Drikkeleksikon L

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:49

L
 
Labrusca: (Italia) Vitis labrusca er den nordamerikanske grenen av vinstokkfamilien som alle Vitis vinifera-planter podes i. Årsaken er at Vitis labrusca er motstandsdyktig mot Phylloxera. Forbudt brukt i Europa til vindruer.
 
Landwein (Tyskland) Den tyske parallellen til franske Vin De Pays. Må komme fra en av de 11 Anbaugebiete. Ofte vinifisert som tørr vin.
 
Lagringsevne: Se Konsentrasjon, Struktur og Utbytte.
 
Late-bottled vintage (LBV) port: (Douro, Portugal) Vintage port som lagres i minst fire år i fat og deretter tappes på flaske. Da er den drikkeklar, men tåler fortsatt flaskelagring. Noen produsenter lager LBV Traditional som er ufiltrert og derfor inneholder flere smaksstoffer. Og som vil utvikles også i flasken. Vær oppmerksom på at slik LBV bør dekanteres i motsetning til vanlig LBV som er filtrert. LBV Traditional er et langt rimeligere, men godt alternativ til Vintage port.

Late Harvest: Vin laget av sent plukkede og derfor modnere druer, ofte botrytisinfiserte.

Lie: (Frankrike) Bunnfall. En vin "sur lie" er tappet direkte fra fatet eller tanken der den er gjæret. Vinen har derfor fått et opphold på bunnfallet. Dette gir flere smaksnyanser og større dybde, samtidig med at vinen ofte virker en anelse "perlende" (meget svakt musserende) på tungen.

Liqueur d''expédition: (Champagne, Frankrike) den søte vinen (dosage) som tilsettes etter at bunnfallet er fjernet fra en musserende vin som har hatt annengangsgjæringen i flasken.

Liqueur de Tirage: (Champagne, Frankrike) Gjær og sukker som tilsettes den ferdig blandede vinen som skal bli tilmusserende vin for å få i gang annengangsgjæringen.

Liquoreux: (Frankrike) Søt og fyldig vin.

Liquoroso: (Italia) Søt og fyldig vin.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her