Godbiter i pollisten
Disse burgunderne er laget slik som munkene en gang gjorde

Disse burgunderne er laget slik som munkene en gang gjorde

Selvsagt brukte ikke munkene ord som biodynamisk eller økologisk, men utover det er tradisjonene i hevd hos Clos du Moulin aux Moines som i løpet av de siste 10 årene har fått sjelen tilbake.
Aase E. Jacobsen
11 September 2019 - 14:45
Willy Roulende er vinmaker siden 2009 for Clos du Moulin aux Moines.

Eiendommen er en av de aller mest historiske i Burgund all den tid de innhegnede vinmarkene tilhørende selve clos-et, ble dyrket allerede fra midten av 900-tallet av benediktinermunkene ved Cluny-klosteret. Eiendommen har får sitt navn fra møllen som munkene i sin tid drev. Den gang var korn og vindruer viktigste handelsvare i området.

Det var denne arven som inspirerte de nye eierne fra 2008 til å skape nytt liv og ikke minst løfte anseelsen til fordums nivå ved hjelp av et sterkere kvalitetsfokus i vinmarkene gjennom biodynamisk dyrking.

Til å gjøre denne jobben ble Willy Roulende, tidlige vinmaker hos de Montille, hentet. Og det er dette vi nå kan smake fruktene av.

Selve bygningen er fra 1650, men vinmarkene har vært dyrket siden midten av 900-tallet.
 

Auxey-Duresses Clos du Moulin aux Moines Vieilles Vignes 2015 kommer fra den eldste delen, plantet i 1950, av et monopol på 2 hektar som ligger akkurat der Auxey-Duresses, Monthelie og Meursault møtes.

Denne parsellen er den øvre delen av clos-et med større helning og skrinnere mer veldrenerende kalkholdig jord. Den er nordøstvendt ved 298 m.o.h, så forholdsvis kjølige vekstforhold. Men i solrike årganger som 2015, får også slike parseller nok modning til at vinen skinner. Og det gjør den virkelig, for her er det solid konsentrasjon i hver dråpe og ikke minst for pengene.   

Som i andre biodynamisk dyrkete vinmarker er hesten en viktig bidragsyter.

For vinene fra denne produsenten er gunstig priset sammenlignet med hva du må betale for kvalitet på dette nivået i Burgund. Denne vinen lages bare i et antall av 3000 flasker årlig, bortsett fra i 2016 – da ble 80 prosent tapt i frosten. Så du må handle nå. Neste mulighet blir 2017 (som det er all grunn til å se fram til).

Det dyrkes også chardonnay på 0,8 hektar av denne monopolvinmarken som grenser til Meursault.
 

Den finnes også i 2014-årgang som er litt mykere og dermed mer drikkeklar. Begge holder moderate 12,5 prosent.

Det gjør også Bulles du Moulin XVII som er en musserende vin av aligoté, fra en liten parsell på andre siden av elven Ruisseaux des Cloux som renner gjennom Auxey-Duresses og fortsetter østover gjennom Meursault. Den har fått 12 måneder på bunnfallet i flasken etter andregangsgjæringen og er en knusktørr, men primært fruktig vin som drikker godt alene eller til en salat.

 

Med de nye eierne har vinmakeren fått mer druemateriale å jobbe med. Totalt eier de 15 hektar vinmarker i omkringliggende landsbyer som Pernand-Vergelesses, Pommard, St. Romain og den ekstra prisgunstige perlen Clos du Moulin aux Moines Clos de la Perrière Rouge 2017 fra mindre kjente Corpeau, rett sørøst for Puligny-Montrachet, men som har vanlig Bourgogne AOC-klassifisering. Også den en liten parsell omgitt med steinmurer, derav navnet, som dyrkes økologisk. Det har gitt en aromatisk og leskende fyldig pinot noir, og en super representant for 2017-årgangen.

Se alle vinene fra Clos du Moulin aux Moines her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Det brukes lite om noe ny eik for vinene som modner i kjelleren.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her