Verdens beste restaurant
Det hadde du neppe trodd: Oslo er i verdens gastronomitopp
Foto: (anouchka)

Det hadde du neppe trodd: Oslo er i verdens gastronomitopp

Ifølge Caterwings er Oslo verdens 16. beste destinasjon når det kommer til å spise godt. Det er intet mindre enn sensasjonelt.
Aase E. Jacobsen
22 November 2017 - 08:48

Det betyr faktisk at Oslo bare er slått av San Sebastian, Tokyo, New York City, Barcelona, Singapore, Paris, Madrid, Lima, London, München, Las Vegas, Osaka, Los Angeles, Stockholm og San Fransisco. Intet mindre.

Og at Oslo rates høyere enn København, Amsterdam, Roma, Wien, Berlin og en haug andre byer som nordmenn valfarter til for blant annet å spise godt.

Caterwings - en britisk nettside som formidler cateringtilbud - har nemlig samlet informasjon om verdens 100 mest kjente matdestinasjoner ved hjelp av 15 kriterier. Det er kriterier som hva ekspertene, i dette tilfellet 20.000 matskribenter og restaurantanmeldere mener både om maten og servicen.

Her er vurderingen av Oslo i White Guide Nordic

Men også kriterier som tilgjengelighet: antall restauranter per innbygger, andel hurtigmatenheter, bredde i mattilbudet og vegansk/vegetarisk tilbud, samt hvordan topprestaurantene rangeres av verdens viktigste restaurantguider som Michelin, Worlds50Best, Zagat, Tripadvisor med flere. Dessuten kvaliteten på gatematen, prisnivået for innbyggerne og for besøkende og hvor mange timer en innbygger med minstelønn må jobbe for å ha råd til en middag for to.

Det som drar Oslo opp på denne listen er hva verdens mateksperter mener om det som serveres, og sensasjonelt nok ligger Oslo på tredjeplass i verden når det kommer til service ifølge de samme ekspertene.

Det som drar kraftig ned er antall restauranter per 1000 innbyggere, bredden i mattilbudet, kvaliteten på gatematen. Her ligger Oslo midt på treet. Og når det kommer til prisnivået både for innbyggerne og ikke minst for besøkende, ligger byen i bunn. I det siste tilfellet er Oslo dyrest i verden, bare slått av Bern i Sveits. Når det gjelder forholdet mellom minstelønn og middag for to, er Oslo helt i topp (eller bunn) med 2,9 timer mot Pondicherry, India hvor antall timer er 80,54.

Denne listen skiller seg derfor fra andre guider ved å vektlegge også det enklere mattilbudet.

– Vi vet at mange matelskere blir mye lykkeligere av å få fersk sjømat av topp kvalitet servert på kaikanten, enn å spise på en Michelin-restaurant. Derfor er både kvaliteten på og antallet topprestauranter og gatematenheter vektlagt like mye, sier Caterwings-sjef Manuel Queiroz.

Han mener listen de har utarbeidet er den ultimate guiden for reiseglade matelskere, og ikke minst at den kan gi inspirasjon til så vel ambisiøse kokker som til restaurant- og matbransjen som sådan.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her