Det er sjelden barbera er så deilig som denne

Det er sjelden barbera er så deilig som denne

Den konkurrerer selv med (noen av) baroloene fra samme produsent.

Barbera er en favoritt blant nordmenn, og det er lett å forstå for druetypen gir en vinstil som følger hele skalaen fra lette og saftige billigviner til mer strukturerte viner som kan være alt fra overeikete og overprisete høyoktanviner til mer elegante utgaver til en fortsatt behagelig pris.

 

Faste og konsentrerte, men også aromatiske og friske Luigi Pira Barbera d'Alba 2018 tilhører den siste kategorien, men er likevel ingen lettvekter hva alkohol angår. Den bærer likevel sine 14,5 prosent veldig godt. Det er forresten det samme som «standardbaroloen» fra samme produsent, men prisen er en annen (og selvsagt druesorten).

Luigi Pira Barolo Serralunga er altså i årgang 2016 som er hyllet som ekstra god i Piemonte, men det er også 2018, som det forventes mye fra når nebbioloene i form av barolo og barbaresco om halvannet til to år kommer på markedet.

Barberaen er laget på samme måte som baroloen, bortsett fra at tiden i fatene er kortere og det er brukt mindre fat, barriques og tonneaux, mens det for baroloen er slavonske fat som gjelder.

Bli først til å bestille


Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre. 

Luigi Piras eldste vinstokker er i Margheria-vinmarken.
 

Det beste barolokjøpet fra denne produsenten er Luigi Pira Barolo Margheria 2016 som får druer fra deres eldste vinmark, Margheria, hvor de har 1,5 av vinmarkens totalt 8 hektar. Margheria ligger i lengst vest på åsryggen hvor Serralunga by også ligger og har et annet barolo-cru Marenca som nærmeste nabo. Luigi Piras andel i Margheria ligger i den midtre til nedre delen av skråningen som går fra sørvest til sørøst. Det gir maksimal uttelling i form av en vin som i 2016 byr på svært god frukt og deilig munnfølelse samt klart mineralpreg. Og Pira er i godt selskap her for deres parsellere er omkranset av Gaja og Massolini. I Marenca er Pira alene om å sette navnet på etiketten (den andre eieren er Gaja). I 2016 oppleves Piras Marenca å være litt bløtere og ikke så intenst strukturert som den var i 2015.

Mens Margheria er produsentens eldste vinmark, kommer barberadruene fra to hektar som ble anskaffet for 20 år siden, helt sør i Serralunga. Landskapet er høyere, ved 420 m.o.h. mot 340 ved Serralunga by, hvilket bidrar til kjøligere vekstforhold og god syreutvikling. Jordsmonnet er det samme kalk- og leirholdige som gir Serralunga-vinene sin gode struktur.

Serralunga by er magisk selv på en overskyet dag.

Her kan du lese mer om hva som gjør Serralunga så unik i barolosammenheng

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Luigi Pira Barbera d'Alba 2018

Produsent:
Luigi Pira
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
10100901
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen