Drikke
Den beste taxfreeportvinen

Den beste taxfreeportvinen

Den er det Niepoort som leverer. Sparer noen kroner gjør du også.
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2011 - 14:21

Niepoort Late Bottled Vintage 2009 (32225)

er 70 kroner rimeligere på flyplassen enn på polet. Altså 125 kroner. Men det er først og fremst den høye kvaliteten som gjør at den er et must i handlekurven ved din neste utenlandsreise.

Gamle vinstokker

Produsenten Dirk Niepoort kaller selv sin LBV for lillebroren til den store vintage-versjonen, den du skal drikke mens du venter på at den andre skal bli moden, og det tar som kjent noen tiår.

Den er derfor laget med like stor grad av omsorg som den andre. Druene kommer fra 70 år gamle vinstokker, av typene touriga nacional, touriga franca, tinto cão, tinta francisca, tinta amarela, sousão, tinta roriz og andre enda mer lokale arter. Druene fottråkkes i store sementbasseng, såkalte lagares, hvor også gjæringen finner sted. Når tilstrekkelig mengde sukker er konvertert til alkohol, tilsettes nøytral druesprit til 20 prosent slik at gjæringen stopper. Modningen foregår i store brukte fat.

Ranciopreget

Mens vintage-utgaven tappes etter to år på fat, ligger LBV fire år. Den er da drikkeklar og skal ikke lagres. Selv om den absolutt tåler det gitt at det er en sterkvin. Men den har ikke utviklingspotensialet til en vintage.

Foretrekker du den lagrete oksidative portvinskarakteren fra en tawny, er detNiepoort Tawny 10 Years Old (13921) (for 37,5 cl) du skal satse på til 249 kroner for en helflaske. Og Niepoort kan også denne stilen, mye takket være José Nogueira, husets kjellermester, som er en mester med å blande vellagret portvin. Når det står ti år på etiketten, betyr det at gjennomsnittsalderen på innholdet er minst 10 år. Modningen finner sted i 550 liters fat som utsetter vinen for betydelig oksygenpåvirkning. Over tid utvikles de karakteristiske tonene av nøtter, lær og tørket frukt, som på fagspråket kalles rancio. 10-åringen er ikke helt der ennå, men overbeviser sterkt med sin uttalte fruktige karakter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her