Drikke
Drikk som Don Draper i Mad Men

Drikk som Don Draper i Mad Men

Denne spennende vrien på old fashioned ville fått Don Draper i Mad Men til å trygle om enda mer.
04 April 2014 - 12:00

Mitt første bidrag som Apéritifs faste drinkspaltist er en ultraklassisk cocktail – old fashioned. Den er faktisk en av byggesteinene i enhver bar og den klare favoritten til «helten» i Mad Men-serien, Don Draper.

Bli kjent med Chris Grøtvedt

Denne fantastiske drinken blir først nevnt for over 200 år siden – og er mer populær enn noensinne. En enkel kombinasjon av sprit, bitter, sukker og vann. Den er tolket om til ulike versjoner verden over. Så også av meg.

Elsker rom

Jeg har alltid vært en stor beundrer av rom og det store spektret av smaker man kan jobbe med i de ulike kategoriene av romtyper.

Siden det nærmer seg påske og jeg forbinder denne tiden med sjokolade, kakao, kanel og krydder, bruker jeg en utmerket lagret rom med mye «kropp» – Ron Zacapa 23.

Slik lages Zacapa

Vanligvis lages Old Fashioned ved å løse sukker opp med Angostura Bitter og Club Soda før du tilsetter brennevin og is. Men jeg er ingen stor fan av denne måten.

Kanelstang og chili

Lag heller en enkel sukkerlake med 2 deler sukker til 1 del varmt vann, rør dette til sukkeret løser seg opp og avkjøl i kjøleskapet. Her kan du også tilsette andre krydder dersom du ønsker det. Prøv gjerne kanelstenger og litt opphakket chili som passer bra til en lagret rom med sjokolade og kaffepreg.

I denne oppskriften har jeg valgt en sherry av typen pedro ximenez (PX blant venner) som base for sødme. Grunnen er enkel: Ron Zacapa 23 er lagret i et såkalt solerasystem, altså det samme som brukes for sherry. Den har derfor allerede mye av disse kvalitetene i både smak og aroma.

Bitter gjør godt

Når det kommer til bruk av bitter i en Old Fashioned, er jeg av formeningen «more is more». Tunge smaker krever mye bitter for å balansere sødmen i en slik cocktail.

Angostura Bitter er lett tilgjengelig på Vinmonopolet i hele landet. I oppskriften har jeg inkludert noen dråper av en ny spennende sjokoladebitter, Fee Brothers Aztek Chocolate Bitters, for ekstra sjokoladesmak. Denne bitteren er ennå ikke i salg via Vinmonopolet, men kommer senere i år.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender. Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Zacapa Old Fashioned Drinkoppskrift

Zacapa Old Fashioned Drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll et rocksglass (whiskyglass) med isbiter og hell blandingen over. Rør i 20 sekunder.
  2. Ta en bit appelsinskall (zest) og klem oljen fra skallet over drinken.
  3. Dermed vil sitrusaromaene treffe nesen og sette i gang smaksløkene når du tar din første slurk av denne smaksbomben av en cocktail.
  4. Legg en lang kanelstang oppi. Den kan brukes som rørepinne.
Tips 1:
Husk rikelig med is i glasset slik at drinken holder seg kald og ikke vanner seg ut for fort – for stor utvanning og dårlig is er alle drinkers fiende.
Tips 2:
Om du ikke får tak i sjokoladebitter, kan du fint lage drinken uten.

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her