Denne druen gir Østerrikes svar på chablis
(Bilde: derpaul.at)

Denne druen gir Østerrikes svar på chablis

Neuburger kan bli «the next big thing» fra Østerrikes Neusiedlersee-område. Nærmere en chablis kommer du ikke her.

 

Neuburger er en naturlig krysning mellom roter veltliner og silvaner, men var på vei til å bli borte grunnet manglende interesse. Mellom 1999 og 2009 gikk arealet ned med 40 prosent. Det har særlig gått utover Wachau hvor neuburger antas å ha oppstått.

Må ha tøffe forhold

Men i de senere år har Neudiedler-produsenter som Gernot Heinrich løftet den ut av en noe mistrøstig tilværelse. –Vi har alltid dyrket denne druen, men det er først nå at «alle» skal ha den, sier Martin Lichtenberger, vinmaker hos Gernot Heinrich og innehaver av vingården Lichtenberger Gonzalez.

Neuburger må plukkes for hånd.
Neuburger må plukkes for hånd. Foto: derpaul.at

Druen har tynt skall og tåler ikke for mye fuktighet, så råte var tidligere et stort problem. Jo høyere avling, jo større blir råtefaren. Det dårlige renommeet skyldes derfor for høye avlinger og at den har vært dyrket i mindre interessant jordsmonn. Den «skinner» først når den dyrkes i skrint og steinete vinmarker med god drenering.

Leithabergs kalk/skiferjordsmonn er perfekt for neuburger.
Leithabergs kalk/skiferjordsmonn er perfekt for neuburger.

Hos Lichtenberger Gonzalez i Leithaberg er det ikke uventet kalkjordsmonn som gjelder for denne druen. Plantetettheten er økt (5000 planter per hektar) samtidig som beskjæringen er tøffere. Det er det som skal til for at druen kan vise sitt fulle potensial.

Bidrar med friskhet

Neuburger Freyheit er Gernot Heinrichs første vin uten svovel og filtrering. Resultatet er en veldig kul vin med uttalt mineralkarakter og kjøttfull frukt. En vin som Østerrikes beste restauranter sloss om å ha på menyen. Sommelieren på den helvegetariske restauranten Tian i Wien er over seg av begeistring og serverer den til en forrett med brønnkarse og jordbærkjerneolje. Den fungerer også perfekt til en gjørsmousse med epleaus og hampfrø servert på en lokal Neusiedler-restaurant.

Lichtenberger Gonzalez’ Leithaberg Weiss er også en ren neuburger. En lekker og mineralsk vin med god syre og kjøttfull frukt, lang mineralsk ettersmak. I motsetning til Freyheit er Leithaberg Weiss filtrert og med litt svovel.

I skrivende stund er ikke neuburger representert i Norge i ren form. Den inngår imidlertid i Jutta Ambrositsch’ hvite blandingsviner. I Ein Liter Wien, en frisk og lett mineralsk vin med god tørrhet, utgjør den en knapp tredel. En vin som er perfekt for uformelle sammenkomster. I Gemischter Satz Glockenturm domineres den av mer aromatiske druer som gewürztraminer, og fungerer derfor mer som en bidragsyter av friskhet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen