Dyrere taxfree - vil du smugle nå?

Politikerne setter opp avgiften på det du kan ha med deg utover taxfreekvoten. Gjør de oss alle til lovbrytere? Apéritifs ukebarometer stiller spørsmålet: Vil du smugle nå?

Barometeret er avsluttet.
Se kommentarer og resultater nedenfor.
Nok en gang viser våre folkevalgte at de lite forstår av deg og meg. Kraftig økning av avgiftene for de som vil fortolle inn en flaske vin mer enn det kvoten tillater, blir av mange betegnet som en fallitt for fornuften. Tollvesenet får nå redusert sine bevilgninger og gir klart uttrykk for at det i stadig mindre grad kan påse at du og jeg overholder loven. Spørsmålet er om politikerne nå sørger for at det blir stadig flere forbrytere blant oss.
 
Vi vil smugle
Høyere avgifter på det du kjøper i tillegg til tax free-kvoten vil gjør stadig flere til smuglere. Det viser i det minste Apéritifs barometer der nærmere 650 svar er avgitt og hvor det også går frem at leserne også i dag tar sjansen. Men i langt mindre grad enn hva de vil med høyere avgifter.
 
Hel 90 prosent sier at de vil ta sjansen på å smugle inn vin og brennevin etter at det er klart at det nå foreslås å øke avgiften fra kroner 25 til 43 for vin utover tax free-kvoten. Smugle kan de etter all sannsynlighet gjøre uten at det får konsekvenser for særlig mange. Tollvesenet, som stadig får mindre ressurser til rådighet, sier rett ut at det ikke kan opprettholde dagens kontroll.
 
Men politikerne vedtar og vedtar og bryr seg verken om vesenet eller oss andre. At vi nordmenn stadig vekk får mindre respekt for lov og orden, er ikke det minste underlig. Våre folkevalgte har selv seg å takke, men dessverre det tror vi ikke de oppfatter, eller så betyr det lite eller intet for dem.
 
Allerede i dag er det halvparten av de som har besvart spørsmålene som sier at de av og til smugler. I fremtiden vil andelen av de som vil fortolle falle til 10 prosent mot dagens 50. Vi har mye å takke våre folkevalgte for.
 
Jan H. Amundsen
13.09.98
Apéritifs ukebarometer stilte spørsmålet:
Vil du smugle etter at avgiftene settes opp?
 
A: Jeg vil ta sjansen og gå på grønn sone (222) 35%
 
B: Jeg vil gå på rød sone og betale avgiften (25) 4%
 
C: Jeg har alltid fortollet inn (62) 10%
 
D: Jeg smugler av og til (128) 20%
 
E: Jeg vil heretter ikke kjøpe inn mer enn kvoten (35) 5%
 
F: Jeg vil fortsatt kjøpe inn mer enn kvoten (168) 26%
 
640 Total Votes
Apéritif
 
Du kan også sjekke forrige ukes barometer: Hvor ofte drikker du vin?
 
Har du kommentarer, send Apéritif en mail

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen