Det finnes knapt noen bedre høstvin enn denne

Det finnes knapt noen bedre høstvin enn denne

Kombinasjonen av Côte-Rôtie, 2015-årgangen og Stèphane Ogier er det du trenger når ekstra rike retter står på bordet.

 

Eller når du vil ha noe å fantasere om i årene framover, for Stèphane Ogier Côte-Rôtie Village 2015 kommer til å holde veldig lenge. Hvis du klarer å holde kloa unna, for den er en virkelig lekkerbisken med flott myk frukt, veldig god munnfølelse, fin syre som er godt pakket inn i den store deilige frukten og slanke tanniner og tydelig mineralpreg. En vin som om den nytes nå, trenger en runde i karaffelen og ikke minst det beste innen vilt eller annet rødt kjøtt.

Druematerialet til denne vinen kommer fra Côte-Rôties berømte bratte og nærmest utilgjengelige vinmarker. Den er en blanding av druer fra så vel granitt- som skiferjordsmonn, altså i den klassiske tradisjonen fra området hvor man blander druer fra det lysere granittjordsmonnet (blonde) med det jernholdige skiferjordsmonnet (brune).

Den første bidrar med aroma i retning blomster samt stor eleganse, den andre med større kraft uten at tanninene blir rustikke. 

Stèphane Ogier er ikke redd for å bruke eik, men holder andelen ny eik nede. Foto: Richard Mouillaud

Druene til denne vinen kommer fra yngre vinstokker, 5-30 år gamle. Utbyttet er likevel veldig lavt, 35 hl/ha, og det er denne konsentrasjonen som du smaker i vinen. Ved siden av at den har fått samme behandling i vinkjelleren som øvrige Côte-Rôtie-er, det betyr noen få prosent vigonier i druemiksen, gjæring i ståltank med delvis avstilkete drueklaser, 18 måneders fatmodning, men bare 20 prosent ny eik.

Denne vinen ble raskt utsolgt da den ble lansert i sommer, og er nå tilbake i et lite antall. Når den er sluttsolgt, overtar 2016 som jeg ikke har smakt ennå, men det er noe jeg ser fram til, for generelt holdes årgangen i denne delen av Rhône høyt. 

Landsbyen Ampuis med Brune-vinmark i forkant. Foto: GrilhŽ Christophe

Bak denne vinen står Stèphane Ogier som for 20 år siden slo seg sammen med faren Michel som nå har trukket seg tilbake. Derfor heter ikke vingården lenger M & S Ogier, men i løpet av disse to tiårene sørget Stèphane for å utvide det dyrkete arealet fra farens opprinnelige 2,5 hektar i Côte-Rôtie til nå 16 hektar samt inkludere en negociantvirksomhet til familiebedriften.

Se hva vi har skrevet om Côte-Rôtie

Selv om Stèphane har gjort store endringer, var det faren som gjennomførte den første og viktigste, ved å slutte å selge druer til negocianter som Chapoutier og Guigal. Det var nemlig det vanligste for de mange småbøndene her ved begynnelsen av 1980-tallet. Ifølge Stèphane er faren fortsatt en kilde til inspirasjon og kompetanse.  

Stèphane Ogier har brakt ny energi i familievingården, men pappa Michel er fortsatt med.

Det var under studieopphold i Sør-Afrika at Stèphane forstod hvilket unikt sted han kom fra. For at flest mulig skal få muligheten til å oppleve hvordan det er å dyrke druer i Côte-Rôtie, tar han årlig mot gjestearbeidere, unge folk fra andre av verdens vinområder.

Han lager også andre Côte-Rôtie, både fra enkeltvinmarker som Belle-Helene (brune) og Lancement (blonde) i de beste årganger, og blandinger av Brune et Blonde. Samt ikke minst har han parseller i andre appellasjoner i Rhône. Aller best er Stèphane Ogier Saint-Joseph 2015, men den har vært utsolgt en tid og bytter nå årgang til 2016 – som kan være vel verd å prøve seg på. Det gjelder også de andre syrah-ene.

Se alle vinene fra Stèphane Ogier her

Stèphane Ogiers supermoderne vinkjeller fra 2014. Foto: Jean-Luc Mege Photography

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Stephane Ogier Côte-Rôtie Mon Village

Produsent:
Stephane Ogier
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Nord
Pris:
646,60 kr
Varenummer:
10081001
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen