Charles Tjessem til topps i kokke-OL

Charles Tjessem gikk til topps i Bocuse d'Or 2003, OL for kokker, i beinhard konkurranse med resten av verdenseliten. Nok en stor seier for norsk kokkekunst som også tidligere har vist seg å tilhøre det ypperste. Ingen andre land enn Frankrike kan nemlig vise til samme resultater fra Bocuse d'Or som Norge. 1999 gikk Terje Ness til topps.

Drøyt hundre nordmenn var til stede for å gi vår kandidat til OL-tittelen for kokker sin støtte. Så vel bransjekolleger som matinteresserte privatpersoner utstyrt med norske flagg og kreative antrekk sto ringside og heiet frem Charles Tjessem da han skulle vekke juryens etter hvert trette smaklsløker. For det har så vel sine klare ulemper som fordeler å være nr 23 av i alt 24 som sender ut sin kreasjon til den nådeløse juryen. Som for øvrig består av verdens ledende kjøkkensjefer. Norge er nær sagt selvsagt representert ved Eyvind Hellstrøm fra Bagatelle.

Charles Tjessem og Norge gikk altså til topps, mens den franske kokken  plasserte seg nummer to og Tyskland representant ble nummer tre.

Charles Tjessem er en av landets mest rutinerte kokker. Han ble Årets Kokk i 2002 og er kaptein på kokkelandslaget 2001-2004 og deltaker helt siden 1996. Han er tidligere leder for Gastronomisk Institutt. I det "sivile" liv er Tjessem ansvarlig for Statoils kantiner på Forus utenfor Stavanger.

Her er vinnermenyen:
w Ørret à la Trollfjord
w Kreps fylt med norsk fjordørret tilsmakt med sitron og estragon
w Reketerte med østers og sevrugakaviar
w Sprø potetganache
w Grønnsaksbruschetta
w Kokos-sitrus og karri-emulsjon
w Oksefilet Filet à la Barlaug

Ingen andre land enn Frankrike kan vise til samme resultater fra Bocuse d'Or som Norge. 1999 gikk Terje Ness til topps. Det samme gjorde Bent Stiansen i 1993. Lars Erik Underthun fikk sølv i 1991. Og i 1997 gjorde Odd Ivar Solvold seg fortjent til bronse. Det er tredje gang at norsk sjømat får denne æresbevisningen.

Bocuse d'Or ble startet i 1987 av legendariske Paul Bocuse som fortsatt er en dominerende figur i mer enn en forstand i konkurransens kulisser. 2003-versjonen er altså den 9. i rekken. Og det er tredje gang at norsk sjømat, denne gangen ørret, velges ut som en av hovedråvarene. Først ut var skreien i 1997 og som kjent det var norsk sei og norske kamskjell Terje Ness gikk til topps med i 1999.

Foto: mat.no

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen