Østerrike
Denne druen gir Østerrikes svar på chablis
Foto: (derpaul.at)

Denne druen gir Østerrikes svar på chablis

Neuburger kan bli «the next big thing» fra Østerrikes Neusiedlersee-område. Nærmere en chablis kommer du ikke her.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2017 - 12:20

 

Neuburger er en naturlig krysning mellom roter veltliner og silvaner, men var på vei til å bli borte grunnet manglende interesse. Mellom 1999 og 2009 gikk arealet ned med 40 prosent. Det har særlig gått utover Wachau hvor neuburger antas å ha oppstått.

Må ha tøffe forhold

Men i de senere år har Neudiedler-produsenter som Gernot Heinrich løftet den ut av en noe mistrøstig tilværelse. –Vi har alltid dyrket denne druen, men det er først nå at «alle» skal ha den, sier Martin Lichtenberger, vinmaker hos Gernot Heinrich og innehaver av vingården Lichtenberger Gonzalez.

Neuburger må plukkes for hånd. Foto: derpaul.at

Druen har tynt skall og tåler ikke for mye fuktighet, så råte var tidligere et stort problem. Jo høyere avling, jo større blir råtefaren. Det dårlige renommeet skyldes derfor for høye avlinger og at den har vært dyrket i mindre interessant jordsmonn. Den «skinner» først når den dyrkes i skrint og steinete vinmarker med god drenering.

Leithabergs kalk/skiferjordsmonn er perfekt for neuburger.

Hos Lichtenberger Gonzalez i Leithaberg er det ikke uventet kalkjordsmonn som gjelder for denne druen. Plantetettheten er økt (5000 planter per hektar) samtidig som beskjæringen er tøffere. Det er det som skal til for at druen kan vise sitt fulle potensial.

Bidrar med friskhet

Neuburger Freyheit er Gernot Heinrichs første vin uten svovel og filtrering. Resultatet er en veldig kul vin med uttalt mineralkarakter og kjøttfull frukt. En vin som Østerrikes beste restauranter sloss om å ha på menyen. Sommelieren på den helvegetariske restauranten Tian i Wien er over seg av begeistring og serverer den til en forrett med brønnkarse og jordbærkjerneolje. Den fungerer også perfekt til en gjørsmousse med epleaus og hampfrø servert på en lokal Neusiedler-restaurant.

Lichtenberger Gonzalez’ Leithaberg Weiss er også en ren neuburger. En lekker og mineralsk vin med god syre og kjøttfull frukt, lang mineralsk ettersmak. I motsetning til Freyheit er Leithaberg Weiss filtrert og med litt svovel.

I skrivende stund er ikke neuburger representert i Norge i ren form. Den inngår imidlertid i Jutta Ambrositsch’ hvite blandingsviner. I Ein Liter Wien, en frisk og lett mineralsk vin med god tørrhet, utgjør den en knapp tredel. En vin som er perfekt for uformelle sammenkomster. I Gemischter Satz Glockenturm domineres den av mer aromatiske druer som gewürztraminer, og fungerer derfor mer som en bidragsyter av friskhet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her