Dristig i hvitt

Niepoorts hvitviner tester muskler med de store burgundere, men med et helt unikt råvarematerial.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Niepoort Redoma White 2006 (49325) eller Redoma Reserva 2006 (50827) har noen problemer med å konkurrere i kraft. Selv den "enkleste" er svært intens i mineralpreget med flott syre og strålende frukt. Storebror er en kraftpakke med en imponerende god lengde. Selv om begge har tilbrakt 8-9 måneder i fransk eik, med varierende andel av nye fat, er de ikke på noen måte overeiket. Derimot bidrar eikepreget til å fylle ut det intense mineralpreget.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Høytliggende vinmarker
Å legge seg på samme prisnivå som de store burgundere er dessuten en dristig strategi, for de koster det samme som henholdsvis en kommunevin og en premier cru fra Côtes-de-Beaune.

Klimaet er jo et helt annet. Det skulle derfor være nærliggende å anta at Douro-utgavene ville være svakere syremessig og med høyere alkohol. Men den gang ei, for begge vinene holder seg innenfor "normalen" på 13-13,5 prosent, og syrene er på samme nivå. Druene som brukes til disse to vinene ligger mellom 400 og 750 m.o.h. Det kompenserer for den intense varmen i Douro og gir bedre balanse mellom sukker og syre i druene. Dessuten sørger skiferjordsmonnet og alderen på vinstokkene (60-100 år) for kraftig mineralkarakter og stor konsentrasjon.

Tørr hvit portvin
En slik prisstrategi vitner om stor tro på egne evner. Og det har Dirk Niepoort, også på de lokale druene som han begynte å lage tørre utgaver av så sent som i 1991 (røde) og 1997 (hvite). Druer som det er umulig å huske navnet på siden de aldri er å se på verken for- eller baketiketter.

For hva tenker du på når du hører rabigato, codega, donzelinho, viosinho, arinto og gouveio? Ingenting sannsynligvis, og det er ikke så merkelig for disse druene opptrer så å si aldri på egenhånd. Og i Douro har de sammen gjort nytten for seg i hvit portvin, som for øvrig ikke er særlig utbredt lenger. Men Niepoort lager en aldeles fortryllende "tørr" utgave av den hete, med omtrent samme druesammensetning som for de tørre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne
Godbiter i pollisten

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Den er både fyldig og konsentrert og åpner seg mer og mer for hver slurk. Men aller best blir den om den får lov å hvile i en kjeller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen
Dagens rett
Fransk løksuppe

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen

Løksuppe er som skapt for kalde og mørke desemberkvelder. Etter å h inntatt en solid og varmende porsjon er sofaen neste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne
Godbiter i pollisten

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Den er både fyldig og konsentrert og åpner seg mer og mer for hver slurk. Men aller best blir den om den får lov å hvile i en kjeller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen
Dagens rett
Fransk løksuppe

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen

Løksuppe er som skapt for kalde og mørke desemberkvelder. Etter å h inntatt en solid og varmende porsjon er sofaen neste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Unn smakssansene en aften full av nytelse med ost, skinke og fløyelsmyke hetviner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking: 13. desember i Oslo

Unn smakssansene en aften full av nytelse med ost, skinke og fløyelsmyke hetviner

Hetvin har stått imot tidens tann og er å regne som den ultimate, klassiske drikken – og hva er vel bedre enn å sette seg tilbake og nyte denne fantastiske vinstilen i kombinasjon med ost midt i vinterkulda?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når kjøttkakene får denne behandlingen blir de ekstra gode
Dagens rett
Panerte kjøttkaker med smørsurret gulrot og squash - og potetmos til

Når kjøttkakene får denne behandlingen blir de ekstra gode

Nå kan du bevise at dine egne kjøttkaker er minst like gode som mors. Kjøp inn kjøtt- eller karbonadedeig og lag deg noe tradisjonsrikt og godt. Kjøttkaker smaker fortreffelig, og spesielt når vi har noe sødmefylt rødt i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her