Mat
Drømmer du om Thailand? Da bør du ta en titt på dette

Drømmer du om Thailand? Da bør du ta en titt på dette

På den thailandske øya Koh Lanta driver norske Junie Kovacs en populær matlagingsskole som trekker folk fra hele verden.
Redaksjonen
27 Februar 2015 - 11:18

Lengst bort på den kritthvite paradisstranden Klong Dao ligger matlagingsskolen og restauranten Time for Lime. Det er sen ettermiddag og i den tilhørende strandbaren samles gjestene for å nyte en avkjølt chili- eller sitronsgressmargarita. Duften av kaffirlime, koriander og sitrongress spres i den varme brisen fra havet som skimtes i bakgrunnen.

 

Friskheten lokker

Bak baren står eieren selv, solbrun og flørtende. Norskfødte Junie Kovacs har i snart 25 år viet sin tid til thailandsk matkunst gjennom først å lage den selv og senere lære bort til andre. Hun kom til Thailand med en drøm om å starte matlagingsskole hvor det thailandske kombineres med det skandinaviske. Høsten 2004 ble drømmen virkelig.

– Jeg er forelsket i friskheten og smakene i thaimaten. Den er både sunn og er rask og enkel å tilberede. Jeg har det aller best når jeg får lage en god og for øyet vakker mat i et inspirerende miljø, forklarer Junie.

Og det er akkurat det Junie har lyktes med på Time For Lime, nemlig å kombinere et fristende miljø med gourmetmat.

 

I den gjennomtenkt enkle og stramme utformingen av kurslokalene og restauranten anes det skandinaviske. Grafittgrå betong blandet med typisk asiatiske materialer og tydelige toner av limegrønt som er Time for Limes signatur.

Fantasi og glede

Ikke bare miljøet, men også maten skal være en fryd for øyet, mener Junie, som i kursene også legger vekt på den visuelle presentasjonen. Hun dekorerer sine anretninger med kaffirlimeblader, thailandsk vårløk, limeskiver, korianderblader og thai-basilikum.

Hver skoledag har sin egen meny avhengig av råvaretilgangen, blant annet hva de lokale fiskerne har fått i nettene sine. Kursmenyen baserer seg mest på fis, skalldyr og grønnsaker, men veganere er også velkomne.

– Ingen oppskrifter følges slavisk. Vi bruker derimot fantasi og glede som ingredienser, smiler Junie avslappet.

 

For 12 år siden var imidlertid utbrenthet den direkte årsaken til at Junie valgte å hoppe av karrieren som grafisk designer i Oslo og flyttet til paradisøya Koh Lanta, 10 mil sør for Bangkok på Thailands vestkyst, på andre siden av Andaman-bukta for Phuket.

– Jeg hadde vært minst ti ganger på ferie i Thailand og elsker landet. Å flytte permanent føltes ikke veldig vanskelig. Og matlaging er jo en annen måte å formgi på. Det handler også om å kommunisere, påpeker hun.

Balanse er tingen

Etter forfriskninger i baren innledes matlagingen med en samling rundt middagsbordet der Junie plukker fram krydder og urter for en teoretisk gjennomgang av det thailandske kjøkkenets ingredienser og hemmeligheter.

Vi lærer hvorfor galanga og chili skal skjæres på en spesiell måte, betydningen av å tilberede maten raskt ved høy varme og hvordan de ulike smakene skal kombineres for best mulig resultat.

 

– I thailandsk matlaging gjelder det å balansere søtt, salt, surt og bittert. Alt handler om balanse. Det er det første og viktigste jeg lærer fra meg, understreker Junie.

Hun viser hvordan man kan se på en grønnsak om den skal spises, en såkalt «eat-me», eller om den bare er en dekorativ smakssetter, en «eat-me-not» ifølge Junies terminologi.

Flere av oss innser at vi har spist grønnsaker som er skåret skrått hvilket i thaikjøkkenet betyr «ikke spise, bare se».

– Nå dreper jeg hvitløken, Junies thailandske assistent, Mai, får alle til å skvette når hun smeller bredsiden av en stor tung kniv over hvitløksfeddene. Her er hvitløkspresser fy-fy.

 

Ikke som hos turistrestaurantene

Denne dagen lager vi pad thai, risnudler med reker. Kursdeltakerne får hvert sitt skjærebrett og gassbluss. Ti woker står på rekke og rad og det freses og hakkes mens duften av koriander og ingefær sprer seg.

Matrettene som lages på Time for Lime er i grunnen thailandske med vekte på det friske og sunne.

– Våre retter skiller seg en del fra rettene som serveres på de typiske turistrestaurantene i Thailand. Der brukes det altfor mye olje og sukker og dessuten heller de østerssaus på alt siden de tror at det er slik vestlige folk vil ha det, forklarer Junie med et smil.

Alle deltakere får smake seg fram, ha i litt mer fiskesaus, mer sukker, kanskje litt mer lime, for så å ta en siste prøvesmak.

– Sitrongress, kaffirlime og galangal er de tre pilarene i thaikjøkkenet som løfter det meste, tipser Junie oss om til slutt.

 

Slik lykkes du med thaimat

Junie  Kovacs 5 beste tips
1. De tre s-ene. Den største hemmeligheten med å lykkes med thaimat er å lære seg å kombinere og balansere de tre smakene søtt, salt og surt. Det søte kommer som oftes fra palmesukker mens det salte kommer fra østerssaus, soya eller fiskesaus. Det syrlige kommer fra lime eller tamarind.

2. Høy varme og hurtig tilberedning. Thaimat skal lages ved veldig høy varme, helst på et gassbluss der du raskt kan veksle mellom sterk og svak varme. Alt må kuttes og forberedes på forhånd slik at du kan konsentrere deg helt om hurtigheten i tilberdningen. Som oftest er det snakk om noen få minutter.

3. Ferske råvarer. Bruk alltid helt ferske råvarer. Kjøp inn sauser og thaigrønnsaker hos en som er spesialist på asiatisk mat. Det finnes mange ulike merker for fiskesaus, soya og østerssaus. Spør i butikken etter de beste. Og sjekke alltid holdbarhetsdato. Gammel fiskesaus er ikke noe særlig.

4. Riktig utstyr. Et gassbluss, en wokpanne, et godt skjærebrett i tre og en skikkelig kokkekniv er alle must i thaikjøkkenet.

5. Jo vakrere, jo bedre. Bruk vakre skåler og tallerkener når du serverer. Dekorer med kaffirlimeblader, limeskiver, korianderblader, thailandsk vårløk, thai-basilikum eller chili. La kreativiteten blomstre.

Her finner du Time for Lime

Time for Lime ligger på den sørlige enden av Klong Dao-stranden på Koh Lanta, Thailand.

Kurset koster ca 350 NOK for fem timer. Det inkluderer et teorikurs samt tilberedning av fem retter som nytes på stranda etterpå. Hver dag er det forskjellige retter. Du anbefales å booke på forhånd.

Om du bare vi spise, kan du nytes Time for Limes populære seksretters meny som selvsagt er laget av profesjonelle kokker.

Overskuddet fra driften av Time for Lime går til Lanta Animal Welfare, (www.lantaanimalwelfare.com), en ideell organisasjon som jobber med å ta seg av hjemløse, syke og skadete dyr på Koh Lanta.

Booking: lanta@timeforlime.net, tel +66-75-68 45 90, www.timeforlime.net

Tekst: Jennie Dehlén

Foto: Alexandre Gelineo

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her