Deilig å være gourmet i Danmark

Danmark er noe langt mer enn røde pølser, tivoli, snaps og bayer. Gourmetferie til de beste kroene utvalgt av danmarkvennen Terje Ness skal kapre den moderne og matglade forbruker og legge malen for en ny generasjon turister til vårt naboland i sør.
Redaksjonen
08 Oktober 2001 - 11:06

Det var imidlertid bergensrederiet Fjord Line som først så potensialet i gourmetmat som mondent turistmål, og fikk full backing av Danmarks Turistkontor. - Folk vil ha mer spenning, oppleve noe mer enn det de tradisjonelt forbinder med Danmark. De vil ha kultur og mat, og de vil ha kvalitet. Akkurat dette ønsket vi at flere skulle oppleve ved å reise med vår rute fra Bergen til Hanstholm. Målet er at Smag og Behag - Gastronomiruten til Danmark skal bli et kvalitetsprodukt som både er selgende og merkevarebyggende for Fjord Line, sier den unge og engasjerte markedssjefen Nils Henrik Geitle.

Sjåvinister
Tilbudet vil naturlig nok være mest aktuelt for de som er bosatt på Vestlandet. Sjåvinistiske matfriker i Oslo som tror all gastronomisk innovasjon må skje i hovedstaden for å være viktig og helt riktig, må dermed ommøblere på vante forestillinger. Det merkelige er at ingen av de andre danskefergerederiene har sett hvordan Danmark har utviklet seg på mange nivåer.

Ved hjelp av reklamebyrået Pepper har Fjord Line utviklet produktet Gastronomiruten, presentert i en stor og glossy "gourmet-avis" i fulldistribusjon gjennom Bergens Tidende, laget hjemmesider, konkurranser, incentive-kampanjer i restaurantbransjen og invitert pressefolk, deriblant artikkelforfatteren, på en smaksopplevelse.

Med ulike pakker, hvor alle inkluderer enten tur/retur eller bare én vei med fergen, tilbyr Fjord Line en smakebit av det gastronomiske Danmark på åtte utvalgte kroer spredt over store deler av Danmark: Sevel Kro, Luneborg Kro, Store Restrup Herregård, Sallingsund Færgekro, Henne Kirkeby Kro, Molskroen, Christies's Sdr. Hostrup Kro og Falsled Kro. Prisene varierer selvfølgelig med antall døgn og sted, hvor det dyreste opplegget, en gastronomisk langweekend med tre overnattinger på tre ulike kroer med tre femretters menyer, reise, mat om bord, champagne etc, koster 5590 kroner pr. person.

I jakten på krokvalitet var det godt med en kokkeveiviser fra Vestlandet
Det er gull å drepe gamle fordommer, sier rederiet i sin presentasjon av det som nå bærer navnet Gastronomiruten, frontet av Terje Ness. For det er gjennom Ness' mangeårige kjennskap og kjærlighet til danske gourmetkroer med annet enn hakkebøf, som er Fjord Lines kvalitetssikring i dette til tider usikre farvannet.

Ifølge Ness består deler av dansk krokultur i dag av kulinariske trollmenn, hvorav flere innvandrete franskmenn, som har skapt Danmark til et gastronomisk paradis bare en fergereise unna. For Gastronomiruten dreier seg ganske enkelt om å få flere reisende til Fjord Line og flere "dannete" norske turister til Danmark, og på sikt bli kvitt det triste danskebåtstempelet, som sitter veldig godt spikret i pannebrasken på målgruppen. Nå sier Danmarks Turistkontor ja takk begge deler, for det ligger fremdeles masse penger i hakkebøf, happyhour, en lille en og en bayer, særlig gjennom de som elsker å være deilig norsk i Danmark.

Attraktivt arbeidsmiljø
Også Fjord Line som fergerederi satser sterkt på mat, og maten om bord må være noe av det bedre som presenteres på denne typen fergefart, hvor endeløse buffeter med skvalpende fabrikkpuddinger og andre mer eller mindre smakløse lissom-delikatesse-påfunn er blitt fremstilt som kulinariske høydepunkt.

- For oss er det viktig å satse på kvalitet, og være på hugget. Det har gjort kjøkkenet på våre båter til attraktive arbeidsplasser for lærlinger. Vi har da også fått tilbakemeldinger på at vårt fagmiljø er sterkt og godt, sier Jan Petter Eilertsen, driftsdirektør hotell i Fjord Line.

Fjord Line definerer sine restauranter som direkte konkurrenter til de beste i Bergen. De har lite gjennomtrekk blant kokkene, og temauker sørger for å holde kreativiteten oppe.

Vinparadiset i Færgekroen
Vår tur inkluderte besøk på Salingsund Færgekro, Store Restrup Herregård og Molskroen. Kjøkkenet på Salingsund, som strekker sine aner tilbake til 1600-tallet da de hadde kongelig privilegium som serverings- og overnattingssted, fikk vi bare en smakebit av gjennom canapéer og petit fours.

Desto sterkere var åpenbaringen i vinkjelleren, hvor vinkelner, kokk og kongelig hoffleverandør, Jens Peder Skov, har en vinsamling som skapte tårer og tænders gnidsel. Den er ikke av de største, men for et utvalg, til mikoskopisk lave danskepriser: Ch. de Varennes, Savennieres, Ch. de Fesles 1997 for 289, Chablis Grand Cru, Moutonne, Long Depaquit 1997 til 549, Meursault-Charmes Premier Cru 1997 Marc Rougeot til 679 og fra Pomerol Ch. Petit Villages 1991 til 449.

Store Restrup Herregård var digert, fornemt og til dels ødelagt av tannlegeeiernes høyst skiftende og improviserte smak. Deres egenimporterte rumenske rødvin er lett å drikke og enda lettere å glemme. Våre fireretters lunsj hadde en god vilje og spreke intensjoner, men var altfor gjennomrøkt til at rettene, blant annet kamskjell med røkt østers og røkt and med foie gras, fikk briljere med sine naturlige, perfekte smaker. Da måtte det en mann fra Molskroen til for en Grande Finale.

Molskroen ligger noen meter fra havet, fire mil utenfor Århus, og er et klassisk dansk bindingsverkhus. Totalrenovert i en lett, stilren nordisk ramme med ekte Per Kirkeby og Andy Warhol på veggene som stammer fra reklamevertskapets samling, er Molskroen en estetisk oase og paradis for livets behagelige lyster og stunder. Istidsgamle morenebakker har dandert seg vakkert og nennsomt rundt i området og stimulerer sinn og gane for kveldens show.

Så var det maten
Mottakelse i vinkjelleren med Jespers overraskende Happen (se menyen) og Deutz Blanc de Blancs i rikelige mengder. Amuse-bouche med blant annet fritert grisenese. Jeg stopper der, menyen finner du under, og for meg står dette som en av de mest lysende gastronomiske opplevelser noensinne. Hva kan man egentlig si? Les og smak!

El Bulli, Albert Ferra og hans "tenkende" mat lurer i bakgrunnen, smaksløkene utfordres, tøyes, bearbeides og finner nytt land - eggemulsjonen i soyaingefærbuljong var overdådig, ostene av en annen verden som åpenbart er vanskelig å få til litt lenger nord. Servicen er helt enestående og kunnskapsrik, pådekningen minutiøs og uovertruffen smakfull. Vi holdt på i nesten seks timer, og sjanglet fra bordet sånn rundt tretiden - på natten. Delamain cognac og kenyansk kaffe etterpå, men ingen sigar. Hvor skulle det være plass til den?

Terje Ness' gode venn, Jesper Koch, saikke stort under forestillingen, men svettet desto mer og styrte sine lojale kokkevæpnere trygt gjennom det hele. Enestående. Ikke rart Terje Ness var stolt på kokkens vegne, han var Jespers sparringspartner da Jesper trente til Bocuse d'Or i år, hvor han ble nr. 7, og var stolt og glad for det.

Molskroen Gourmetmenu

Happen:
En lille ting til øjne og mund
Chorizo, tunmousse, kvarkparfait, butterdej og paté på pumpernickel

Amuse Bouche:
Friteret grisenæse med rødkålsmikado, kommenaromatiseret gulerodssuppe og lun havørred med linser i røget smør
*
Carpaccio af monstrøs Kammusling
med østersestragon aioli, torvesalater og croûtons
Vin: Pouilly Fumé Tradition Cullus 1997, Masson-Blondelet
*
Flot exempel på grillet pighvarryg a l'Oriental
med glaseret barigoule og soyaingefærbouillion
Vin: Gewürztraminer1996, Dom. Weinbach
*
Délicat crepinette af Pundsål og bækforel
med krydderlabskovs, trøffel og rødvinsfumet
Vin: Moulin-à-Vent 1997, D. Bourisset
*
Juice af ruccola, tonic og limesorbet
*
Lam, lam og mere lam i nye Nicoise klær'
med anchoïade i pirrende pikant essens
Vin: Pelago 1997, Umani Ronchi
*
Udvalg af Europæiske sæsonoste
når de er bedst med figner og valnødder
Vin: Cortes de Cima 1998, Alentejano
*
Konditoren "Goes Exotic" med
modne bananer, Muffins og Tahiti vanille
Vin:, Symphonie de Novembre, D. Cauhape, Jurancon

Jesper Koch, Chef de Cuisine
Molskroen, den 29.03.2001

Foto: Danmarks Turistkontor

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her