Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Fatmodnete epler fra Lier

Da produksjonsmonopolet for brennevin i Norge ble fjernet sommeren 2005, var det flere som signaliserte at de skulle bygge destilleri. En av disse er en eplebonde fra Lier med sans for eplebrennevin med normannisk stil.
Redaksjonen
09 Januar 2009 - 12:30

På gården Egge i Lier har det vært dyrket epler siden tidenes morgen - i alle fall de siste 150-200 årene.
 
I 1994 begynte Marius Egge som er utdannet gartner og gartnertekniker, å sysle med tanken på siderproduksjon. Som tenkt - så gjort, og samme år begynte han prøveproduksjon - men da kun til eget bruk.
 
Et eplepresseri i Balestrand ble kontaktet, og resultatet av forsøkene var såpass gode at bonden på Egge la om til økologisk dyrking i 1996 - først og fremst på grunn av markedet for økologisk eplesider.

Fransk hjelp
Samtidig fikk han hjelp og gode råd av Herve Duclos, en fransk siderprodusent fra Normandie. Resultatet av samarbeidet ble i første omgang Liersider som finnes i to varianter; Ekte sider (4,7 prosent), og Liersider (11 prosent).

- En «bieffekt» av de økologiske dyrkingsmetodene er at du får mer ødelagt frukt. Min franske venn hevdet at «for mye sider ikke var av det gode - du bør destillere». På den tiden var dette selvsagt mest en fleip, men vi ble ikke helt kvitt tanken, og resultatet ble at vi gjorde en avtale med Arcus om prøvedestillasjon. Denne batchen ble lagt på eikefat samme år, men resultatet ble ikke helt som forventet - først og fremst på grunn av fat med for mye vinrester.

- Da lovverket ble endret, søkte vi om destillasjonsløyve - og i dag står en ekte «alambic de colone» signert fagmannen Alain Lagorsse, i det gamle uthuset, forteller Egge.

Lagorsse er ikke bare kolonneprodusent, men også «reisende i destillasjon» med lokale bønder i Normandie som kunder. Han kjenner derfor svært godt produksjonsgangen fra eplet plukkes til destillatet legges på fat. I 2007 ble den første runden med Egge Eplebrennevin destillert i Lier under kyndig veiledning fra Herve Duclos, og resultatet kan testes i disse dager.

Destillasjonen
Marius Egge fyrer sin alambic med gass, men den kan også fyres med ved eller olje. Uansett er det viktig å styre temperaturen under destillasjonsforløpet, og Egge forteller at den optimale temperaturen på det nybrente «livets vann» som kommer fra kondensatoren, ligger mellom 15 og 20 °C.
 
Alkoholinnholdet på destillatet er fra 65 til 75 prosent, noe som Marius Egge holder for å være det optimale for å få med mest mulig fruktsmak fra sideren over i det ferdige destillatet.

Alambicen består av tre deler. Den første er en kjele med varmekilde. Så ledes dampen over i en sylinder der temperaturfall og horisontale plater gjør at kun de ønskede alkoholene går videre til kjølespiralen. Destillasjonsapparatet er en smule ulikt de «fastmonterte» en ellers finner i Calvados i Frankrike, og er nok utviklet for litt enklere transport og etter modell fra mobile destillerier.

Lokalt vann
Vann er viktig i all produksjon av næringsmidler, og Egge gård har sitt eget vannverk fra den lokale Øksnebekken. Kilden ligger cirka halvannen kilometer nord for gården, og vannet benyttes i alle stadier av brennevinsproduksjonen.
 
- Resten er også håndarbeid, sier Egge. Produksjonen er fortsatt såpass liten at både tapping og etikettering gjøres for hånd.

Produktet
Norsk eplebrennevin trenger slett ikke å være en kopi av det en finner i Frankrike, og Herve Duclos har rådet bonden på Egge til å finne sin egen stil basert på de lokale råvarene. Likevel er stilen på produktet umiskjennelig.

Egge Eplebrennevin har i underkant to år bak seg på eikefat. Produktet er per definisjon et brennevin av «calvadostype».
 
Den store forskjellen er at det kun er brukt norske epler - og ikke den tradisjonelle sammensetningen av bitre, søte, syrlige, sure og bittersøte. Mens det i Calvados finnes rundt 800 forskjellige epletyper som er delt inn i fem familier, er det bare en håndfull sorter i Lier der 80 prosent er Gravenstein og Aroma - noe som ifølge Egge gir en litt annen smaksretning enn produktene fra Pays d'Auge.

Egge Eplebrennevin som holder 40 prosent, er et ærlig og usminket, tidsriktig produkt - uten tilsetninger av annet enn det destillatet har fått med seg fra innsiden av eikefatene. Syreinnholdet i råvarene er bortimot optimalt, og det er dette som er med på å bygge den fruktige smaken i sluttproduktet - der en også har en anelse krydder og fat.

Franske eikefat
Fatene er laget av fransk eik fra Tronçais. Mellom 25 og 50 prosent av fatene er nye. De resterende har en fortid innen modning av rød eller hvit vin i Bordeaux-området.

I dag har Marius Egge 28 fat «i stallen», men planen er å utvide smått om senn. I Frankrike må eplebrennevin lagres i minimum to år før det kan betegne calvados.
 
I Norge har vi ingen regler når det gjelder lengden på fatmodning av eplebrennevin (eller annet brennevin for den del), og Marius Egge mener å ha fått et godt produkt på under to år.

- Jeg liker et ungt eplebrennevin med mye frukt og smak, men vil selvsagt også teste lengre lagring for å få mer fatpreg, sier Lierbonden. Som tappet 2.200 flasker eplebrennevin for å dekke etterspørselen før jul, men planen er å tappe rundt 4.000 flasker i mars/april når rett modning er nådd.

Pommeau og destillerte jordbær
I Frankrike serveres gjerne Pinot de Charente (fersk druejuice blandet med cognac) eller pommeau (fersk eplejuice blandet med calvados) som apéritif. Ved siste nyhetsslipp på Vinmonopolet kom Lierapéritif, en pommeau-variant som holder 18 prosent og som ikke står tilbake fra sine franske «slektninger».

Eplebonden i Lier har også jordbær, og med egen destillasjonskolonne falt han for fristelsen til å prøve noe nytt: Fruktsnaps basert på jordbær. Snapsen er laget av destillertjordbærvin som i hovedsak er basert på sorten Korona, og drikken holder 40 prosent.

Whisky neste
Øl er ferskvare, og det er ikke alltid at volumet på sesongbrygg og kundenes kjøpslyst harmonerer. Dette har fått kreative hoder i Buskerud til å tenke nytt.
 
Utgangspunktet for ølproduksjon og det som destilleres for å få whisky (distillers beer) er relativt likt, og planen er å «konvertere» et parti juleøl brygget av Aass Bryggeri i Drammen til norsk whisky ved hjelp av kolonnen på Egge.

Ideene er mange, og den som holder øye med alambicen i Lier, vil ventelig få se flere nye produkter i tiden som kommer.

 
Foto: Gunnar Mjaugedal

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her