Godbiter i pollisten
Dette er den beste chianti classicoen under 200 kroner

Dette er den beste chianti classicoen under 200 kroner

Skal du ha en riktig godt i glasset, går du for denne som passer perfekt til sesongen og samtidig er veldig godt priset.
01 September 2021 - 12:45

10802501.jpg [74.29 KB]Querceto di Castellina L'Aura Chianti Classico 2018 er både leskende og skrudd sammen for å kunne lagres. Det betyr at den er et perfekt uttrykk for denne klassiske vinstilen, og når den er den som gir best valuta av alle under to hundrelapper, ja da er saken avgjort.

Se utvalget av chianti classico på polet her

En liten advarsel er på sin plass, om du prøver å få tak i den i dag og får beskjed om at den er utsolgt, prøv igjen for den er i landet, men står i lang fortollingskø. En av flere årsaker til at alt tar veldig lang tid når det kommer til polvarer om dagen. Det er trolig lenge til det blir normaltilstander for vareimport til Norge.  

Chianti classico er en veldig anvendelig matvin, til alt fra pasta, soppretter, svin, lyst kjøtt som kylling og kalv, lam og elg. Du velger sjelden feil, når du går for en slik vin. Og selv om den har 12 måneder i fat bak seg, er det snakk om større og brukte fat, som bidrar til å åpne vinen før flasketapping. Dermed er den drikkeklar når du åpner den, men takket være strukturen i 2018-utgaven, har den et godt liv foran seg.

2018 føyer seg inn i rekken av gode årganger i denne delen av Italia.

Skjermbilde 2021-08-28 164740.png [345.96 KB]
Laura Battista lærer bort sin kokekunst på eget kjøkken.

Aller best var den i 2015-årgang, da som en kombinasjon av kraftpakke og eleganse. Da var for øvrig en av mine favoritter i sin kategori (av 180 andre) under Anteprima 2018. Mens 2015 var en årgang med svært konsentrerte druer, ga 2018 både god modning og gode syrer, hvilket forklarer den gode balansen og friskheten. Derfor ligger 2018 godt an til å være en av de aller beste fra denne produsenten.

Skjermbilde 2021-08-28 164456.png [1.60 MB]
Querceto di Castellina ligger for seg selv ved 420-480 m.o.h. omgitt av skog midtveis mellom Pieve di Panzano og Castellina in Chianti.

Som navnet og beliggenheten til tross, ikke har lang historie som vinprodusent. L’Aura var deres først vin på markedet i 1998, og den er kalt opp etter innehaveren, Laura di Battista. Hennes familie har vært på den drøyt 80 hektar store eiendommen siden 1945. I starten ble det familiens feriested, mens jorden ble leid ut. Inntil Laura tok over i 1989. Sammen med mannen har hun utviklet Querceto di Castellina til å bli en moderne bedrift med vekt på turisme, vin og oliven samt matlagingskurs. Det var den eldste sønnen Jacopo som fikk ideen å satse på å lage vin under egen etikett i stedet for å selge druene. Sammen med seg har han vinmakeren Gioia Cresti og agronomen Valerio Grella.

Vingården har vært bærekraftig drevet siden starten og er øko-sertifisert siden 2012. I dag har de 11 hektar vinmarker innen Chianti Classico.

Her kan du se en film fra eiendommen

De lager også en gran selezione som er en forholdsvis nyvinning (siden 2914) innen Chianti Classico. Til slike viner kan produsenten kun bruke egne druer og vinen må modnes i 30 måneder mot 24 og 12 måneder for henholdsvis Chianti Classico og Riserva. Det er ikke alltid jeg fortrekker gran selezione foran de andre - noen ganger er vinen for eikepreget eller rett og slett med litt for mye av det gode og dermed litt atypisk. 

Querceto di Castellina Sei Chianti Classico Gran Selezione er nå tilgjengelig i 2017-årgang, men den har jeg ikke smakt ennå. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her