Godbiter i pollisten

Denne karen foretrekker druene før de blir til vin.

Killer-viner du bør prøve

Killer-viner du bør prøve

Bare navnet Killerman’s Run og Kilikanoon bør øke nysgjerrigheten. Du blir rikelig belønnet.
Aase E. Jacobsen
08 Juli 2015 - 16:58

 

 

 

Selv om begge vinene fra velrenommerte Kilikanoon rent teknisk sett er like gode, er min personlige favoritt Killerman’s Run Riesling 2014, en skikkelig kul riesling som skiller seg ut fra horden av tysk riesling på det norske markedet.

Den er stofflig og konsentrert med både syrlig og kjøttfull tropisk frukt, flott syre og druens særegne petroleumskarakter. En vin som har glede av et opphold i en karaffel og som tåler et langt opphold i kjelleren. Australsk riesling på dette nivået har nemlig et veldig godt lagringspotensial.

Her er en annen super australsk riesling du bør prøve 

Dette er altså ingen billig riesling og heller ikke i Australia hvor den koster 20 australske dollar (drøyt 120 NOK) og oppover. Men i Norge er den forholdsvis prisgunstig. Som i så mange tilfeller er det de særnorske alkoholavgiftene som gjør at dyrere viner er forholdsvis bedre kjøp i Norge enn i andre land. Noe kan vi da glede oss over.

Den røde Killerman er ikke bare en «killer-vin», men også en «elske eller hate»-vin. Den er veldig parfymert med mye kokos, vanilje og søt mørk frukt. Den har rett og slett en enorm fruktighet, omtrent som «godteri», men likevel på en seriøs måte, for her er det både friskhet og fasthet, selv om syre og tanniner er godt pakket inn.

Prøv den til (australskinspirert) barbecue og den kommer helt perfekt til sin rett. Også denne vinen tåler lagring, men mange vil nok foretrekke dens ungdommelige sjarm er på sitt ypperste.

Kanskje denne barbecue-menyen frister

Den er en såkalt GSM – en typisk australsk miks av grenache, shiraz og mataro (mourvedre) – ofte også kalt Rhône-blend. Dette er druer som trives godt i Australias solfylte klima, men som får det lille ekstra i Clare Valley.

Disse produsentene prøver å gjøre noe helt annet

Beliggenheten på 4-500 m.o.h. sørger for store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer hvilket er gunstig både for syreutviklingen i druene og renheten i frukten. Det er begge disse godbitene gode bevis på.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her