Drikke
Disse Rioja-vinene er virkelige røverkjøp

Disse Rioja-vinene er virkelige røverkjøp

Hvilken du velger er avhengig av hvilken stil du liker og hva som er din øvre prisgrense.
Aase E. Jacobsen
26 November 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Viña Bujanda Tinto 2013 (15280)ligger rett under gjennomsnittet for hva nordmenn bruker på en vin, og Viña Bujanda Crianza 2011 (15278)koster litt mer.

Med eller uten eik

Mens den første har innbydende frukt er saftig og med et lett bitt, er crianza-en noe fyldigere og fastere med mer jordsmonnspreg og et lett fatpreg. Tinto-en er utmerket til svin, kylling og kokte lammeretter. Crianza-en tåler mer smak og kan sågar gå til vilt.

Forskjellen på de to er i hovedsak fatbruken. Den første er ueiket og dermed et «rent» uttrykk for tempranillo, mens den andre har vært innom i de for crianza foreskrevne 12 måneder.

Bli kjent med Rioja og de ulike vintypene

Men også druekildene skiller seg noe. Hos produsenten Viña Bujanda er det alderen på vinstokkene som avgjør hvilken vin de skal gi druer til. Men selv for den rimeligste snakker vi om vinstokker som er 30 år gamle. Ikke akkurat helt nyplantet med andre ord. Grensen for gamle vinstokker går for øvrig ved 35 år i Frankrike, men så ikke i Rioja.

Dette er favoritten

Fordelen med eldre vinstokker er blant annet at de har tilpasset seg vokststedet og gir noe lavere avling enn yngre og mer «virile» planter. Lavere utbytte gir seg ofte utsalg i økt smakskonsentrasjon i vinen.

Vil du vite enda mer om gamle vinstokker i Rioja?

Enda eldre vinstokker med enda lavere utbytte gir druer til Viña Bujanda Reserva 2009 (15279). Dette reflekteres også i smaken og i prisen, selv om 145 kroner er veldig gunstig for denne kvaliteten. En flott vin og min favoritt fra Bujanda.

Denne produsenten som har 120 hektar i Rioja Alta og Rioja Alavesa å velge druer fra, lager selvsagt også en gran reserva. Viña Bujanda Gran Reserva 2007 (15277) er mer preget av oppholdet i fat, er bløtere og med modnere frukt. Men en god vin til så vel lam som vilt.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her