Godbiter i pollisten
Det er sjelden barbera er så deilig som denne

Det er sjelden barbera er så deilig som denne

Den konkurrerer selv med (noen av) baroloene fra samme produsent.
Aase E. Jacobsen
09 September 2020 - 13:45

Barbera er en favoritt blant nordmenn, og det er lett å forstå for druetypen gir en vinstil som følger hele skalaen fra lette og saftige billigviner til mer strukturerte viner som kan være alt fra overeikete og overprisete høyoktanviner til mer elegante utgaver til en fortsatt behagelig pris.

 

Faste og konsentrerte, men også aromatiske og friske Luigi Pira Barbera d'Alba 2018 tilhører den siste kategorien, men er likevel ingen lettvekter hva alkohol angår. Den bærer likevel sine 14,5 prosent veldig godt. Det er forresten det samme som «standardbaroloen» fra samme produsent, men prisen er en annen (og selvsagt druesorten).

Luigi Pira Barolo Serralunga er altså i årgang 2016 som er hyllet som ekstra god i Piemonte, men det er også 2018, som det forventes mye fra når nebbioloene i form av barolo og barbaresco om halvannet til to år kommer på markedet.

Barberaen er laget på samme måte som baroloen, bortsett fra at tiden i fatene er kortere og det er brukt mindre fat, barriques og tonneaux, mens det for baroloen er slavonske fat som gjelder.

Bli først til å bestille


Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre. 

Luigi Piras eldste vinstokker er i Margheria-vinmarken.
 

Det beste barolokjøpet fra denne produsenten er Luigi Pira Barolo Margheria 2016 som får druer fra deres eldste vinmark, Margheria, hvor de har 1,5 av vinmarkens totalt 8 hektar. Margheria ligger i lengst vest på åsryggen hvor Serralunga by også ligger og har et annet barolo-cru Marenca som nærmeste nabo. Luigi Piras andel i Margheria ligger i den midtre til nedre delen av skråningen som går fra sørvest til sørøst. Det gir maksimal uttelling i form av en vin som i 2016 byr på svært god frukt og deilig munnfølelse samt klart mineralpreg. Og Pira er i godt selskap her for deres parsellere er omkranset av Gaja og Massolini. I Marenca er Pira alene om å sette navnet på etiketten (den andre eieren er Gaja). I 2016 oppleves Piras Marenca å være litt bløtere og ikke så intenst strukturert som den var i 2015.

Mens Margheria er produsentens eldste vinmark, kommer barberadruene fra to hektar som ble anskaffet for 20 år siden, helt sør i Serralunga. Landskapet er høyere, ved 420 m.o.h. mot 340 ved Serralunga by, hvilket bidrar til kjøligere vekstforhold og god syreutvikling. Jordsmonnet er det samme kalk- og leirholdige som gir Serralunga-vinene sin gode struktur.

Serralunga by er magisk selv på en overskyet dag.

Her kan du lese mer om hva som gjør Serralunga så unik i barolosammenheng

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her