Drikke
Den beste taxfreeportvinen

Den beste taxfreeportvinen

Den er det Niepoort som leverer. Sparer noen kroner gjør du også.
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2011 - 14:21

Niepoort Late Bottled Vintage 2009 (32225)

er 70 kroner rimeligere på flyplassen enn på polet. Altså 125 kroner. Men det er først og fremst den høye kvaliteten som gjør at den er et must i handlekurven ved din neste utenlandsreise.

Gamle vinstokker

Produsenten Dirk Niepoort kaller selv sin LBV for lillebroren til den store vintage-versjonen, den du skal drikke mens du venter på at den andre skal bli moden, og det tar som kjent noen tiår.

Den er derfor laget med like stor grad av omsorg som den andre. Druene kommer fra 70 år gamle vinstokker, av typene touriga nacional, touriga franca, tinto cão, tinta francisca, tinta amarela, sousão, tinta roriz og andre enda mer lokale arter. Druene fottråkkes i store sementbasseng, såkalte lagares, hvor også gjæringen finner sted. Når tilstrekkelig mengde sukker er konvertert til alkohol, tilsettes nøytral druesprit til 20 prosent slik at gjæringen stopper. Modningen foregår i store brukte fat.

Ranciopreget

Mens vintage-utgaven tappes etter to år på fat, ligger LBV fire år. Den er da drikkeklar og skal ikke lagres. Selv om den absolutt tåler det gitt at det er en sterkvin. Men den har ikke utviklingspotensialet til en vintage.

Foretrekker du den lagrete oksidative portvinskarakteren fra en tawny, er detNiepoort Tawny 10 Years Old (13921) (for 37,5 cl) du skal satse på til 249 kroner for en helflaske. Og Niepoort kan også denne stilen, mye takket være José Nogueira, husets kjellermester, som er en mester med å blande vellagret portvin. Når det står ti år på etiketten, betyr det at gjennomsnittsalderen på innholdet er minst 10 år. Modningen finner sted i 550 liters fat som utsetter vinen for betydelig oksygenpåvirkning. Over tid utvikles de karakteristiske tonene av nøtter, lær og tørket frukt, som på fagspråket kalles rancio. 10-åringen er ikke helt der ennå, men overbeviser sterkt med sin uttalte fruktige karakter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her