årets øl
Et av disse blir Årets Øl

Et av disse blir Årets Øl

Blant årets nylanseringer er det fem øl som peker seg ut, enten ved at de er innovative, har stort markedspotensial, smaker ekstra godt.
Redaksjonen
07 September 2015 - 11:27

56 nye øl er påmeldt til Årets Øl. Juryen plukket først ut 25 øl som hadde nok 

Årets Øl-jury

Steinar Killi, Arkitektur- og Designhøyskolen, Runar Døving, Markedshøyskolen, Stein Øvre, Creuna, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Gustav Foseid, Norbrygg, Ove Haugland Jakobsen og Per Øyvind Arnesen, begge Ølportalen.

Årets Øl er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif og kåres for femte år på rad.

særpreg til å hevde seg i den sterke konkurransen om Årets Øl-tittelen. Nå er det fem øl som er i siste finalerunde. Alle fem har en historie å fortelle samtidig som de har markedspotensial og ikke minst smaker godt.

Hvilket av ølene som aller mest fortjener tittelen Årets Øl, får du vite på Matstreif, lørdag 12. september kl 15.

Hansa Vienna Lager Spesial                                      

En ølstil som juryen ikke kan huske å ha sett fra et norsk bryggeri før. Ølet skiller seg fra annen pilsner ved å ha en rødbrun farge, et litt annet aromabilde og ikke minst god tørrhet. Et virkelig godt lagerøl som renser godt opp og kommer til å gjøre en god jobb med høstens lammeretter. Ølet er tilgjengelig i vanlige butikker og har et stort potensial hos ølinteresserte forbrukere som trenger en pause fra overgjæret øl.

Kinn Bresjnev Sovjet stout                                       

Russian stout er en annen ølstil som ikke er så vanlig, med markert alkohol- og maltpreg. Kinns utgave er overraskende frisk oppi all aromarikdommen. Mektig så det holder og et øl som setter spor etter seg. Flaske- og etikettdesign er god gammel Kinn-stil med betydelig innslag av humor.

Ringnes Polaris Røykbokk 2015                                               

Polaris er en serie som Ringnes lanserte i 2012, den gang med dobbelbokk. I år er det røykbokk hvor røykmalt fra Stjørdal bidrar med et lett røykpreg. Et velbrygget bokkøl med stor fylde og fruktighet og lang ettersmak som er tørt nok til å fungere til retter som viltgryter. Men som også har nok sødme til å følge en ostebrikke. Flaskedesignet er fortsatt like gjennomført og informativt med små felt som med tekst og grafikk forteller om ølet.

Eiker Melkestout

Eiker Ølfabrikk er et familiedrevet bryggeri i ordets rette betydning. Deres øl skiller seg ut først og fremst gjennom en helhetlig og gjennomtenkt design, med klart innslag av innovasjon. De små 60-tallsinspirerte flaskene som har kjælenavnet «grisunger» prydes med søte og morsomme elementer. Flaskeformen åpner opp et nytt marked for øl, og det at Eiker-ølet er økologisk gir det en ekstra markedsverdi. Eiker Melkestout er et kraftig maltet og fyldig øl som en stout skal være, med lett melkesødme.

Slaget på Vågen Krydderøl                                                       

Lysefjorden Mikrobryggeri er veldig typisk for dagens norske bryggeriverden ved at det startet som et bryggerlag av venner som valgte å satse profesjonelt fra 2013. Dette smaksintense krydderølet med innslag av røyk er et av deres første som når utenfor lokalmiljøet, og ideen er hentet fra den dramatiske hendelsen i Bergen havn (Vågen) for 350 år siden. Brennende nederlandske handelsskip fylt opp med krydder har gitt inspirasjon til oppskriften.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her