Matkurs og vinkurs

Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto
23 September 2021 - 17:31

Lune smakinger
Midt i oktober, når kulden har begynt å snike seg innpå oss og vinduene fylles med stearinlys på kvelden, får vi en gyllen anledning til å smake alle disse varmende Italienerne. Collemassari viser fram sine fire hus som de i dag er stolte eiere av.

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.

 Vinhusfirkløveret
Collemassari.jpg [208.48 KB]

Castello ColleMassari ble oppprettet i 1998 og holder til 300 meter over havet sør i Toscana, i et område som er perfekt for dyrking av sangiovesedruer. Vinene som produseres her er økologiske og rett og slett nydelige, og den første årgangsvinen herfra så dagens lys i år 2000. Som italiensk vinhus med respekt for seg selv dyrker de også oliventrær, og dette i nesten like stor skala som vinstokker. Noen av trærne er til og med over 900 år gamle.

Grattamacco.jpg [207.41 KB]Grattamacco holder til i litt andre trakter, nemlig Bolgheri, opprettet av Piermario Meletti Cavalleri i 1977. Da han ankom var området som i ville vesten, uten varmt vann, elektisitet og vinmarkene upløyde. Men Piermario ble satt på som litt av en gambler og innen to år hadde han fått infrastrukturen på plass. Området ble virkelig satt på kartet da verden ble introdusert for supertoskanere, en drueblend gjort på klassiske druer fra Bordeaux som Cabernet Savignon og Merlot. Produsent Ornellaia fikk verdensberømthet, men det var i realiteten Grattamacco som var først ute, tre år før, i 1982. Til tross for dette har ikke Grattamacco fulgt i andre produsenters fotspor og holder fremdeles fast ved lokale druer som sangiovese og vermentino. Her kan dere forvente intense, vellagede viner med en stor følelse av terroir.

San Giorgia.png [41.70 KB]Tilbake i Castelnuovo på Montalcinos østside finner vi Tenuta San Giorgio, som er synonymt med håndverk, engasjement, teknisk ekspertise og lidenskap. Dette er et hus av liten størrelse og svært høy kvalitet som har laget vin siden 1982. Filosofien deres er å være i konstant kontakt med andre vinprodusenter for å få med seg de siste nyvinningene og ha kjennskap til alle vingårdenes unike egenskaper. Tenuta San Giorgio er kjent for sine strukturbaserte og elegante Brunelloer, og gjør alltid sitt ytterste for å få tak i de beste druene som er tilgjengelig, noe som virkelig setter preg på resultatet. De er naboeiendommen til Poggio di Sotto og deler vinmaker, Luka Marrone.

poggio di Sotto.jpg [473.95 KB]
Sist, men ikke minst, har vi fantastiske Poggio di Sotto, som med rette omtales som sangiovesedruens tempel. Poggio di Sotto startet opp i 1989 og etablerte seg raskt som en av legendene i området. Dette er et ikonisk vinhus, og er selve rosinen i rosinbollen når vi snakker om Brunelloer. Fra 200 til 400 meter over havet ligger vinmarkene deres skjermet av vulkanen Amiata på den ene siden og den milde brisen fra elven Orcia på den andre siden. Her finner vi et helt unikt mikroklima som resulterer i noen av verdens beste viner.  iStock-157194781.jpg [917.98 KB]

Alle produsentene drives økologiske og etter sunne prinsipper med et mål om høyest mulig kvalitet. Denne kvelden vil vi få innsikt i disse magiske vinene, deres historie og deres bruksområde. Her snakker vi Italia på sitt beste.

Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.
                               Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.



Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag
Dagens rett

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag

Fiskeboller er en perfekt start på uka, spesielt i denne settingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus
Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus

Når du har disse to ingrediensene, er det ikke så mye annet som trengs, bare en potetmos eller enda bedre, Pommes Anna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en frisk og fyldig klassiker til helgekosen
Ukens drink

Lag en frisk og fyldig klassiker til helgekosen

Ukens drink er komponert med bourbon som det bærende smakselementet. Men annen type amerikansk whiskey fungerer også godt. Lager du limonaden selv, blir smaksopplevelsen ekstra stor.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Barn i alle aldre vil juble for dette til middag
Dagens rett

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag

Fiskeboller er en perfekt start på uka, spesielt i denne settingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene
+
Godbiter i pollisten

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene

Når temperaturene øker, blir også Burgund-appellasjonene mest anerkjent for sine hvitviner interessante også for pinot noir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp
+
Ukens vin

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp

Om du er blant de mange som vil ha en treliter med rødvin i bakhånd, er denne nyheten vel verd å sjekke ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Topp pizzaen med steinbit og grillede grønnsaker
Dagens rett

Topp pizzaen med steinbit og grillede grønnsaker

En uvanlig, men ikke desto mindre vellykket kombinasjon er denne pizzaen med både fisk, grønnsaker, pesto og hjemmelaget gressløkolje.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus
Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus

Når du har disse to ingrediensene, er det ikke så mye annet som trengs, bare en potetmos eller enda bedre, Pommes Anna.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her