Drikke
Disse Rioja-vinene er virkelige røverkjøp

Disse Rioja-vinene er virkelige røverkjøp

Hvilken du velger er avhengig av hvilken stil du liker og hva som er din øvre prisgrense.
Aase E. Jacobsen
26 November 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Viña Bujanda Tinto 2013 (15280)ligger rett under gjennomsnittet for hva nordmenn bruker på en vin, og Viña Bujanda Crianza 2011 (15278)koster litt mer.

Med eller uten eik

Mens den første har innbydende frukt er saftig og med et lett bitt, er crianza-en noe fyldigere og fastere med mer jordsmonnspreg og et lett fatpreg. Tinto-en er utmerket til svin, kylling og kokte lammeretter. Crianza-en tåler mer smak og kan sågar gå til vilt.

Forskjellen på de to er i hovedsak fatbruken. Den første er ueiket og dermed et «rent» uttrykk for tempranillo, mens den andre har vært innom i de for crianza foreskrevne 12 måneder.

Bli kjent med Rioja og de ulike vintypene

Men også druekildene skiller seg noe. Hos produsenten Viña Bujanda er det alderen på vinstokkene som avgjør hvilken vin de skal gi druer til. Men selv for den rimeligste snakker vi om vinstokker som er 30 år gamle. Ikke akkurat helt nyplantet med andre ord. Grensen for gamle vinstokker går for øvrig ved 35 år i Frankrike, men så ikke i Rioja.

Dette er favoritten

Fordelen med eldre vinstokker er blant annet at de har tilpasset seg vokststedet og gir noe lavere avling enn yngre og mer «virile» planter. Lavere utbytte gir seg ofte utsalg i økt smakskonsentrasjon i vinen.

Vil du vite enda mer om gamle vinstokker i Rioja?

Enda eldre vinstokker med enda lavere utbytte gir druer til Viña Bujanda Reserva 2009 (15279). Dette reflekteres også i smaken og i prisen, selv om 145 kroner er veldig gunstig for denne kvaliteten. En flott vin og min favoritt fra Bujanda.

Denne produsenten som har 120 hektar i Rioja Alta og Rioja Alavesa å velge druer fra, lager selvsagt også en gran reserva. Viña Bujanda Gran Reserva 2007 (15277) er mer preget av oppholdet i fat, er bløtere og med modnere frukt. Men en god vin til så vel lam som vilt.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her