Godbiter i pollisten

Denne karen foretrekker druene før de blir til vin.

Killer-viner du bør prøve

Killer-viner du bør prøve

Bare navnet Killerman’s Run og Kilikanoon bør øke nysgjerrigheten. Du blir rikelig belønnet.
Aase E. Jacobsen
08 Juli 2015 - 16:58

 

 

 

Selv om begge vinene fra velrenommerte Kilikanoon rent teknisk sett er like gode, er min personlige favoritt Killerman’s Run Riesling 2014, en skikkelig kul riesling som skiller seg ut fra horden av tysk riesling på det norske markedet.

Den er stofflig og konsentrert med både syrlig og kjøttfull tropisk frukt, flott syre og druens særegne petroleumskarakter. En vin som har glede av et opphold i en karaffel og som tåler et langt opphold i kjelleren. Australsk riesling på dette nivået har nemlig et veldig godt lagringspotensial.

Her er en annen super australsk riesling du bør prøve 

Dette er altså ingen billig riesling og heller ikke i Australia hvor den koster 20 australske dollar (drøyt 120 NOK) og oppover. Men i Norge er den forholdsvis prisgunstig. Som i så mange tilfeller er det de særnorske alkoholavgiftene som gjør at dyrere viner er forholdsvis bedre kjøp i Norge enn i andre land. Noe kan vi da glede oss over.

Den røde Killerman er ikke bare en «killer-vin», men også en «elske eller hate»-vin. Den er veldig parfymert med mye kokos, vanilje og søt mørk frukt. Den har rett og slett en enorm fruktighet, omtrent som «godteri», men likevel på en seriøs måte, for her er det både friskhet og fasthet, selv om syre og tanniner er godt pakket inn.

Prøv den til (australskinspirert) barbecue og den kommer helt perfekt til sin rett. Også denne vinen tåler lagring, men mange vil nok foretrekke dens ungdommelige sjarm er på sitt ypperste.

Kanskje denne barbecue-menyen frister

Den er en såkalt GSM – en typisk australsk miks av grenache, shiraz og mataro (mourvedre) – ofte også kalt Rhône-blend. Dette er druer som trives godt i Australias solfylte klima, men som får det lille ekstra i Clare Valley.

Disse produsentene prøver å gjøre noe helt annet

Beliggenheten på 4-500 m.o.h. sørger for store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer hvilket er gunstig både for syreutviklingen i druene og renheten i frukten. Det er begge disse godbitene gode bevis på.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her