Godbiter i pollisten
Dette er den beste Rias Baixas-en under to hundre kroner

Dette er den beste Rias Baixas-en under to hundre kroner

Stadig flere av sommerens favorittviner koster mer enn 200 kroner. Men det er mulig å finne unntak, som denne perlen.
18 August 2021 - 11:45

Chablis og Sancerre har nå fått følge av vinene fra Rias Baixas i Spania når det kommer til stadige prisøkninger. Ikke rart for det er en av spanjolenes favorittvinstiler når det er varmt, og det er det jo halve året der, etter norsk målestokk. Dessuten er de flinkere enn oss til å spise sjømat, de er mange flere enn oss, og Rias Baixas er i spansk sammenheng et lite vinområde. 

3953201-1.jpg [22.38 KB]Så det er som forventet at du må punge ut om du skal henge med i svingene. Nå er det riktignok lansert en rekke billigviner fra området, men de kan ikke måle seg når en vin som Quinta de Couselo Rosal 2020 kommer i glasset. Så betal de ekstra tierne med glede, for denne overgår sågar de som nærmer seg tre hundrelapper. 

En deilig munnfull, fortsatt veldig fersk, men gi den en time i en karaffel og noe av ferskpreget erstattes av mykere kjøttfull frukt, men også gode syrlige toner samt mineraler. Akkurat det som trengs for å følge en rett med kanskje en aioli, en smørsaus eller en fløtebasert saus eller dressing.   

Den skiller seg litt fra andre Rias Baixas-viner ved at den er en blanding av flere druer; albariño er dominerende hoveddrue, men også loureiro og den svært så lokale caiño blanco deltar med noen prosent i miksen. Den siste sorten er veldig sjelden, men ettertraktet siden den bevarer den høye syren selv om den modner sent. 

Quinta Couselo 2.jpg [476.86 KB]
Quinta de Couselo har 5 hektar vinmarker som dyrkes økologisk.

Det er dette som skiller O Rosal-vinene fra eksempelvis Val do Salnes litt lenger nord i Rias Baixas – der råder albariño grunnen alene.

Les om en produsent som går lenger enn langt for å lage en så autentisk albariñostil

Også viktig er at O Rosal har noe mindre Atlanterhavspåvirkning, all den tid det grenser mot elven Miño/Minho i sør, som danner grensen til Portugal. Couselo hvor vingården ligger, er en drøy kilometer fra elven.

Den er derfor beskyttet over for Atlanterhavsvindene i vest gjennom en åsrygg opp mot 300 høydemeter som ender i klipper ved kysten. Klimaet er derfor litt varmere og marginalt tørrere hvilket gjør at alkoholnivået når 13 prosent. Den har derfor mer kropp enn mange andre kystgaliciere.   

Quinta Couselo Winery.JPG [355.53 KB]
Qunita de Couselo var gjennom 700 år eid av et cistercienserkloster.

Bak denne vinen står en gruppe av vingårder kalt Grandes Pagos Gallegos de Viticultura Tradicional. De kjøpte Couselo i 2013 fra familien Vicente som hadde eid den siden 1864 og som dyrket de 5 hektar med vinmarker etter økologiske prinsipper. De sju hundre årene før det tilhørte vingården cistericienserklosteret Santa Maria da Oia som ligger på klippene.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her