Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Mat
Dette visste du ikke om appelsiner

Dette visste du ikke om appelsiner

Det var nok ikke mange nordmenn som spiste appelsin på påskefjellet på 1700-tallet, men tro det eller ei - noen var det.
Redaksjonen
28 Mars 2015 - 11:00

Hva vet vi egentlig om de mange ulike fruktene i den store familien som kalles sitrus? De fleste vet at de smaker godt, at de er en god kilde til C-vitaminer og at de ikke vokser vilt i Norge.

Ble dyrket i Norge

Det de fleste derimot ikke er klar over, er at det på 1700-tallet slett ikke var så uvanlig å dyrke appelsiner her i landet.

På Melbostad gård på Gran i Oppland var et stort utvalg av frukt, noe som er interessant beskrevet i Christopher Hammers bok "Norsk kogebog" fra 1793(!).

Hammer forteller at mange av de store gårdene holdt seg med sine "orangerier" og kunne høste egne appelsiner og sitroner. Om sommeren sto trærne ute, men om vinteren ble de flyttet inn i oppvarmede drivhus, orangeriene.

Appelsiner i matlagingen, oppskriftene finner du her

Appelsinen har sin vugge i Kina, og navnet kommer nettopp av eple fra Kina. På midten av 1500-tallet kom den som prydvekst til Europa og de første store appelsinplantasjene ble anlagt i Spania på 1790-tallet.

Storfamilie

Appelsiner, som de øvrigefruktene i sitrusfamilien, blir høstet modne og bør oppbevares kjølig. De er en viktig C-vitaminkilde og vi nordmenn setter til livs drøye ni kilo hver i året.

Grapefrukt er en av appelsinens mange slektninger. Den ble oppdaget i Puerto Rico på midten av 1700-tallet.

Det er usikkert hvor den opprinnelig kommer fra. Antakelig er det en krysning mellom appelsin og pomelo.

Florida ble tidlig sentrum for produksjon og foredling av grapefrukt, og derfra kom de første plantene til Europa så sent som på begynnelsen av det forrige århundret.

Grapefrukt finnes både med gult fruktkjøtt og blodgrapefrukt med mer eller mindre rødt fruktkjøtt. Andre sorter igjen er rosa.

Kumquat er en valnøttstor sitrusfrukt som opprinnelig kommer fra Kina. Det finnes både ovale og runde sorter. Man spiser frukten med skallet på og smaken er pikant, frisk og syrlig med en besk-søt nyanse.

Kumquat smaker godt sammen med sjokolade og man kan skjære frukten i tynne skiver eller biter og dekorere for eksempel sjokolademousse eller sjokoladekake.

Kumquat i biter passer bra i salater. Frukten kan kokes hel i sukkerlake ellerden kan syltes og serveres til kjøttretter. Den bør oppbevares kjølig.

Lime er en slektning av sitronen. Den er rund, mindre enn sitronen og har tynt, blankt og grønt skall. Fruktkjøttet er lyst gulgrønt.

Lime brukes på samme måte som sitron og den har en fin syrlig og aromatisk smak.

Opprinnelig kommer limen fra Sørøst-Asia. Den vokser i tropiske og subtropiske områder der det ikke er fare for frost.

Limequat er ikke så vanlig på våre breddegrader. Den er en krysning mellom lime og kumquat.

Hele frukten skal spises - også skalletl. Den er syrlig og saftig.

Limequat kan brukes som tilbehør til fisk ellerl desserter.

Skiver av limequat kan fryses og brukes som dekorative og smakfulle isbiter i drikker eller bowler.

Pomelo, som på engelsk heter shaddock, er en veldig stor sitrusfrukt. Den er pæreformet, ofte 20-25 cm i diameter og har veldig tykt, grønt eller gulgrønt skall.

Fruktkjøttet er gulgrønt og oppdelt i båter med hinner som er så tykke og seige at man ikke spiser dem. De er imidlertid lett å fjerne.

Smaken er frisk og søt. Den minner litt om grapefrukt, men i motsetning til sin mer kjente lillebror er den ikke besk og bitter.

Pomerans eller bitterappelsin er en krydderfrukt som ikke spises naturell. Skallet er veldig beskt og fruktkjøttet surt.

Pomerans gir fin smak til marmelade sammen med appelsin, sitron og grapefrukt.

Engelsk marmelade er laget kun av pomerans og får en spesiell, kraftig smak.

Satsumas er en mandarinsort. Opprinnelig kommer den fra den japanske provinsen Satsuma på øya Kiushu.Satsumas er den tidligste av disse små, lettskrelte sitrusfruktene.

Sesongen er fra oktober til januar, og vi importerer den sort sett fra Spania.

Satsumas har ofte grønne sjatteringer i skallet, selv som moden.

Som alle andre sitrusfrukter høstes den moden. Smaken er mild, søt-syrlig og fruktkjøttet er saftig og uten steiner.

Sitron er fra gammelt av kjent som medisin- og kryddervekst. Opprinnelig kom den fra traktene sør for Himalaya og den var kjent i Kina allerede for 2500 år siden.

Den kom til Europa på 1000-tallet og vi importerer den hele året. Vi bruker helst saften og revet skall i matlagingen og i drikker, eller vi skjærer den i båter til fisk og kjøtt.

Det finnes vel knapt en kokk i Norge som klarer seg uten sitron.

Sweetie er et forholdsvis nytt medlem i sitrusfamilien.

Den kommer fra Israel og er en krysning mellom grapefrukt og pomelo.

Den er stor som en grapefrukt og har grønt skall også som fullmoden.

Smaken minner mer om pomelo enn grapefrukt. Den er søt og god, tross fargen på skallet.

Ugli er antagelig en krysning mellom appelsin, grapefrukt og klementin. Den ble "funnet" på Jamaica i begynnelsen av 1900-tallet og man tror at den har oppstått spontant, fordi det på den tiden kom en del forskjellige sitrusfrukten til øya.

Ugli vokser nesten bare på Jamaica og vi importerer den noen få måneder i løpet vinteren. Frukten er noe større enn grapefrukt, har flatrund form og grovporet gulgrønt skall.

Den ser ganske stygg ut, men smaker himmelsk. Fruktkjøttet er gulorange, mykt og veldig saftig med frisk, intensiv og aromatisk smak. Som med grapefrukt skjærer vi den gjerne over på midten og spiser med skje direkte fra skallet.

Kilde: Norsk Mat
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull
Ukens kake
Sitronostekake med mangocurd og pistasjebunn

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull

Søtt, syrlig og kaldt i skjønn forening med seig nøttebunn. Det blir vanskelig å holde fingrene unna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv
Godbiter i pollisten

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv

Men disse sommelierfavorittene finnes altså et tastetrykk unna, og vil garantert by på mye god vinopplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her