Ukens drink

Mai Tai på norsk

Gjensyn med den aller beste tikidrinken

Gjensyn med den aller beste tikidrinken

Mai Tai er legendarisk takket være sin geniale miks av ingredienser. Oppskriften er dessuten superenkel.
17 Februar 2023 - 12:00

Som med alle andre drinklegender, har også Mai Tai en «splittet» historie. Denne tiki-drinken over alle andre forårsaket nemlig stor splid mellom tikikulturens fremste eksponenter, Don «The Beachcomber» (Donn Beach) og «Trader» Vic (Victor Bergeron). Det var disse to karene som virkelig startet tikibølgen før og under andre verdenskrig, en bølge som ruller fortsatt.

Men én ting var de uenig om, og det var drinken Mai Tai.

«Trader» Vic ble tilkjent æren for å ha laget den første gang i 1944, mens Don «The Beachcomber» hevdet at han oppfant drinken allerede i 1933.

Victor seiret
Da hadde han nemlig en drink han kalte Mai Tai Swizzle på menyen, men den forsvant en tid før 1937.

Også bartendere elsker Mai Tai

«Trader» Vic oppfant sin egen Mai Tai i 1944 – uten kjennskap til Donns «forsøk». Det er i hvert fall det han hevder selv.

Uansett ble Victors versjon den mest ikoniske tikidrinken, og Mai Tai slik vi kjenner den i dag – som også er en bedre drink en Donns versjon.

Presidentfavoritt
I Victors Mai Tai er brennevinet i fokus og ikke all mulig fargesprakende fruktjuice som i så mange andre tikidrinker.

Vi har mange forskjellige varianter av denne klassikeren

Mange lurer sikkert på hva selve navnet står for. Det skal ha vært hva den som smakte drinken første gang utbrøt i pur ekstase over smaken: «maita'i roa ae!»betyr nemlig «veldig godt» på tahitiansk.

Mai Tai ble en kjempesuksess utover 1940-tallet. Den gjorde stor suksess på Hawaii på 1950-tallet, og den skal ha vært favoritten til president John F. Kennedy. Hva den tidligere amerikanske presidenten Obama mener om Mai Tai, sier historien ikke noe om. Men gitt sin hawaiiske oppvekst, må han nødvendigvis ha smakt den han også.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her