Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961
Foto: (Frank Wagner)

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.
02 Desember 2024 - 14:44

Den totale avlingen i verden forventes å bli et sted mellom 227 og 238 millioner hektoliter (mhl), ifølge OIV – den internasjonale organisasjonen for vin. Det er det laveste volum siden 1961.

Så sent som i 2018 var verdensvolumet på 293 mhl, så fallet er dramatisk.

Det er særlig Frankrike som blør mest, ned 23 prosent fra 2023, så mye at posisjonen som verdens største vinnasjon måtte overlates til Italia.  

Italias produksjon økte med 7 prosent sammenlignet med «katastrofeåret» 2023 som var rekordlav, så noen reell vekst er det ikke snakk om.  Og i 2024 ble de nordlige vinområdene rammet av haglstormer som kan gjøre enorm skade på kort tid.

Spania som er verdens tredje største vinland, opplevde det samme som Italia: 18 prosent vekst siden 2023 var hardt rammet av tørke.

Reduksjonen i volum er altså så å si utelukkende knyttet til klimatiske utfordringer. Som ekstreme nedbørsmengder, stormer og tørke. Som i sin tur reduserer avlingene gjennom henholdsvis at blomstringen svikter, at sykdommer sprer seg, at vinmarker ødelegges og at modningen stopper opp.

Ekstremvær koster dessuten vinbønder, lokalsamfunn og nasjoner store beløp årlig, både i form av investeringer i beskyttelse og reparasjoner, og i 2024 antas regningen å bli svært høy.

For Frankrike gjelder også at arealer i Bordeaux, Languedoc-Roussillon og Rhône var tatt ut av produksjon fra 2024, som er en planlagt reduksjon.

For redusert volum i seg selv skaper ingen krise, all den tid det parallelt skjer en nedgang i etterspørsel på globalt nivå. Det er mye usolgt vin på lager, og det blir derfor ikke på generell basis mangel på vin.

For enkeltområder og -produsenter er bildet selvsagt et annet. Når volum i Burgund reduseres med 25 prosent, ifølge Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), så kan det potensielt presse prisene opp. Både 2022 og 2023 var imidlertid store årganger i Burgund, så om etterspørselsnedgang sprer seg også til Burgund, vil disse forholdene muligens utligne hverandre.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet
Ukens kake

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet

Pannacotta er manges favoritt-dessert, med hvit sjokolade blant ingrediensene og marinerte jordbær på toppen smaker den himmelsk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet
Ukens kake

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet

Pannacotta er manges favoritt-dessert, med hvit sjokolade blant ingrediensene og marinerte jordbær på toppen smaker den himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Smak 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her