Beste norske kokebok

Beste norske kokebok 2019

I dag kåres en av disse som årets beste norske kokebok - du kan bli med

I dag kåres en av disse som årets beste norske kokebok - du kan bli med

De fem finalistene i Beste norske kokebok 2019 dekker det meste av det som rører seg på kokebokfronten om dagen. Hvilken som er aller best avsløres den 28. november.
Aase E. Jacobsen
18 November 2019 - 10:00

Hvilken kokebok som blir årets aller beste, avsløres den 28. november kl. 17 under prisutdelingen i Norli Bokhandel, Universitetsgata 22 i Oslo. Det blir gode muligheter til å møte årets kokebokforfattere og teste ut smaksprøver. Og selvsagt signering av din favoritt.

Årets kokebokhøst er langt fra den rikeste, men blant de 21 kokebøkene som ble vurdert har juryen valgt ut fem finalister. 

Det er fem kokebøker som er veldig forskjellige, både tematisk og hva målgruppe angår. Samtidig som de tar opp trender i tiden. Fra matsvinn, budsjettmat, hverdagsmat og det å leve grønnere til dybdekunnskap og mat med et skråblikk.

Blant kokebøkene som ikke nådde opp i år var det mye gjentakelser fra tidligere år samt bøker som til forveksling ligner hverandre.  

Jurymedlem siden 2008 da den første kåringen av Beste norske kokebok, fant sted, Per Borglund, har følgende hjertesukk:

- I år er det høy kvalitet og fin spredning blant de fem finalistene, men det er på tide å etterlyse noen nye tanker og ideer blant de som skriver og lager kokebøker. Jeg føler ofte at det begynner å bli litt hakk i plata. Og det forundrer meg at trenden med norsk lokalmat i liten grad fanges opp av forfattere og forlag. I år setter salget av lokalprodusert og kortreist kvalitetsmat nye formidable rekorder. Det må da være et marked for bøker som forteller oss hva vi kan gjøre ut av alle disse fabelaktige råvarene? Jeg ønsker meg at noen løfter dette oppe på et nasjonalt nivå, og lager den store, gode kokeboka om og med lokale matskatter. 

Han er ikke bare ansvarlig redaktør for magasinet Mat fra Norge som har lokalmat som tema, men er også innehaver av det som med stor sannsynlighet er verdens største kokeboksamling, med 10.824 bøker. Så alle forlag og kokebokforfattere: lytt til Per.

Beste norske kokebok er ellers et samarbeid mellom Norli og Apéritif og kåres årlig siden 2008. 

Årets kokebokjury:

  • Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Marius Renberg, bokdesigner
  • Terje Ommundsen, kokk og forfatter fjorårets finalistkokebok Thai-obsessed 

Juryen begrunner valget av disse kokebøkene som årets beste norske slik: 

 

 

Fattig student

Karen Elene Thorsen, Pilar Forlag 

Blogg og Instagram er ungdommens kanaler for informasjon, kunnskap og underholdning. Da er det imponerende å se hvordan Karen Elene Thorsen har løftet tipsene og oppskriftene fra sin digitale verden over i god, gammeldags bokform. Hvordan lage mat for maks 250 kroner i løpet av en uke? Målgruppen som i sin hverdag må ta slike økonomiske hensyn har et godt verktøy i denne utgivelsen.

 

 

 

Sunt på grillen

Jan Ivar Nykvist, Cappelen Damm 

Jan Ivar Nykvist kan sin grill, og selv om han ikke utelater verken biff eller koteletter, den sunne grillmaten har hovedrollen i årets bok. Det er på tide at Ola og Kari skjønner at også honningbakte gulrøtter, hvit asparges, rosenkål og purreløk trives over glødende kull. Gode, fargesterke bilder av Mats Dreyer.

 

 

 

 

Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker

Anne Kat Hærland, Björn Svensson og Martin Fjeld, Cappelen Damm 

Joda, «dette er kokeboken som gjør deg sulten.» Men den får deg også til å humre og le høyt! Møtet mellom en skrivefør komiker, en Michelin-kokk og en høyt respektert baker genererer ikke bare mat av høy klasse, men også verdifulle tips. Som at du i et knipetak kan bruke en uthulet paprika som kaffekopp. Fint illustrert av Sune Eriksen.

 

 

 

 

Sjokoladeboka

Sverre Sætre, Press Forlag 

Med denne boka har Sverre Sætre (og fotograf Tommy Andresen) skapt noe som trolig blir stående som et standardverk innen sin sjanger. Sjokoladeboka er visuelt svært vellykket, det er høyt nivå på det faglige innholdet og selv «folk flest» kan lykkes med å lage det Sverre byr på av drikke, bakverk, desserter, konfekt, salte retter og så videre.

 

 

 

 

God mat hele uka

Lise Finckenhagen, Font Forlag 

Her gjør Lise Finckenhagen det hun er aller best til, nemlig å inspirere oss til å lage sunn, god og fargerik mat også på hverdager. Hjemmelagde fiskeboller, tandoorikylling med currysaus og flesk og duppe ser alle like enkle og fristende ut, takket være Lises pedagogiske penn og fotograf Sara Johannessen Meeks nærmest spiselige bilder.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her