Godbiter i pollisten
Disse burgunderne er laget slik som munkene en gang gjorde

Disse burgunderne er laget slik som munkene en gang gjorde

Selvsagt brukte ikke munkene ord som biodynamisk eller Þkologisk, men utover det er tradisjonene i hevd hos Clos du Moulin aux Moines som i lÞpet av de siste 10 Ärene har fÄtt sjelen tilbake.
Aase E. Jacobsen
11 September 2019 - 14:45
Willy Roulende er vinmaker siden 2009 for Clos du Moulin aux Moines.

Eiendommen er en av de aller mest historiske i Burgund all den tid de innhegnede vinmarkene tilhÞrende selve clos-et, ble dyrket allerede fra midten av 900-tallet av benediktinermunkene ved Cluny-klosteret. Eiendommen har fÄr sitt navn fra mÞllen som munkene i sin tid drev. Den gang var korn og vindruer viktigste handelsvare i omrÄdet.

Det var denne arven som inspirerte de nye eierne fra 2008 til Ä skape nytt liv og ikke minst lÞfte anseelsen til fordums nivÄ ved hjelp av et sterkere kvalitetsfokus i vinmarkene gjennom biodynamisk dyrking.

Til Ä gjÞre denne jobben ble Willy Roulende, tidlige vinmaker hos de Montille, hentet. Og det er dette vi nÄ kan smake fruktene av.

Selve bygningen er fra 1650, men vinmarkene har vĂŠrt dyrket siden midten av 900-tallet.
 

Auxey-Duresses Clos du Moulin aux Moines Vieilles Vignes 2015 kommer fra den eldste delen, plantet i 1950, av et monopol pÄ 2 hektar som ligger akkurat der Auxey-Duresses, Monthelie og Meursault mÞtes.

Denne parsellen er den Þvre delen av clos-et med stÞrre helning og skrinnere mer veldrenerende kalkholdig jord. Den er nordÞstvendt ved 298 m.o.h, sÄ forholdsvis kjÞlige vekstforhold. Men i solrike Ärganger som 2015, fÄr ogsÄ slike parseller nok modning til at vinen skinner. Og det gjÞr den virkelig, for her er det solid konsentrasjon i hver drÄpe og ikke minst for pengene.   

Som i andre biodynamisk dyrkete vinmarker er hesten en viktig bidragsyter.

For vinene fra denne produsenten er gunstig priset sammenlignet med hva du mĂ„ betale for kvalitet pĂ„ dette nivĂ„et i Burgund. Denne vinen lages bare i et antall av 3000 flasker Ă„rlig, bortsett fra i 2016 – da ble 80 prosent tapt i frosten. SĂ„ du mĂ„ handle nĂ„. Neste mulighet blir 2017 (som det er all grunn til Ă„ se fram til).

Det dyrkes ogsÄ chardonnay pÄ 0,8 hektar av denne monopolvinmarken som grenser til Meursault.
 

Den finnes ogsÄ i 2014-Ärgang som er litt mykere og dermed mer drikkeklar. Begge holder moderate 12,5 prosent.

Det gjÞr ogsÄ Bulles du Moulin XVII som er en musserende vin av aligoté, fra en liten parsell pÄ andre siden av elven Ruisseaux des Cloux som renner gjennom Auxey-Duresses og fortsetter Þstover gjennom Meursault. Den har fÄtt 12 mÄneder pÄ bunnfallet i flasken etter andregangsgjÊringen og er en knusktÞrr, men primÊrt fruktig vin som drikker godt alene eller til en salat.

 

Med de nye eierne har vinmakeren fÄtt mer druemateriale Ä jobbe med. Totalt eier de 15 hektar vinmarker i omkringliggende landsbyer som Pernand-Vergelesses, Pommard, St. Romain og den ekstra prisgunstige perlen Clos du Moulin aux Moines Clos de la PerriÚre Rouge 2017 fra mindre kjente Corpeau, rett sÞrÞst for Puligny-Montrachet, men som har vanlig Bourgogne AOC-klassifisering. OgsÄ den en liten parsell omgitt med steinmurer, derav navnet, som dyrkes Þkologisk. Det har gitt en aromatisk og leskende fyldig pinot noir, og en super representant for 2017-Ärgangen.

Se alle vinene fra Clos du Moulin aux Moines her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sÞrg for Ä registrere deg for vÄre nyhetsbrev 

Du kan ogsÄ fÄ vintips sendt som sms - les mer om det her

Det brukes lite om noe ny eik for vinene som modner i kjelleren.

Alt som er godt her i livet kommer i smÄ porsjoner. Det gjelder ogsÄ for god vin. Siden denne spalten er veldig populÊr, kan de omtalte vinene bli utsolgt i lÞpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lÞnne seg Ä prÞve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men ogsÄ disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et Är til de kommer pÄ polet igjen, men da som ny Ärgang.  Den som venter pÄ noe godt....

 

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svÊrt pÄlitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svÊrt pÄlitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

NĂ„ skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat
Dagens rett

NĂ„ skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat

God hjemmelaget lapskaus er ikke hverdagskost lenger. Og det er synd, for det er svÊrt enkelt og godt om du fÞlger vÄre rÄd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her