Godbiter i pollisten
En smak av Pommard til en svært gunstig pris

En smak av Pommard til en svært gunstig pris

Med denne vinen trenger du ikke vente på at den etterlengtede mykheten og aromaene skal komme ut.
24 November 2021 - 12:45

Pommard er for meg et av de mest klassiske uttrykkene for Burgund all den tid vinene trenger lang tid for å uttrykke de karakteristiske skogbunn-aromaene samt mykheten når tiden får jobbet med tanninene.

BLLE DOM CYROT Bourgogne Pinot Noir 2017.jpg [1.23 MB]I dag har ikke alle tid til å vente, og da er det lett å gå andre steder i jakten på et klassisk pinot-uttrykk. Men det trenger du altså ikke, for Dom. Cyrot-Buthiau Bourgogne Pinot Noir 2017 byr på nettopp dette.

Se utvalget av Pommard på polet

Selv om den er ung, byr den på et deilig preg av modne røde frukter, den har flott mykhet gjennom hele smaken, god sødme og syre samt fine slanke tanniner. Om all rimelig burgund-pinot hadde smakt som dette, hadde det ikke vært noe problem.

Sammenlignet med Pommard på landsby-nivå fra samme produsent, får du mye av den samme karakteren for halve prisen. Bourgogne rouge-en kommer fra parseller som ifølge produsenten ligger tett på Pommard-cru-ene, men lavere i åssidene som tilsier noe mer leire, men også kalk.

Pommard by med åssiden hvor Arvelets ligger i bakgrunnen.jpg [220.53 KB]
Pommard by med åssiden hvor Arvelets ligger i bakgrunnen
I 2017 lot de 15-20 prosent av stilkene være med.jpg [290.71 KB]
I 2017 lot de 15-20 prosent av stilkene være med for å balansere sødmen fra de modne druene.
Innhøstning i Pommard.jpg [279.91 KB]
Innhøstning i Pommard.

BLLE DOM CYROT Pommard 1C Arvelets 2017.jpg [369.52 KB]Når vi kommer til Dom. Cyrot-Buthiau Pommard Premier Cru Les Arvelets 2017 snakker vi også om det for Pommard så berømte innslaget av jernoksid i det steinete jordsmonnet.

I dette nummeret av magasinet Aperitif kan du lære mer om Pommard

Premier cru-en ligger på Beaune-siden av Pommard by, så i utgangspunktet en noe mykere og mer elegant Pommard-stil. Godt hjulpet av 2017-årgangen.

Olivier Cyrot-Buthiau som er fjerde generasjon i den Pommard-baserte vinkjelleren med totalt 8 heltar vinmarker, avstilker generelt før gjæring, men det er den enkelte årgang som avgjør. Til Burghound.com forteller han at i 2017 lot han 15-20 prosent hele klaser inngå. 2017 var til tross for et lett frostangrep i april, en årgang med gode volum. Noe som kom godt med etter katastrofen i 2016 hvor de mistet inntil 40 prosent.

Olivier Cyrot.jpg [135.59 KB]
Olivier Cyrot er fjerde generasjon vinbonde og vinmaker.

Gode volum kombinert med mye solvarme og en viss grad av tørke har gitt en veldig innsmigrende stil for produsentens Arvelets.

Se hele porteføljen til Cyrot-Buthiau

Bouteille CHARDONNAY.jpg [50.98 KB]Mens Pommard er pinot noir, får du fra samme produsent også en veldig god chardonnay: Dom. Cyrot-Buthiau Bourgogne Chardonnay 2017 som får sine druer fra parseller som ligger lavere i åssidene. Her er kalk- og leirjorden dypere og ikke like steinete. Derfor blir karakteren normalt fruktigere, men i dette tilfellet er det også snakk om fine jordsmonn- og salttoner. En solid bourgogne blanc som også er veldig allsidig i matveien.   

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her