Dagens rett
Slik får du en helt uforglemmelig blåskjellopplevelse

Slik får du en helt uforglemmelig blåskjellopplevelse

Gjør som kjøkkensjefen på Ekebergrestauranten, Tore Aspås, som her byr på en av mange lekre oppskrifter i kokeboken Rå vare.
Aase E. Jacobsen
12 November 2016 - 11:04

Kokebokjuryen har talt.  Rå vare, signert restaurantkonge Bjørn Tore Furset og kollega Marianne Nygård-Hansen er en av de fem beste kokebøkene i 2016. 

Kokeboken viser fram det beste fra de til sammen 10 restaurantenhetene i gruppen. Inkludert Norges fremste spydspiss, Maaemo, og det siste tilskuddet, Grand Cafe.

En smakebit fra denne utsøkte kokeboken får du her, med en ekstra smaksintensiv blåskjellrett, signert kjøkkensjefen på Ekebergrestauranten, Tore Aspås.

Om den blir årets aller beste kokebok, er fortsatt en hemmelighet. 

 

Juryens begrunnelse for at Rå vare er en av finalistene:

«Når kokkene ved Oslo-restauranter som Maaemo, Ekebergrestauranten, Grand Café og andre spisesteder i Fursetgruppen skal lage mat, da spiller råvarene hovedrollen. Kuskjell, piggvar, baby-blekksprut og grønn asparges skal inn på kjøkkenet i riktig sesong. Der lager kjøkkensjefene mat du sjelden ser maken til, men som du nå kan prøve deg på hjemme. Gode tekniske forklaringer og oppskrifter som spenner fra «enkel» pizza til noen av Espen Holmboe Bangs berømte signaturretter fra Maaemo. Rettene løftes fram av et nøkternt design med flotte fotografier.»

Årets kokebokjury:

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

Det er niende gang denne kåringen finner sted. I år som før er den i regi av Apéritif i samarbeid med Norli. 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Blåskjell med sitrongress, ingefær, kokos, lime og chili

Blåskjell med sitrongress, ingefær, kokos, lime og chili

Fremgangsmåte

Skrubb skjellene med en stålskrubb og skyll i kaldt vann i cirka 30 minutter.

Fres grønnsaker (unntatt vårløken) og krydder lett i litt olje i en stor kjele. Tilsett hvitvin og smør og kok inn/reduser væsken til cirka 20–30 prosent av opprinnelig mengde.

Tilsett blåskjellene, kokosmelk og vårløk (spar noe av vårløken til dryss til slutt). Dekk til kjelen og damp på moderat varme til skjellene åpner seg. Rist forsiktig på kjelen med jevne mellomrom. Dryss over koriander og vårløk på slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper og noen dråper limesaft.

Serveres gjerne med Perfekte hjemmelagde pommes frites, aioli og limebåter ved siden av.

Se flere blåskjell oppskrifter her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Tore Aspås, kjøkkensjef, Ekebergrestauranten

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blir det grillvær i dag, fikser du middagen på et øyeblikk
Dagens rett
Grillet biff med bulgursalat og tomat- og aprikossaus

Blir det grillvær i dag, fikser du middagen på et øyeblikk

Lukten av en saftig biff på grillen får tennene til å løpe i vann, og servert med en frisk sommersalat er dette en perfekt søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her