Beste norske kokebok
Disse fem kokebøkene kjemper om bli årets aller beste

Disse fem kokebøkene kjemper om bli årets aller beste

De er de fem klart beste av totalt 32 norskproduserte kokebøker som er vurdert i Beste norske kokebok 2017.
15 November 2017 - 10:49

Det er 10. året at Apéritif og Norli kårer Beste norske kokebok og om noen trodde at kokeboken var død, så stemmer ikke det. I år har juryen vurdert til sammen 32 kokebøker, alle utgitt av norske forlag, et antall som har holdt seg stabilt gjennom disse 10 årene.

- Det som skiller årets kokebokhøst fra tidligere år er at det er større avstand mellom de fem finalistene og resten, sier Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif og jurymedlem. - Alt for mange kokebøker burde aldri vært gitt ut og bærer preg av hastverk. 

Per A. Borglund er innehaver av Norges største kokeboksamling som nå teller 10.000 bøker, og samtidig redaktør Mat fra Norge og jurymedlem. Han er klar i sin tale: 

- Jeg ønsker meg færre, men bedre bøker. Det er helt åpenbart at det gis ut for mange bøker det ikke er lagt ned nok arbeid i. Jeg etterlyser også de gode ideer, de nye vrier og vinkler. Det er ingen ting som gleder meg mer enn de gangene jeg kommer over en kokebok "jeg ikke har sett maken til" før.

Likevel er juryen både samstemt og fornøyd med årets finalistknippe. Kokebøkene vurderes etter en rekke ulike kriterier som kreativitet, originalitet, design, kvalitet på fot, trykk, språk og oppskrifter samt nytteverdi og brukervennlighet.

Årets nominerte er:  

Lises gatekjøkken. Fristende gatemat fra hele verden

Lise Finckenhagen

Font Forlag 

Lise Finckenhagen har reist gjennom tre verdensdeler for å smake på maten som serveres på gateplan, og resultatet er både fristende og fargerikt takket være bilder og design, og ikke minst fullt av fremmede smaker. Kokken har originalt nok satt musikk til maten, det betyr at du kan nyte thai-inspirert skalldyrsalat med Micke Musters «Hey Rosalie» i bakgrunnen eller mumse i deg en jalapenos-poppers mens du nynner til Elvis-klassikeren «Burning love.» 

 

Karlas Kjøkken. Hverdagsmat på menyen

Forlaget Press

Karla Siverts etterlot seg en kladdebok med oppskrifter på flere enn tusen hverdagsretter fra sin tid som kjøkkensjef ved restaurant Smalhans i Oslo. Etter hennes bortgang i 2016 har flere av hennes kokkevenner på dugnad gjort denne skatten om til en familievennlig kokebok med husmannskost på rekke og rad. Her er både flesk og duppe og falafel i rødkålbåter med urtedressing. Den gir en innholdsrik og mektig visuell opplevelse, men fremstår likevel tydelig og ryddig. 

 

Ny norsk mat

Even Ramsvik

Forlaget Press

Det sier mye om bokprosjektets grundighet når stjernekokken fra nå nedlagte restaurant Ylajali i Oslo bruker 432 sider på å presentere bare 33 retter. Evens Ramsviks ambisjon er å vise frem de beste ingrediensene Norge har å by på, tilberedt og servert med Michelin-finesse. Dette er Ramsviks debutbok, som også utmerker seg med begripelige forklaringer og gode bilder som dessuten oser godt designhåndverk og sans for estetikk. Slik har du aldri før sett verken røkt kolje eller svele fra Sunnmøre på en tallerken. 

 

Maten vi deler. Inviter på middag

Jan Ivar Nykvist

Gyldendal

Jan Ivar Nykvist ønsker at vi skal samle våre venner rundt et hyggelig middagsbord, og sprer inspirasjon til gode, kulinariske møter med sin nye bok. Her står de kortreiste og økologiske råvarene i fokus, med retter som lammepai med ølbraisert lammeskank og ovnsstekt klippfisk med tomater, hvitløk og kapers som bokstavelig talt gode eksempler. Visuelt gir det et rustikt inntrykk, men med kreative og gode komposisjoner, som inspirerer og vekker oppmerksomhet til oppskriftene. 

 

Truls à la Hellstrøm. Mesterkokk på 1 - 2 - 3

Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen

Kagge Forlag

Det ikke helt naturgitte radarparet Hellstrøm og Svendsen har greid mesterstykket å overføre både humoren og pedagogikken i sin bejublede tv-serie til bokform. Det er mye skjemt og moro også mellom de stive permene, men norske og internasjonale oppskrifter som det både står respekt av og som er begripelige for folk flest. Og Truls, han lærer å lage alt fra aioli, Côte de Bœuf og calamares à la Romana, til Bresse-kylling og tempura på torsketunger! Alt pakket inn i et elegant layout med en god porsjon lekenhet som fremhever kvaliteten man kan forvente av Hellstrøm, og på toppen balanserer lun humor à la Truls.

Vinneren utropes den 30.november kl 17.00 på Norli Bokhandel i Universitetsgaten 22 i Oslo. 

Årets jury:

  • Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
  • Anne Farnes, designer i Creuna
  • Jostein Medhus, Kulinarisk Akademi, bidragsyter til fjorårets beste kokebok Kok & Stek
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her