Enrico verdensmester

Italienske Enrico Bernardo, som arbeider på Georges V i Paris, kan endelig smykke seg med verdensmestertittelen etter seier i VM i Aten. I finalen slo han fullstendig knockout på kandidatene fra England, USA og Tyskland.
Redaksjonen
19 Oktober 2004 - 12:44

Størst var skuffelsen i den svenske leiren siden Andreas Larsson, som overraskende seiret i Trophée Ruinart tidligere i år, ikke kom til finalen. Det gjorde heller ikke den andre favoritten, den sveitsiske kandidaten. Dan Lystad som representerte Norge gjorde imidlertid sitt livs beste konkurranseinnsats.

Welcome home, som var sloganet for Sommer- OL, kan like godt brukes også for VM for sommelierer, som ble avholdt i Hellas fra 6.-13. oktober. Hellas er jo som kjent en av vuggene for vinproduksjon.

43 land fra hele verden deltok i årets VM som startet på Santorini med de innledende runder. 89 spørsmål og en praktisk prøve måtte deltagerne igjennom før de kunne nyte båtturer og lokale viner. Spørsmålene var meget varierte men overkommelige mener den norske deltakeren Dan Lystad. Han nevner at oppgavene varierte fra å plassere ulike vindistrikter på et kart til mer spesielle spørsmål som "hvilket enzym danner alkohol i Sake".

Den praktiske prøven på Santorini var denne gang dekantering. Den oppgaven viste seg å bli mer moderne enn de fleste hadde regnet med.

Oppgaven var nemlig som følger:
"Dekanter denne vinen (hvitvin av lokal gresk drue) eller ikke. Server den så til disse fire gjestene".

Den hvite vinen kjente de færreste til, og den hadde plastkork. I tillegg sa gjestene at vinen var korket.

Altså var juryen ute etter om deltagerne kunne svare på hvordan en vin med plastkork kan ha korkfeil. Meget bra tenkt av en noe tradisjonsbundet internasjonal jury.

Ved ankomst til Athen var det selve finalen som sto på programmet. I et helt nybygget kongressenter ved siden av fortet som huser den amerikanske ambassaden ble alle deltagerne kalt opp på scenen til "I will rock you" over høytalerne. Så ble de ropt opp en etter en og måtte forlate scenen, helt til bare de fire finalistene sto igjen. Svenskene var meget selvsikre på at deres nybakte europamester Andreas Larsson skulle vinne hele VM, og de ble meget skuffet da han forlot scenen tidlig.

De fire som kom til finalen representerte Tyskland, USA, England og Italia. Alle andre ble uplasserte og vår mann var altså en av disse. Dan gjorde imidlertid en strålende innsats i VM, og det ville vært hyggelig om han kunne revurdere sin proklamerte tilbaketrekking fra sommelierkonkurranser.

Selve finalen var delt inn i følgende grener:
w Retting av vinkart på storskjerm - 2 min.
w Blindsmaking av tre viner og to sprittyper - 10 min.
w To sigarspørsmål - 2 min.
w Dekantering og servering - 5 min.
w Valg av vin til en gitt meny - 10 min.

Det ble i tillegg gitt poeng for utførelse og innhold.

Det viste seg ganske raskt at både Tyskland, USA og England ikke gjorde noen god finale, med flere dårlige valg på grunn av nervøsitet. USA klarte for eksempel ingen av tidskravene. Italia, med Enrico Bernardo, Hotel George V, Paris, viste seg som den suverene artist med enorme fagkunnskaper. Han utførte nærmest en perfekt finale med nærmest ingenting å trekke for. Dommerne var enstemmige i at Enrico skulle kunne krone seg med tittelen verdensmester.
Det norske styret overrakte på vegne av alle vinkelnere i Norge en Dale-genser til den glade vinneren.

Tekst og foto: Ken C. Engebretsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her