Godbiter i pollisten
Dette er noe av den beste vinvalutaen du får fra Burgund

Dette er noe av den beste vinvalutaen du får fra Burgund

Marsannays viner er fortsatt veldig rimelig priset, mens potensialet til de beste vinene sier noe annet.
Aase E. Jacobsen
25 Oktober 2017 - 13:45

Clos du Roy er en av 14 kandidater til premier cru-status i Marsannay som fortsatt bare har kommunestatus for sine viner. Siden en slik prosess tar mange år, er det ikke klart når det kommer en endring. Derfor gjelder det å nyte disse vinene nå mens de fortsatt er gunstig priset. Ez Chezot (Echezeaux) er også en premiercru-kandidat. Viner fra begge cru-ene er nå tilgjengelig fra Jean Fournier, en av de mest respekterte produsentene i denne nordlige delen av Burgunds «gullkyst» (Cote d’Or).

Jean Fournier Marsannay Clos du Roy 2014 er et flott eksempel på denne aller nordligste skråningen i Marsannay sitt potensial til å gi viner med god lagringsevne. Her får du nemlig mye pinot for pengene og kjelleren. Det er kombinasjonen av kalkjordsmonn og en sørøstlig eksponering samt godt voksne vinstokker (30-65 år), lave avlinger og fremstilling med druestiklene som sikrer konsentrasjon og fasthet.  

Denne Clos du Roy-en er på samme høye kvalitetsnivå

Jean Fournier Marsannay Ez Chezots 2014 føles litt åpnere og mer leskende, men fortsatt med et godt potensial. Den kommer fra en sør-sørøstvendt parsell med ekstra steinete jordsmonn og vinstokker opp mot 70 år.

Laurent Fournier står bak vinene til Jean Fournier.

 

Fra samme produsent som for øvrig jobber økologisk siden 2004, og siden 2001 i regi av Laurent Fournier, kommer Jean Fournier Marsannay Cuvée Saint-Urbain 2015 som er laget av druer fra mange forskjellige parseller i Marsannay. I solrike 2015 får den ekstra mye sjarm og kjøttfull frukt. En vin som godt kan lagres men som smaker superdeilig akkurat nå.

 

Les Longeroies er en annen kandidat til premier cru-status fra Marsannay og Jean Fournier, men her snakker vi om chardonnay og ikke pinot noir.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her