Drikkeleksikon P

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:45

P
 
Palo Cortado: (Jerez, Spania) Palo cortado oppstår når en fino sherry plutselig og uten forvarsel slutter å utvikle flor (gjærlaget som beskytter fino mot oksidering). Rent smaksmessig er den en mellomting mellom amontillado og en oloroso. Kjennetenget ved en palo cortado er altså en nøtteaktig smak, tørr, med god fylde og farge.
 
Pasado/Pasada: (Spania) En Fino som nylig har stoppet utviklingen av Flor. Betegnes ofte som Amontillado Fino eller Manzanilla Pasada. Vinen er altså lettere oksidert og ikke såfrisk som Fino/Manzanilla,men rikere smaksmessig.
 
Passetoutgrains: (Burgund, Frankrike) Blanding av to tredeler Gamay og en tredel Pinot Noir. Ofte en svært lett og fruktig vin. 86 87 88 90 92
 
Passito: (Italia) Søt vin med rosinlignende smak laget av soltørkede druer.
 
Pedro ximenez: (Jerez, Spania) Betegnelsen på både en av druene tillatt brukt i sherry og en vintype. Nesten alt av pedro ximenez-druer kommer fra Montilla-Moriles. Druene har fått navn etter en tysk soldat, Peter Siemens, som på 1500-tallet hadde med seg vinstokker fra Rhin-dalen. Derfor tror mange at riesling er opphavet uten at det kan bevises. Druene tørkes på stråmatter og vinifieres på samme måte som italiensk vin santo. Resultatet er en nærmest svart, søt, rosinpreget drikk med ganske lav alkoholprosent. Den selges også som endruevin, men sprites nesten alltid opp til nærmere tjue prosent. PX som den kalles på folkemunne er mye benyttet i desserter. Den enkleste formen er å helle vinen over vaniljeis. Rosinpreget kombinerer svært godt med iskremen. Tilsetter du PX til sherryeddiken før bruk i vinaigrette eller andre retter, runder du av den ofte skarpe syren i eddiken ogt løfter smaken. Og PX reddet mang en spanjol fra sultedøden under hungerskatastrofer. Vin har det alltid vært nok av og PX er jo proppfull av sukker om ikke noe annet næringsrikt. Eldre andalusiere forteller at da de var syke som barn fikk de alltid en skvett PX. Høres mye bedre ut enn Expigen hostesaft! Som voksen kan du glede deg over for eksempel en riktig gammel PX fra Wisdom & Warter Viale, som er rundt 40-45 år. Den er ikke spritet opp og holder i dag 10,5 prosent. Meget søt selvfølgelig, men uendelig langt ettersmak med mengder av rosiner og svisker. Gran Barquero PX er også en meget god utgave selv om den ikke er så gammel!
 
Pelure d''Oignon: (Frankrike) Løkskallsfarget.
 
Perlé/Perlant: (Frankrike) Perlende.
 
Perlwein: (Tyskland) Perlende vin.
 
Pétillant: Perlende, svakt musserende.
 
Petit Château (Bordeaux, Frankrike) Uoffisielt betegnelse for Bordeaux-slott under Cru Bourgeois-nivå.
 
Petroleum: Et hyppig forekommende element i moden Rieslings duft- og smaksbilde.
 
Phylloxera: Vinlus, som er en av vinstokkenes farligste fiender. Lever i jorden 5 til 10 cm under overflaten, og graver seg inn i vinstokkenes røtter.
 
Bekjempes ved å pode de lokale europeiske vinstokkene (Vitis vinifera)på motstandsdyktige amerikanske røtter (Vitis labrusca). Man har ennå ikke funnet frem til et effektivt sprøytemiddel eller lignende, som kan bekjempe vinlusene, men det eksperimenteres stadig. Phylloxera finnes i alle vinproduserende land unntatt Chile.
 
Portvin: (Douro, Portugal) Rød og hvit. Lages av druemost som får gjære i noen få dager før gjæringen stoppes med sprit. Slik beholder vinen en naturlig sødme. Rød portvin lages av mer enn 80 forskjellige druer hvor Touriga nacional, tinta barroca, touriga francesa, tinta roriz og tinta cao er de mest interessante. For den hvite er gouveio, malvasia fina og viosinho de beste. Det finnes en rekke portvinstiler (se disse): Vintage Port, Single Quinta Vintage, LBV (Late Bottled Vintage), Colheita, Vintage character, Tawny, Ruby.
 
Pourriture noble: (Frankrike) Pourriture Noble: (botrytis cinerea) (Frankrike) Edleste form for edelråte. Skimmelsopp trekker vannet ut av druene slik at de blir meget konsentrerte med stort sukkerinnhold og deretter kan anvendes til fremstilling av edle søte hvitviner så som Sauternes.
 
Pot-still: Den eldste formen for destillasjonsapparat. Den alkoholholdige væsken varmes opp i en tett beholder. Når alkoholen fordamper ved 80 grader (motsatt vann ved 100°), overføres den til en kjølebeholder, hvor dampen fortettes til væske. Alkoholen som etter første gangs destillasjon holder ca. 35 prosent og etter andre gang ca. 70 prosent, overføres til relevante beholdere.
 
Prädikat: (Tyskland) Kvalitetsbetegnelse for vin: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, etter stigende krav til Oechsle i druene, samt Eiswein.
 
Pressing: Etter innhøstingen presses druene og saften kalles most, som deretter gjæres til hvitvin. Rødvin gjæres med skall og presses deretter. Den tiloversblevne masse av skall, steiner og stilk brukes mange steder til fremstilling av stedsspesialiteter som Marc og Grappa (brennevin).
 
Precipitation: Utskillelse av vinkrystaller (vinstein) i vinen på grunn av for lav lagringstemperatur. Unngås ved å kaldstabilisere vinen før flasketapping.
 
Premier Cru: (Frankrike) Betegnelse benyttet i Burgund, Champagne og Bordeaux om vinmarker av en bedre kvalitet enn den generelle kommunekvaliteten. Over premier cru og på topp finner vi Grand Cru. Et inkonsistent system på tvers av kommunene og distriktene. I Burgund-kommuner som Meursault, Beaune and Nuits St Georges hvor det ikke er noen Grand Cru, er de beste Premier Cru (som Beaune Greves og Theurons, Volnay Santenots, Meursault Perrieres, Genevrieres og Charmes, samt Nuits St Georges Les St Georges) ofte like bra som Grand Cru i andre kommuner.
 
Primeur: (Frankrike) Se Nouveau eller En primeur.
 
Propriétaire (Récoltant) (Frankrike) Vingårdeier (som også høster druene).
 
Pupitre: (Frankrike) Spesielle reoler som anvendes til produksjon av Champagne. I reolene plasseres flaskene først horisontalt, deretter dreies de langsomt opp til loddrett stilling i løpet av 3 til 4 uker med det formål å samle depôt''et (bunnfallet) omkring flaskekorken.
 
Putto: (Italia) Vin fra en gruppering av produsenter som bruker en engel som symbol. For eksempelChianti Putto.
 
Puttonyos: (Ungarn) Måleenhet for søthet i Tokaji-vin.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her