Få vil bli kokk

Rekrutteringen til kokkeyrket har falt dramatisk. I fjor ble flere kokkeklasser lagt ned. Og i år blir trolig enda flere fjernet.
Redaksjonen
03 April 2008 - 12:00

- Det virker som om effekten etter Jamie Oliver har lagt seg, sier Nils Skavhellen, inntaksleder ved Hordaland fylkeskommune til Bergens Tidende.
 
I 2006 var det 327 søkere til videregående opplæring i mat- og restaurantfag i Hordaland. I år er det en dramatisk nedgang. Det er nemlig bare 210 søkere.
 
Måtte legge ned
- Det er en stor nedgang i antall søkere i dette faget. I fjor måtte vi legge ned flere klasser. Det må vi nok gjøre i år også, sier Skarvhellen.
 
I 2007 la fylkeskommunen i Hordaland ned 10 klasser fordi så få søkte seg til mat- og restaurantfag.
 
Spesielt ille er det for Årstad skole, som tradisjonelt har vært den største rekrutteringsanstalten til kokkeyrket i fylket. De har i år 60 ledige elevplasser, men bare 25 søkere.
 
Vanskelig
Både Ken Skorge Kristiansen fra restauranten Colonialen og Per Trygve Bolstad på Boha, sier at det er vanskelig å få tak i gode lærlinger.
 
- De beste talentene forsvinner til Oslo eller utlandet. Vi må virkelig jobbe for å få tak i gode lærlinger, sier Ken Skorge Kristiansen.
 
- Det var en kokkeboom for cirka fem år siden. Nå har det dabbet av. Jeg har måtte reise rundt på ungdomsskoler for å få elever interessert i yrket mitt, sier Per Trygve Bolstad.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Endelig noe godt du kan bruke tyttebærene til
Ukens kake

Endelig noe godt du kan bruke tyttebærene til

Mange lar det bli med tilbehør til kjøttkakene, men friske tyttebær smaker fantastisk sammen med den fete mascarponekremen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her