Eataly åpner i Istanbul

Eataly åpner i Istanbul

Den hurtigvoksende gastronomikjeden Eataly inntar nå også basarene i Istanbul, hvor Oscar Farinetti fikk ideen til konseptet.
Aase E. Jacobsen
26 September 2012 - 13:06

Det var under et besøk i Istanbuls Grand Bazaar i 1997 at Oscar Farinetti la grunnlaget for det som nå snart blir 21 gastronomiske sentre i Italia, Japan og USA. New York-utsalget åpnet i 2009, to år etter det første Eataly i Torino, og omsetter for nesten en halv milliard. I løypa ligger planer Chicago og andre byer I USA, Toronto og resten av Canada samt Sao Paulo i Brasil. Det er tydelig at Eataly ikke har registrert navnet i Norge, all den tid en pastarestaurant på Aker Brygge heter det samme.

Egne etiske regler

Eataly er ingen vanlig matkjede, men et senter for det aller beste av italiensk gastronomi, vin inkludert. Og med aller beste mener Farinetti også at produsentene må tilfredsstille SlowFoods krav til renhet og rettferdighet. SlowFood kvalitetssikrer leverandørene på konsulentbasis for Eataly.

Totalt omsatte Eataly for 1,5 milliarder kroner i 2011, og er en aktør som setter spor etter seg. Det jobbes med et sett av etiske regler som leverandørene må bekjenne seg til.

Blant annet blir det forbud mot bruk av kunstgjødsel, insekts- og ugressmidler. Reglene vil være de samme for alle typer matvarer, og strengere enn mange av de etablerte reglene. For eksempel blir tillatt mengde svovel i vin halvparten av det vinmyndighetene opererer med.

Kortere kjeder

– Denne ideen er hjørnesteinen i Vino Libero-prosjektet som også har som mål å korrigere mangelen på balanse i produksjonskjeden, sier Oscar Farinetti til winenews.it. – Det er altfor mange mennesker som tjener for mye på vin som selges for en urimelig pris. Men ikke bare i Italia, vi må skape kortere kjeder og ha både distributørene, internett og den direkte kontakten med forbrukeren i bakhodet. Når jeg ser en flaske barbera til 6-7 euro, som er en ok pris, og jeg oppdager at den som dyrket druene bare fikk 30 cents for kiloen, blir jeg forbanna. Kortere kjeder betyr også mer rettferdighet. Men det nytter ikke å vente at politikerne skal gjøre noe, dette gjør vi selv.

Farinetti som solgte seg ut av elkjeden UniEuro i 2004, har eierandeler i åtte vinhus, deriblant Borgogno som drives av sønnen Andrea etter samme prinsipper som Eataly.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her