Drikkeleksikon K

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:50

K
 
Kabinett: (Tyskland) Er det første trinn av de seks tyske prädikater og kvalitetsgrader.
 
Kaldstabilisering: Før vinen tappes i flasker kjøles den ned til fire grader minus for at den skal tåle nedkjøling senere uten at vinstein skilles ut.
 
Karakter: Vinens karakter, det vil si kjennetegn som farge, bouquet og smak.
 
Kellerei/kellerabfüllung: (Tyskland) Slottstappet
 
Kir: (Frankrike) Hvitvin, ofte av druen aligoté, blandet med Creme de Cassis de Dijon, en lavprosentlig solbærlikør. En populær aperitiff kreert av borgermesteren i Dijon som å skjule defektene til den lokale hvitvin. Kir Royal: Champagne/musserende vin i stedet for hvitvin.
 
Klaring: Vinen skal være klar og ren. Blant annet piskede eggehviter kan tilsettes vinen; disse binder mindre urenheter som bunnfall og filtreres bort i etterkant.
 
Klassifikasjon: Oppstilling av vin i offisiell kvalitetsorden, – mest berømt er 1855-klassifikasjonen i Médoc, oppdelt i 5 cru hvor den beste er Premier Grand Cru Classé.
 
Konsentrasjon: En vins tetthet, særlig hva angår frukt. Jo større konsentrasjon, jo bedre lagringsevne.
 
Kork: Fremstilles av barken fra korkeik, som kan høvles hvert 7. år. Lukker tett, men tillater samtidig vinen å puste og utvikles. Som generell regel kan man si at jo lengre en kork er, dess mer holdbar er vinen.
 
Korksmak: Muggsmak, som stammer fra en sykdom inne i korken, som dessverre først utvikles under flaskelagring og derfor ikke kan konstateres før tapping.
 
Kropp: Faguttrykk for vinens fylde og lengde/dybde av ettersmak.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem
+
Tester

Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem

En akevitt, og et par-tre rødviner, men de fleste andre vinene kan du styre unna - eller kjøpe på polet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek
Dagens rett

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek

Uansett hva du velger, får de en varm innpakning i den riktig så krydrete couscousen. Hvor krydret den skal være, bestemmer du selv,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo
+

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo

Mens det tidligere var et skille mellom de moderne baroloprodusentene og de tradisjonelle, er dette skillet på vei til å viskes ut. Nå samler regionens aktører seg om andre oppgaver i kjølvannet av klimaendringene og den økte etterspørselen etter barolo.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte
+

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte

Piemonte handler om tradisjoner som holdes i hevd av en lang rekke familier. Men også disse trykker den nye trenden med enkeltvinmarksviner, MGA, til brystet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem
+
Tester

Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem

En akevitt, og et par-tre rødviner, men de fleste andre vinene kan du styre unna - eller kjøpe på polet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek
Dagens rett

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek

Uansett hva du velger, får de en varm innpakning i den riktig så krydrete couscousen. Hvor krydret den skal være, bestemmer du selv,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt

Vinleksikonet alle vininteresserte må har, er i ny versjon med 1 million oppføringer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag noe søtt og godt med de norske eplene
Guide
Eplekaker og desserter

Lag noe søtt og godt med de norske eplene

De norske eplene er ikke bare gode å sette tenna i. De er ypperlige i desserter og kaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nyt smaken av elegante viner fra Burgund og Limoux
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 16. oktober

Nyt smaken av elegante viner fra Burgund og Limoux

Smak hvorfor viner fra Burgund og Limoux er så ettertraktet blant vinelskere verden over.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo
+

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo

Mens det tidligere var et skille mellom de moderne baroloprodusentene og de tradisjonelle, er dette skillet på vei til å viskes ut. Nå samler regionens aktører seg om andre oppgaver i kjølvannet av klimaendringene og den økte etterspørselen etter barolo.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her