Matkurs og vinkurs

Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto
23 September 2021 - 18:31

Lune smakinger
Midt i oktober, når kulden har begynt å snike seg innpå oss og vinduene fylles med stearinlys på kvelden, får vi en gyllen anledning til å smake alle disse varmende Italienerne. Collemassari viser fram sine fire hus som de i dag er stolte eiere av.

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.

 Vinhusfirkløveret
Collemassari.jpg [208.48 KB]

Castello ColleMassari ble oppprettet i 1998 og holder til 300 meter over havet sør i Toscana, i et område som er perfekt for dyrking av sangiovesedruer. Vinene som produseres her er økologiske og rett og slett nydelige, og den første årgangsvinen herfra så dagens lys i år 2000. Som italiensk vinhus med respekt for seg selv dyrker de også oliventrær, og dette i nesten like stor skala som vinstokker. Noen av trærne er til og med over 900 år gamle.

Grattamacco.jpg [207.41 KB]Grattamacco holder til i litt andre trakter, nemlig Bolgheri, opprettet av Piermario Meletti Cavalleri i 1977. Da han ankom var området som i ville vesten, uten varmt vann, elektisitet og vinmarkene upløyde. Men Piermario ble satt på som litt av en gambler og innen to år hadde han fått infrastrukturen på plass. Området ble virkelig satt på kartet da verden ble introdusert for supertoskanere, en drueblend gjort på klassiske druer fra Bordeaux som Cabernet Savignon og Merlot. Produsent Ornellaia fikk verdensberømthet, men det var i realiteten Grattamacco som var først ute, tre år før, i 1982. Til tross for dette har ikke Grattamacco fulgt i andre produsenters fotspor og holder fremdeles fast ved lokale druer som sangiovese og vermentino. Her kan dere forvente intense, vellagede viner med en stor følelse av terroir.

San Giorgia.png [41.70 KB]Tilbake i Castelnuovo på Montalcinos østside finner vi Tenuta San Giorgio, som er synonymt med håndverk, engasjement, teknisk ekspertise og lidenskap. Dette er et hus av liten størrelse og svært høy kvalitet som har laget vin siden 1982. Filosofien deres er å være i konstant kontakt med andre vinprodusenter for å få med seg de siste nyvinningene og ha kjennskap til alle vingårdenes unike egenskaper. Tenuta San Giorgio er kjent for sine strukturbaserte og elegante Brunelloer, og gjør alltid sitt ytterste for å få tak i de beste druene som er tilgjengelig, noe som virkelig setter preg på resultatet. De er naboeiendommen til Poggio di Sotto og deler vinmaker, Luka Marrone.

poggio di Sotto.jpg [473.95 KB]
Sist, men ikke minst, har vi fantastiske Poggio di Sotto, som med rette omtales som sangiovesedruens tempel. Poggio di Sotto startet opp i 1989 og etablerte seg raskt som en av legendene i området. Dette er et ikonisk vinhus, og er selve rosinen i rosinbollen når vi snakker om Brunelloer. Fra 200 til 400 meter over havet ligger vinmarkene deres skjermet av vulkanen Amiata på den ene siden og den milde brisen fra elven Orcia på den andre siden. Her finner vi et helt unikt mikroklima som resulterer i noen av verdens beste viner.  iStock-157194781.jpg [917.98 KB]

Alle produsentene drives økologiske og etter sunne prinsipper med et mål om høyest mulig kvalitet. Denne kvelden vil vi få innsikt i disse magiske vinene, deres historie og deres bruksområde. Her snakker vi Italia på sitt beste.

Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.
                               Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.



Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her