Ukens drink
Denne drinken er både sterk og legendarisk

Denne drinken er både sterk og legendarisk

Dette er en av de aller eldste drinkene som fortsatt nytes med stort velbehag og i store mengder.
22 August 2014 - 12:00

Mint julep er en av de tidløse klassikerne som ofte glemmes – utenom ved Kentucky Derby hvor det serveres flere enn 80.000 stykk i løpet av to dager.

Mynte i stedet for rose

Drinken har egentlig en mer eksotisk opprinnelse enn det indre av USA. Bakgrunnen for drinken er nemlig en arabisk drink – julab. Den besto av vann og roseblader og hadde en delikat og forfriskende duft som folk trodde økte kvaliteten i deres liv.

Da drinken kom til den arabiske delen av Middelhavet, ble rosebladene byttet ut med mynte. Te med smak av mynte er fortsatt veldig vanlig i denne regionen. Etter hvert spredte myntevannet seg til Europa.

I begynnelsen var det rom

Historikerne mener at den alkoholholdige utgaven ble laget så tidlig som begynnelsen av 1700-tallet, men da ikke med bourbon, men heller med rugbrennevin, rom eller annen sprit som var tilgjengelig på den tiden.

Slik lages bourbon

Man har funnet notater fra slutten av 1780-tallet som omtaler en lignende drink, men den første virkelige skriftlige kilden er fra 1803. Denne reisebeskrivelsen forteller imidlertid også sitt:

«The Virginian rises in the morning, about six o’clock. He then drinks a julap, made of rum, water and sugar, but very strong»  Anonym reisende, 1787.

Souvenirglasset gjorde susen

Populariteten til drinken var stor på østkysten av Nord-Amerika. Bønder som dyrket mynte hadde julep som sin «morgenkaffe» for å virkelig få en god start på arbeidsdagen. Og i 1938 ble den signaturdrinken til Churchill Downs – åstedet for Kentucky Derby. Her ble den alkoholsterke drinken servert i et souvenirglass. Dermed var veien til legendestatus kort, noe den fortsatt innehar.

Foto: Julie H. Amundsen

Mint julep drinkoppskrift

Mint julep drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Rør ut sukkeret med et par mynteblader og bourbon i et julepglass eller annet glass.
  2. Tilsett masse knust is og et kort sugerør.
  3. Pynt med en stor myntekvist og gjerne friske bjørnebær og melisdryss for utseendets skyld.
Tips:
Avkjøl gjerne julepglasset i knust is først. Slik får du et fint rimpreg utenpå glasset. Utvanning er nøkkelen til en bra mint julep. Dette er nemlig en spritsterk drink.

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her