronse. Det er tredje gang at norsk sjømat får denne æresbevisningen.

Bocuse d'Or ble startet i 1987 av legendariske Paul Bocuse som fortsatt er en dominerende figur i mer enn en forstand i konkurransens kulisser. 2003-versjonen er altså den 9. i rekken. Og det er tredje gang at norsk sjømat, denne gangen ørret, velges ut som en av hovedråvarene. Først ut var skreien i 1997 og som kjent det var norsk sei og norske kamskjell Terje Ness gikk til topps med i 1999.

Foto: mat.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her