Matkurs og vinkurs

Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto
23 September 2021 - 17:31

Lune smakinger
Midt i oktober, når kulden har begynt å snike seg innpå oss og vinduene fylles med stearinlys på kvelden, får vi en gyllen anledning til å smake alle disse varmende Italienerne. Collemassari viser fram sine fire hus som de i dag er stolte eiere av.

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.

 Vinhusfirkløveret
Collemassari.jpg [208.48 KB]

Castello ColleMassari ble oppprettet i 1998 og holder til 300 meter over havet sør i Toscana, i et område som er perfekt for dyrking av sangiovesedruer. Vinene som produseres her er økologiske og rett og slett nydelige, og den første årgangsvinen herfra så dagens lys i år 2000. Som italiensk vinhus med respekt for seg selv dyrker de også oliventrær, og dette i nesten like stor skala som vinstokker. Noen av trærne er til og med over 900 år gamle.

Grattamacco.jpg [207.41 KB]Grattamacco holder til i litt andre trakter, nemlig Bolgheri, opprettet av Piermario Meletti Cavalleri i 1977. Da han ankom var området som i ville vesten, uten varmt vann, elektisitet og vinmarkene upløyde. Men Piermario ble satt på som litt av en gambler og innen to år hadde han fått infrastrukturen på plass. Området ble virkelig satt på kartet da verden ble introdusert for supertoskanere, en drueblend gjort på klassiske druer fra Bordeaux som Cabernet Savignon og Merlot. Produsent Ornellaia fikk verdensberømthet, men det var i realiteten Grattamacco som var først ute, tre år før, i 1982. Til tross for dette har ikke Grattamacco fulgt i andre produsenters fotspor og holder fremdeles fast ved lokale druer som sangiovese og vermentino. Her kan dere forvente intense, vellagede viner med en stor følelse av terroir.

San Giorgia.png [41.70 KB]Tilbake i Castelnuovo på Montalcinos østside finner vi Tenuta San Giorgio, som er synonymt med håndverk, engasjement, teknisk ekspertise og lidenskap. Dette er et hus av liten størrelse og svært høy kvalitet som har laget vin siden 1982. Filosofien deres er å være i konstant kontakt med andre vinprodusenter for å få med seg de siste nyvinningene og ha kjennskap til alle vingårdenes unike egenskaper. Tenuta San Giorgio er kjent for sine strukturbaserte og elegante Brunelloer, og gjør alltid sitt ytterste for å få tak i de beste druene som er tilgjengelig, noe som virkelig setter preg på resultatet. De er naboeiendommen til Poggio di Sotto og deler vinmaker, Luka Marrone.

poggio di Sotto.jpg [473.95 KB]
Sist, men ikke minst, har vi fantastiske Poggio di Sotto, som med rette omtales som sangiovesedruens tempel. Poggio di Sotto startet opp i 1989 og etablerte seg raskt som en av legendene i området. Dette er et ikonisk vinhus, og er selve rosinen i rosinbollen når vi snakker om Brunelloer. Fra 200 til 400 meter over havet ligger vinmarkene deres skjermet av vulkanen Amiata på den ene siden og den milde brisen fra elven Orcia på den andre siden. Her finner vi et helt unikt mikroklima som resulterer i noen av verdens beste viner.  iStock-157194781.jpg [917.98 KB]

Alle produsentene drives økologiske og etter sunne prinsipper med et mål om høyest mulig kvalitet. Denne kvelden vil vi få innsikt i disse magiske vinene, deres historie og deres bruksområde. Her snakker vi Italia på sitt beste.

Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.
                               Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.



Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her