Drikkeleksikon T

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:41

T
 
Tannin: Garvestoff (se det). Medvirker til vinens holdbarhet.
 
Tjæreaktig: Rødvin laget av druer fra varme strøk får ofte en tjæreaktig smak. Syrah-druen får ofte denne karakteren.
 
Tartrates: Vinsten (se det).
 
Tastevin: Betegnelsen for et flatt sølvbeger som ofte bæres i bånd rundt halsen av medlemmene av vinklubber og lignende. I Burgund finnes et mer høytidelig broderskap kalt, les Chevaliers de Tastevin, som hvert år organiserer en smaking av burgunderviner. Smakingens beste viner utstyres med en spesiell etikett.
 
Tawny: (Portugal) Portvin som har fått et lengre opphold i gamle fat. Har ofte indikasjon av lagringstid, 10, 20, 30 eller 40 år gammel. Slik tawny fra gode produsenter er en spennende drikk og den perfekte avslutning av en vellykket kveld, særlig for dem som ikke liker brunt brennevin.
 
Tenuta: (Italia) Vingård.
 
Téte de Cuvée: (Frankrike) Betegner en produsents beste viner.
 
Tresmak: Feil i vinen, som stammer fra fatet, hvor den har vært lagret. Minner om muggsmak.
 
Triple Sec: Triple Sec er en sitruslikør som brukes blant annet i Margarita. Du kan til nød også bruke en annen sitruslikør, for eksempel Hvit Curacao.
 
Trocken: (Tyskland) Knusktørr.
 
Trockenbeerenauslese: (Tyskland) Betegnelse for vin laget av druer plukket enkeltvis i overmoden stand, ofte botrytisinfiserte druer, slik at den blir meget søt. Lovgivning krever et minimum av oechsle.
 
Twist: Twisten er en liten strimmel av sitronskall, som enten has i drinken, "knekkes" over drinken slik at sitronspruten legger seg på overflaten, gnis rundt randen eller kan utelates helt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her