Dristig i hvitt

Niepoorts hvitviner tester muskler med de store burgundere, men med et helt unikt råvarematerial.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Niepoort Redoma White 2006 (49325) eller Redoma Reserva 2006 (50827) har noen problemer med å konkurrere i kraft. Selv den "enkleste" er svært intens i mineralpreget med flott syre og strålende frukt. Storebror er en kraftpakke med en imponerende god lengde. Selv om begge har tilbrakt 8-9 måneder i fransk eik, med varierende andel av nye fat, er de ikke på noen måte overeiket. Derimot bidrar eikepreget til å fylle ut det intense mineralpreget.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Høytliggende vinmarker
Å legge seg på samme prisnivå som de store burgundere er dessuten en dristig strategi, for de koster det samme som henholdsvis en kommunevin og en premier cru fra Côtes-de-Beaune.

Klimaet er jo et helt annet. Det skulle derfor være nærliggende å anta at Douro-utgavene ville være svakere syremessig og med høyere alkohol. Men den gang ei, for begge vinene holder seg innenfor "normalen" på 13-13,5 prosent, og syrene er på samme nivå. Druene som brukes til disse to vinene ligger mellom 400 og 750 m.o.h. Det kompenserer for den intense varmen i Douro og gir bedre balanse mellom sukker og syre i druene. Dessuten sørger skiferjordsmonnet og alderen på vinstokkene (60-100 år) for kraftig mineralkarakter og stor konsentrasjon.

Tørr hvit portvin
En slik prisstrategi vitner om stor tro på egne evner. Og det har Dirk Niepoort, også på de lokale druene som han begynte å lage tørre utgaver av så sent som i 1991 (røde) og 1997 (hvite). Druer som det er umulig å huske navnet på siden de aldri er å se på verken for- eller baketiketter.

For hva tenker du på når du hører rabigato, codega, donzelinho, viosinho, arinto og gouveio? Ingenting sannsynligvis, og det er ikke så merkelig for disse druene opptrer så å si aldri på egenhånd. Og i Douro har de sammen gjort nytten for seg i hvit portvin, som for øvrig ikke er særlig utbredt lenger. Men Niepoort lager en aldeles fortryllende "tørr" utgave av den hete, med omtrent samme druesammensetning som for de tørre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her