Ukens drink
Denne drinken er bÄde sterk og legendarisk

Denne drinken er bÄde sterk og legendarisk

Dette er en av de aller eldste drinkene som fortsatt nytes med stort velbehag og i store mengder.
22 August 2014 - 12:00

Mint julep er en av de tidlþse klassikerne som ofte glemmes – utenom ved Kentucky Derby hvor det serveres flere enn 80.000 stykk i lþpet av to dager.

Mynte i stedet for rose

Drinken har egentlig en mer eksotisk opprinnelse enn det indre av USA. Bakgrunnen for drinken er nemlig en arabisk drink – julab. Den besto av vann og roseblader og hadde en delikat og forfriskende duft som folk trodde þkte kvaliteten i deres liv.

Da drinken kom til den arabiske delen av Middelhavet, ble rosebladene byttet ut med mynte. Te med smak av mynte er fortsatt veldig vanlig i denne regionen. Etter hvert spredte myntevannet seg til Europa.

I begynnelsen var det rom

Historikerne mener at den alkoholholdige utgaven ble laget sÄ tidlig som begynnelsen av 1700-tallet, men da ikke med bourbon, men heller med rugbrennevin, rom eller annen sprit som var tilgjengelig pÄ den tiden.

Slik lages bourbon

Man har funnet notater fra slutten av 1780-tallet som omtaler en lignende drink, men den fÞrste virkelige skriftlige kilden er fra 1803. Denne reisebeskrivelsen forteller imidlertid ogsÄ sitt:

«The Virginian rises in the morning, about six o’clock. He then drinks a julap, made of rum, water and sugar, but very strong»  Anonym reisende, 1787.

Souvenirglasset gjorde susen

Populariteten til drinken var stor pĂ„ Ăžstkysten av Nord-Amerika. BĂžnder som dyrket mynte hadde julep som sin «morgenkaffe» for Ă„ virkelig fĂ„ en god start pĂ„ arbeidsdagen. Og i 1938 ble den signaturdrinken til Churchill Downs – Ă„stedet for Kentucky Derby. Her ble den alkoholsterke drinken servert i et souvenirglass. Dermed var veien til legendestatus kort, noe den fortsatt innehar.

Foto: Julie H. Amundsen

Mint julep drinkoppskrift

Mint julep drinkoppskrift

FremgangsmÄte

  1. RĂžr ut sukkeret med et par mynteblader og bourbon i et julepglass eller annet glass.
  2. Tilsett masse knust is og et kort sugerĂžr.
  3. Pynt med en stor myntekvist og gjerne friske bjĂžrnebĂŠr og melisdryss for utseendets skyld.
Tips:
AvkjĂžl gjerne julepglasset i knust is fĂžrst. Slik fĂ„r du et fint rimpreg utenpĂ„ glasset. Utvanning er nĂžkkelen til en bra mint julep. Dette er nemlig en spritsterk drink.

Sendt inn av Chris GrĂžtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner hÞres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populÊre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

NÄr beaujolais nouveau er vel over, er det tid for Ä gÄ tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

NÄr beaujolais nouveau er vel over, er det tid for Ä gÄ tilbake til ekte vare

Det er ikke til Ă„ komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttÄrsmeny gir deg svar pÄ alle spÞrsmÄl om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttÄrsmeny gir deg svar pÄ alle spÞrsmÄl om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behÞver for Ä gjÞre julen vellykket, ogsÄ nÄr det gjelder Ä velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – pĂ„ et pol nĂŠr deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – pĂ„ et pol nĂŠr deg

Tre virkelig gode syraher servert pÄ ulike mÄter, men fra samme magiske hÄnd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner hÞres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populÊre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

NÄr beaujolais nouveau er vel over, er det tid for Ä gÄ tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

NÄr beaujolais nouveau er vel over, er det tid for Ä gÄ tilbake til ekte vare

Det er ikke til Ă„ komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjĂžmaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjĂžmaten

Det som gjÞr dem sÄ spesielle er at de er laget av druer som kunne vÊrt brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Denne knusktĂžrre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktĂžrre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris pÄ 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange pÄ jakt etter noe som bÄde er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Slik lager du julestemning pÄ et Þyeblikk
Dagens rett
RugbrĂžd med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning pÄ et Þyeblikk

Her fÄr du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nÄ i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Apéritifs store jule- og nyttÄrsmeny gir deg svar pÄ alle spÞrsmÄl om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttÄrsmeny gir deg svar pÄ alle spÞrsmÄl om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behÞver for Ä gjÞre julen vellykket, ogsÄ nÄr det gjelder Ä velge passende drikke.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her