Eataly åpner i Istanbul

Eataly åpner i Istanbul

Den hurtigvoksende gastronomikjeden Eataly inntar nå også basarene i Istanbul, hvor Oscar Farinetti fikk ideen til konseptet.
Aase E. Jacobsen
26 September 2012 - 12:06

Det var under et besøk i Istanbuls Grand Bazaar i 1997 at Oscar Farinetti la grunnlaget for det som nå snart blir 21 gastronomiske sentre i Italia, Japan og USA. New York-utsalget åpnet i 2009, to år etter det første Eataly i Torino, og omsetter for nesten en halv milliard. I løypa ligger planer Chicago og andre byer I USA, Toronto og resten av Canada samt Sao Paulo i Brasil. Det er tydelig at Eataly ikke har registrert navnet i Norge, all den tid en pastarestaurant på Aker Brygge heter det samme.

Egne etiske regler

Eataly er ingen vanlig matkjede, men et senter for det aller beste av italiensk gastronomi, vin inkludert. Og med aller beste mener Farinetti også at produsentene må tilfredsstille SlowFoods krav til renhet og rettferdighet. SlowFood kvalitetssikrer leverandørene på konsulentbasis for Eataly.

Totalt omsatte Eataly for 1,5 milliarder kroner i 2011, og er en aktør som setter spor etter seg. Det jobbes med et sett av etiske regler som leverandørene må bekjenne seg til.

Blant annet blir det forbud mot bruk av kunstgjødsel, insekts- og ugressmidler. Reglene vil være de samme for alle typer matvarer, og strengere enn mange av de etablerte reglene. For eksempel blir tillatt mengde svovel i vin halvparten av det vinmyndighetene opererer med.

Kortere kjeder

– Denne ideen er hjørnesteinen i Vino Libero-prosjektet som også har som mål å korrigere mangelen på balanse i produksjonskjeden, sier Oscar Farinetti til winenews.it. – Det er altfor mange mennesker som tjener for mye på vin som selges for en urimelig pris. Men ikke bare i Italia, vi må skape kortere kjeder og ha både distributørene, internett og den direkte kontakten med forbrukeren i bakhodet. Når jeg ser en flaske barbera til 6-7 euro, som er en ok pris, og jeg oppdager at den som dyrket druene bare fikk 30 cents for kiloen, blir jeg forbanna. Kortere kjeder betyr også mer rettferdighet. Men det nytter ikke å vente at politikerne skal gjøre noe, dette gjør vi selv.

Farinetti som solgte seg ut av elkjeden UniEuro i 2004, har eierandeler i åtte vinhus, deriblant Borgogno som drives av sønnen Andrea etter samme prinsipper som Eataly.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her