Drikke
Denne drinken har folk festet med i 100 år

Denne drinken har folk festet med i 100 år

Singapore Sling er fortsatt en drink som gir mersmak og vekker beundring. Les den spennende historien.
15 August 2014 - 13:00

Singapore Sling er dermed en av de mest tidløse sommerdrinkene som finnes. Den er uten tvil den mest kjente drinken med gin som base.

100 årsjubileum rundt hjørnet
Den har sin opprinnelse i The Long Bar ved Raffles Hotel i Singapore. Bartenderen som er udødeliggjort gjennom drinken, het Ngiam Tong Boon. Det antas at han laget den første gang rundt 1915.

Se våre andre oppskrifter på samme drink

Det spesielle ved drinken, som D. A. Embury også poengterer i sin bok «The Fine Art of Mixing Drinks», er at alle bartendere lager den forskjellig. Originaloppskriften kan du fremdeles se på Raffles Hotels museum, sammen med safen hvor Mr. Boon låste inn alle sine oppskrifter.

Singapore skiller seg ut
Det er for øvrig interessant å merke seg at dagens drinkoppskrifter skiller seg en del fra dem som ble brukt på Raffles Hotel før 1970, det gjelder også andre barer i Singapore.

1970-tallsversjonen av Singapore Sling fra Raffles er også kraftig modifisert. Den ble mest sannsynlig endret på den tiden av Ngiam Tong Boons nevø. I dag serverer de premiksete Singapore Slings fra en dispenser for å håndtere volumet av drinker som serveres hver dag til de mange besøkende. Raffles Hotel er som kjent en skikkelig turistfelle. Men du kan faktisk fortsatt be om at den lages på den originale metoden hvor drinken shakes og ikke kjøres i blender (for effektivitetens skyld).

Prøv gjerne originalen også
Heldigvis kom det en endring i bruk av råvarer mot slutten av 1980-tallet.  Sourmix og dårlige premiksete drinker ble erstattet med ferske råvarer og kvalitetsprodukter. Mye av æren for denne utviklingen gis forresten Dale Degroff ved Rainbow Room i New York. For Singapore Slings del betød det at drinken på nytt minnet om originalen.

Originaloppskriften inneholdt like deler London dry gin, Bols Cherry brandy eller Cherry Heering, Bénédictine og friskpresset limesaft. Den ble rørt og toppet med to deler soda samt en dæsj Angostura. Originalen hadde ingen garnityr.

Les om de ulike gintypene

Som dere ser har drinken forandret seg betydelig til en mer fruktig, lettdrikkelig versjon som ikke har altfor mye med originalen å gjøre.

Tips: Test begge versjoner og se hvilken som du liker best.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Moderne Singapore Sling drinkoppskrift

Moderne Singapore Sling drinkoppskrift
Ingredienser
3 cl gin
1½ cl Heering Cherry Liqueur (eller cherry brandy)
1 cl granateplesirup
12 cl ananasjuice
1½ cl friskpresset limesaft

Fremgangsmåte

Alle ingredienser helles over is i en shaker. Rist godt og sil over i et stort vinglass. Pynt med ananasskive.

Tips 1:
Prøv å toppe drinken med ulike typer drikke. Lagerøl og kirsebærøl gir noen fantastiske smaksopplevelser.
 
Tips 2:
For en «tørrere » versjon, bytt ut Cherry Heering med Kirschwasser. Dette gir også en mer naturlig vri i retning den originale oppskriften. Den gang var det cherry brandy som ble brukt, og den er mye tørrere enn Cherry Heering. Mest sannsynlig toppet de drinken den gang med rødvin for farge og fruktighet.

 

 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her