Disse svært lagringsdyktig vinene er råbillige

Disse svært lagringsdyktig vinene er råbillige

I 2015 stråler disse Mosel-vinene, og fortsatt får du utrolig mye vin for pengene.

Først og fremst har Carl Loewen Maximin Herrenberg Alte Reben Trocken 2015 fått et ekstra løft rent konsentrasjonsmessig av årgangen sammenlignet med forrige. Den er en oppvisning i rieslingkraft og samtidig er den elegant med tydelig røykpreg og mye salt i ettersmaken og heftige syrer. Rene barnerovet selvsagt, for den kommer til å utvikle seg i lang tid framover.

2015 beskrives av mange som perfekt, takket være værforholdene, med god veksling mellom en varm og tørr sommer og en litt kjøligere, men like problemfri høst. Derav den flotte frukten og imponerende syren.

Ekstra gamle vinstokker

Fra samme produsent, pappa Karl og sønnen Christopher Loewen, kommer en annen råbillig utgave når pris og kvalitet settes opp mot hverandre. Carl Loewen Riesling Quant Trocken 2015 har lekker kjøttfull frukt og intens syre. Ikke nok med det, også Carl Loewen Riesling Alte Reben 2015 er imponerende til prisen i en noe mer sødmefylt stil, men likevel med veldig god konsentrasjon og stofflighet.

Pappa Karl og sønnen Christopher Loewen i vinkjelleren. Foto: Calumet Workstation David Maupile

 

Les mer om Carl Loewen og deres vinmarker

Forskjellen på de to er at Quant er laget av sent høstete druer fra forskjellige deler av Carl Loewens til sammen 11,5 hektar. Og Alte Reben er som navnet antyder fra vinstokker som er eldre enn 50 år.

Men 50 år er likevel langt unna alderen på plantene som gir druer til Carl Loewen 1896 Erste Lage 2014. Parsellen ligger i Maximin Herrenberg som er blant verdens eldste vinmarker med upodete vinstokker som fortsatt gir frukt, og til 1896-vinen brukes de aller eldste. Så gamle vinstokker gir en helt spesiell dybde og konsentrasjon, også fordi den har svært høy plantetetthet, 10.000 planter per hektar.

Svært arbeidskrevende 

Når forholdene druene kommer fra tas i betraktning, er det utrolig at prisene kan holdes så lave. Det koster mye mer å produsere en flaske fra disse til dels stupbratte vinmarkene enn på flatlandet. Alt gjøres for hånd og utbyttet pr plante er veldig lite, ca en halvflaske.  

Maximin Herrenberg har en spesiell historie i denne delen av Mosel. Vi befinner oss altså midt mellom Piesport og Trier, i det sørlige Mittel-Mosel. I 1868 ble det foretatt en klassifisering av vinmarkene med tanke på skatteinnkreving. Sørvestvendte Maximin Herrenberg fikk høyeste «skår». Det gjør den altså også i dag, men nå som Erste Lage i henhold til Bernkasteler Rings klassifisering (Mosels svar på VDPs Grosser Ring som for øvrig teller medlemmer i hele Tyskland).

Grosses gewächs (GG) er vinen som kommer fra slike toppvinmarker, men ikke all vin. Det er spesielle regler for GG, også når det gjelder lanseringstidspunkt som er etter 1. august det påfølgende år. «Vår» vin er altså lansert for tidlig, og ikke merket med GG. At Carl Loewen kommer til å stille med en Maximin Herrenberg GG i 2015, er hevet over enhver tvil, også fra de andre erste lagene som Ritsch, Laurentiuslay og Klosterlay.

Far og sønn Loewen jobber naturlig i vinkjelleren med veldig langsom spontangjæring i gamle eikefat eller ståltank og bunnfallsmodning fram til flasketapping.

Les om mannen som har ført an i prosessen for å gjøre Mosel stor igjen

Det er all grunn til å glede seg til også denne kommer i 2015-årgang i september eller november. Men får du tak i 2014, er du også sikret en stor opplevelse.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Carl Loewen Maximin Herrenberg Alte Reben Trocken 2019

Produsent:
Weing. Carl Loewen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
329,90 kr
Varenummer:
1416301
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Carl Loewen Riesling Quant Trocken 2019

Produsent:
Weing. Carl Loewen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
5763101
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Carl Loewen Riesling Alte Reben 2019

Produsent:
Carl Loewen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel-Saar-Ruwer
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
4828701
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Carl Loewen 1896 Erste Lage 2019

Produsent:
Weing. Carl Loewen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
569,90 kr
Varenummer:
1416401
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen