Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Disse champagnene byr på ekstra mye smak for pengene

Disse champagnene byr på ekstra mye smak for pengene

De er blant de friskeste i klassen samtidig som de har mye mineralkarakter fra jordsmonnet og til svært pene priser.
Aase E. Jacobsen
24 Juni 2020 - 14:45
 

Barrat-Masson Fleur de craie Extra Brut 2014 er en lekkerbisken og som skapt for gode sjømatretter. Den kjennetegnes av veldig god syrefriskhet og uttalt mineral-steinpreg samt fint blomsterpreg.

For 440 kroner får du en champagne i særklasse. Den får sine druer fra jordsmonn med høyt kalkinnhold – i den nordlige delen av Aube, men innenfor Côtes des Sézanne som er den delen av Champagne som først ble innlemmet i det gode selskap (AOC) i 1970. Her er det bare en liten andel av landsbyene som skårer mellom 80 og 90 prosent på Champagnes spesielle kvalitetsskala. Barrat-Masson har vinmarker i Villenauxe La Grande og Bethon som begge har 87 prosent for sin chardonnay og 85 prosent for pinot noir. De har 90 prosent chardonnay i sine vinmarker, og denne druen gir svært gode resultater i dette ikke like «kjente» underområdet i Champagne.

 

Barrat-Masson Les Margannes Brut Nature 2015 er nok en lekker og svært transparent chardonnaychampagne med veldig god syrlighet og godt med mineraler og salttoner. Den perfekte sjømatchampagne.

Det lages halvparten så mange flasker Margannes som Fleur de Craie. Årsaken er at det til denne champagnen bare brukes selve hjertet av pressingen, coeur de cuvee (mot 18 prosent andrepressing for Fleur de craie). Framstillingen skjer dessuten i litt høyere andel eik enn den andre, og den har 30 måneder på bunnfallet etter flaskegjæringen (hvor boblene skapes) mot 24 for den andre. Dette er små detaljer som er med å forklare prisforskjellen.

Druematerialet for de to chardonnaychampagnene har to parseller til felles, La Chapelle og Les Chaillois, begge i Bethon og begge med innslag av svarte flintsteiner. Den første som er sør-sørøstvendt, har mer sand og leirjord mens den andre er sørøstvendt og mer preget av kalk og gir dermed en kjøligere stil. Men alt er relativt for 2015 var et år preget av tidlig innhøstning, mye sol og derfor bedre for pinot enn chardonnay.

Aurélie og Loïc Barrat.

Jeg likte 2013-årgangen av Margannes enda bedre, den var magisk, men 2015 holder også veldig godt mål. 2015 ga dessuten druer til deres første årgang av Barrat-Masson Les Volies 2015 som nylig ble lansert i spesialpolene. Den er en blanding av like mengder chardonnay og pinot noir, og laget med samme grad av presisjon som Les Margannes, men i enda mindre antall flasker.

2014 var et langt mer klassisk år i Champagne – som betyr store variasjoner og ikke for mye sol, og et år hvor chardonnay gjorde det bedre enn pinot noir. Ifølge Aurélie Barrat er 2014 et år med perfekte forhold for deres champagnestil, takket være utmerket syre og god modning. Hun skriver at det året er så vellykket og ga så strukturert chardonnaymateriale at de for Margannes valgte å lansere 2015 før 2014.

Siden det er veldig små volum av Les Margannes 2015, er det 2014 som kommer når den er utsolgt. Å dømme utfra hvordan Fleur de Craie 2014 oppfører seg, har vi altså noe veldig godt i vente.   

 

Barrat-Masson Grain d'Argile Extra Brut er det derimot bedre tilgjengelighet av. Den er deres champagne uten årgang og en blanding av to årganger, 75 prosent 2016 og resten 2015. Den gir derfor en forsmak på 2016 som var et utfordrende år i Champagne, på grunn av frost og hagl som ga svært lave avlinger. Aurélie forteller om en bitteliten avling og noen vinmarker ble hardere rammet enn andre, men at kvaliteten er høy.

For denne cuveen har det gitt veldig god konsentrasjon og uttalt mineralpreg. Dette er en veldig seriøs champagne som hører hjemme på matbordet. Et supert følge til så vel sjømat som vegetar, men ikke rå grønnsaker. For den er som alle de andre knusktørr, alle Barrat-Massons viner er uten dosage.

– Vi synes de er balanserte fra naturens side og ikke trenger mer, sier Aurélie og legger til at hun bruker svært lite svovel for hun ønsker at den malolaktiske gjæringen skal skje naturlig. Skjer den, så skjer den. I 2014 var syren av en slik karakter at denne delen av gjæringen ikke fant sted i det hele tatt. Det forklarer den høye syren i disse vinene. - Andre ganger starter den av seg selv utpå vårparten, jeg antar at det er slik naturen er, sier hun.

Disse champagnene er dessuten omkorket for hånd – en praksis som bare små champagneprodusenter praktiserer.

Coquard-pressen fikk plass i den gamle låven.

Barrat-Masson er en slik, og en av mange yngre nykommere på champagnescenen. Aurélie og Loïc startet opp for 10 år siden med å renovere familiens gårdsbygninger for at de kunne romme nødvendig utstyr for å lage håndverkschampagne; en Coquard-presse fikk plass i den gamle låven, gjæringstanker og fat til så vel gjæringen som modningen i en annen bygning, samt en kjeller som holder perfekt temperatur for at boblene skal utvikles i løpet av den lange modningen på bunnfallet.

Aurélie tar seg av vinmakingen.
Og Loïc passer på de sju hektarene med vinmarker.

Hun er ønologutdannet og han tar seg av vinmarkene som de har sju hektar av. Allerede i 2005 overtok Loïc ansvaret for familiens vinmarker og konverterte først til bærekraftig, dernest til økologisk dyrking i 2009.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse
+
Klubbkokken serverer
Rødbetfalafler

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse

Rødbeter gir både mer farge, høyere næringsinnhold og god smak til disse fantastiske vegetarbollene

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her