Charles Tjessem til topps i kokke-OL

Charles Tjessem gikk til topps i Bocuse d'Or 2003, OL for kokker, i beinhard konkurranse med resten av verdenseliten. Nok en stor seier for norsk kokkekunst som også tidligere har vist seg å tilhøre det ypperste. Ingen andre land enn Frankrike kan nemlig
Redaksjonen
29 Januar 2003 - 19:59

Drøyt hundre nordmenn var til stede for å gi vår kandidat til OL-tittelen for kokker sin støtte. Så vel bransjekolleger som matinteresserte privatpersoner utstyrt med norske flagg og kreative antrekk sto ringside og heiet frem Charles Tjessem da han skulle vekke juryens etter hvert trette smaklsløker. For det har så vel sine klare ulemper som fordeler å være nr 23 av i alt 24 som sender ut sin kreasjon til den nådeløse juryen. Som for øvrig består av verdens ledende kjøkkensjefer. Norge er nær sagt selvsagt representert ved Eyvind Hellstrøm fra Bagatelle.

Charles Tjessem og Norge gikk altså til topps, mens den franske kokken  plasserte seg nummer to og Tyskland representant ble nummer tre.

Charles Tjessem er en av landets mest rutinerte kokker. Han ble Årets Kokk i 2002 og er kaptein på kokkelandslaget 2001-2004 og deltaker helt siden 1996. Han er tidligere leder for Gastronomisk Institutt. I det "sivile" liv er Tjessem ansvarlig for Statoils kantiner på Forus utenfor Stavanger.

Her er vinnermenyen:
w Ørret à la Trollfjord
w Kreps fylt med norsk fjordørret tilsmakt med sitron og estragon
w Reketerte med østers og sevrugakaviar
w Sprø potetganache
w Grønnsaksbruschetta
w Kokos-sitrus og karri-emulsjon
w Oksefilet Filet à la Barlaug

Ingen andre land enn Frankrike kan vise til samme resultater fra Bocuse d'Or som Norge. 1999 gikk Terje Ness til topps. Det samme gjorde Bent Stiansen i 1993. Lars Erik Underthun fikk sølv i 1991. Og i 1997 gjorde Odd Ivar Solvold seg fortjent til bronse. Det er tredje gang at norsk sjømat får denne æresbevisningen.

Bocuse d'Or ble startet i 1987 av legendariske Paul Bocuse som fortsatt er en dominerende figur i mer enn en forstand i konkurransens kulisser. 2003-versjonen er altså den 9. i rekken. Og det er tredje gang at norsk sjømat, denne gangen ørret, velges ut som en av hovedråvarene. Først ut var skreien i 1997 og som kjent det var norsk sei og norske kamskjell Terje Ness gikk til topps med i 1999.

Foto: mat.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skap fargeglede rundt middagsbordet
Dagens rett

Skap fargeglede rundt middagsbordet

En fargesterk gulrotsuppe med linser og lett chilibitt frisker opp en mørk høstdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her