Eleganse til rekene

Ukens vin er en hvitvin som byr på en viss grad av raffinement uten at den koster mer enn en tier over hundrelappen. De ferske rekene som er å få tak i om dagen fortjener en vin over gjennomsnittet, og det kan du la gjestene få med denne vinen.
Redaksjonen
01 August 2001 - 01:00

Domaine Langlois-Chateau Saumur Blanc (KK nr: 401844,Vectura varenr: 107409. Pris Horeca: ekskl. 87,83, inkl. 108,90) er delikat og frisk med aromaer som aprikos og gule frukter og en touch av honning og mineraler. Den er perfekt som aperitiff, enten du tar den "bar" eller om du serverer noe attåt, men enda mer til sin rett kommer den når den får følge av hvit fisk, gjerne grillet, skalldyr som reker, blåskjell eller også årets krabbe som begynner å bli taendes i disse dager.
 
Et lite tips for deg som er lei av majonesbaserte sauser til rekene: Anrett nyrensete ferske reker på sprø salatblader, hell over godt med en ekstra god og fruktig jomfru-olivenolje, drypp over litt sitron og ta noen gode tak med pepperkverna. Pynt eventuelt med kjørvel, dill eller estragon og da-da, du har tilført de ofte litt vel salte rekene akkurat det de trenger for å bli så himmelsk som reker kan bli.
 
Ukens vin er fra Loire Frankrike og er laget av mesteparten chenin blanc som ved siden av sauvignon blanc er dalens viktigste hvitvinsdruer. Chenin blanc er kjent for sin flotte syrestruktur også særegne fruktighet som sikrer vinen et langt liv, særlig når den lages av sent høstete druer. Men den egner seg også til tørre hvitviner som skal drikkes unge. Nettopp slik er ukens vin som også har fått et lite tilskudd av chardonnay-druer som bidrar med en friskere og lettere fruktighet enn chenin blanc.
 
Produsenten Langlois-Chateau ble grunnlagt i 1885 og eies i dag av fjerde generasjon av familien samt champagne-huset Bollinger. Champagneprodusenten er inne i bildet fordi Langlois-Chateau frem til for to tiår siden hadde skaffet seg et godt renommé for sine musserende viner. Loire-dalen er en viktig leverandør av boblevann til det franske markedet som har en nærmest uuttømmelig tørst etter slik drikke. I dag produserer Langlois-Chateau et bredt spekter av hvite som røde og rosa viner innen appellasjonene Saumur som er den største med 45 hektar, Saumur-Champigny, Sancerre og Muscadet sur lie. Stjernestatusen ivaretas av husets Saumur Vieilles Vignes og den musserende Crémant de Loire Quadrille som dessverre ikke er tilgjengelig i Norge.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her