Dristig i hvitt

Niepoorts hvitviner tester muskler med de store burgundere, men med et helt unikt råvarematerial.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Niepoort Redoma White 2006 (49325) eller Redoma Reserva 2006 (50827) har noen problemer med å konkurrere i kraft. Selv den "enkleste" er svært intens i mineralpreget med flott syre og strålende frukt. Storebror er en kraftpakke med en imponerende god lengde. Selv om begge har tilbrakt 8-9 måneder i fransk eik, med varierende andel av nye fat, er de ikke på noen måte overeiket. Derimot bidrar eikepreget til å fylle ut det intense mineralpreget.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Høytliggende vinmarker
Å legge seg på samme prisnivå som de store burgundere er dessuten en dristig strategi, for de koster det samme som henholdsvis en kommunevin og en premier cru fra Côtes-de-Beaune.

Klimaet er jo et helt annet. Det skulle derfor være nærliggende å anta at Douro-utgavene ville være svakere syremessig og med høyere alkohol. Men den gang ei, for begge vinene holder seg innenfor "normalen" på 13-13,5 prosent, og syrene er på samme nivå. Druene som brukes til disse to vinene ligger mellom 400 og 750 m.o.h. Det kompenserer for den intense varmen i Douro og gir bedre balanse mellom sukker og syre i druene. Dessuten sørger skiferjordsmonnet og alderen på vinstokkene (60-100 år) for kraftig mineralkarakter og stor konsentrasjon.

Tørr hvit portvin
En slik prisstrategi vitner om stor tro på egne evner. Og det har Dirk Niepoort, også på de lokale druene som han begynte å lage tørre utgaver av så sent som i 1991 (røde) og 1997 (hvite). Druer som det er umulig å huske navnet på siden de aldri er å se på verken for- eller baketiketter.

For hva tenker du på når du hører rabigato, codega, donzelinho, viosinho, arinto og gouveio? Ingenting sannsynligvis, og det er ikke så merkelig for disse druene opptrer så å si aldri på egenhånd. Og i Douro har de sammen gjort nytten for seg i hvit portvin, som for øvrig ikke er særlig utbredt lenger. Men Niepoort lager en aldeles fortryllende "tørr" utgave av den hete, med omtrent samme druesammensetning som for de tørre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her