Drikkeleksikon F

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:55

F
 
Fat: Henviser til tønne av tre, som kan være av forskjellig størrelse og tresort.
 
Bordeaux: Barrique 225 liter
Burgund: Pièce 228 liter
Sherry: But 500 liter
Portvin: Pipe enten 500 eller 530 liter
Tyskland: Fuder 900 liter
 
Fattoria (Italia) Vingård, brukt spesielt i Toscana.
 
Fermentazione naturale: (Italia) Betyr naturlig sprudlende og indikerer Cuve Close-metoden.
 
Fermentering: Gjæring i forbindelse med vinfremstilling. Fra druemost til vin.
 
Filtrering: Vinen kan filtreres på mange forskjellige måter med det felles formål å klare/rense den.
 
Fino: (Spania) Tørr, lys sherry som har vært gjennom solerasystemet. Hele tiden beskyttet av et lag gjærsopp (flor). I motsetning til annen sherry, må fino (og manzanilla) nytes innen kort tid etter flasketapping og åpning. Perfekt til tapas, som aperitiff og til fiskeretter.
 
Flor: (Spania) Uttrykk som betyr blomst, og som henviser til det spesielle lag av gjærkulturer i fatene som beskytter den unge sherry (fino) mot luftens påvirkning og som umiddelbart resulterer i en tørr utgave av sherry.
 
Flying Winemakers: Som regel unge vinmakere fra den sørlige halvkule som opptrer som konsulenter for tradisjonelle, europeiske vinprodusenter, ofte vanskjøttede kooperativer med etgodtpotensial. De bringer med seg moderne teknikker og resultatet er friske, fruktige hvite viner og bærpregede røde viner med innslag av nye fat og med bløte tanniner. De mest kjente: Jacques Lurton (Hermanos Lurton), Hugh Ryman (HDR), Kym Milne, Geoff Merrill, Peter Bright (Bright Brothers), John Worontschak og Nick Butler.
 
Frais: (Frankrike) Kjølig.
 
Frizzante: (Italia) Sprudlende.
 
Fûts de Chêne (élévé en): (Frankrike) (Modnet i) eikefat.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her