Østerrike
Denne druen gir Østerrikes svar på chablis
Foto: (derpaul.at)

Denne druen gir Østerrikes svar på chablis

Neuburger kan bli «the next big thing» fra Østerrikes Neusiedlersee-område. Nærmere en chablis kommer du ikke her.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2017 - 13:20

 

Neuburger er en naturlig krysning mellom roter veltliner og silvaner, men var på vei til å bli borte grunnet manglende interesse. Mellom 1999 og 2009 gikk arealet ned med 40 prosent. Det har særlig gått utover Wachau hvor neuburger antas å ha oppstått.

Må ha tøffe forhold

Men i de senere år har Neudiedler-produsenter som Gernot Heinrich løftet den ut av en noe mistrøstig tilværelse. –Vi har alltid dyrket denne druen, men det er først nå at «alle» skal ha den, sier Martin Lichtenberger, vinmaker hos Gernot Heinrich og innehaver av vingården Lichtenberger Gonzalez.

Neuburger må plukkes for hånd. Foto: derpaul.at

Druen har tynt skall og tåler ikke for mye fuktighet, så råte var tidligere et stort problem. Jo høyere avling, jo større blir råtefaren. Det dårlige renommeet skyldes derfor for høye avlinger og at den har vært dyrket i mindre interessant jordsmonn. Den «skinner» først når den dyrkes i skrint og steinete vinmarker med god drenering.

Leithabergs kalk/skiferjordsmonn er perfekt for neuburger.

Hos Lichtenberger Gonzalez i Leithaberg er det ikke uventet kalkjordsmonn som gjelder for denne druen. Plantetettheten er økt (5000 planter per hektar) samtidig som beskjæringen er tøffere. Det er det som skal til for at druen kan vise sitt fulle potensial.

Bidrar med friskhet

Neuburger Freyheit er Gernot Heinrichs første vin uten svovel og filtrering. Resultatet er en veldig kul vin med uttalt mineralkarakter og kjøttfull frukt. En vin som Østerrikes beste restauranter sloss om å ha på menyen. Sommelieren på den helvegetariske restauranten Tian i Wien er over seg av begeistring og serverer den til en forrett med brønnkarse og jordbærkjerneolje. Den fungerer også perfekt til en gjørsmousse med epleaus og hampfrø servert på en lokal Neusiedler-restaurant.

Lichtenberger Gonzalez’ Leithaberg Weiss er også en ren neuburger. En lekker og mineralsk vin med god syre og kjøttfull frukt, lang mineralsk ettersmak. I motsetning til Freyheit er Leithaberg Weiss filtrert og med litt svovel.

I skrivende stund er ikke neuburger representert i Norge i ren form. Den inngår imidlertid i Jutta Ambrositsch’ hvite blandingsviner. I Ein Liter Wien, en frisk og lett mineralsk vin med god tørrhet, utgjør den en knapp tredel. En vin som er perfekt for uformelle sammenkomster. I Gemischter Satz Glockenturm domineres den av mer aromatiske druer som gewürztraminer, og fungerer derfor mer som en bidragsyter av friskhet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her