Øl
Dette er grunnen til at øl feires en hel måned til ende på New Zealand

Dette er grunnen til at øl feires en hel måned til ende på New Zealand

Humle er nemlig en av landets viktige jordbruksvarer, og ikke uventet bruker New Zealands ølbryggerier denne høykvalitetshumlen for alt den er verd.
15 Februar 2022 - 15:05

For fjerde år på rad feires New Zealand Beer Month som en utvidet feiring av landets nasjonaldag, Waitangi Day den 6. februar. Det som begynte i det små i London har spredt seg rundt i hele Storbritannia og flere land i Europa og hedrer New Zealands historie og kultur med mat, kunst og arrangementer. Men i høysetet står alltid øl fra New Zealand, og bak denne tradisjonen står New Zealand Beer Collective.

Samarbeid for bedre øl verden over

NZBC ble opprettet i 2014 og hadde da fem medlemsbryggerier, Yeastie Boys, Tuatara, 8 Wired, Renaissance og Three Boys. Med deres delte kunnskap, ideer og ressurser, og ikke minst at det totale volumet øl som skulle eksporteres økte betraktelig når de fem slo seg sammen, ble det enklere for øl fra New Zealand å nå ut i verden.

Gjennom årene har kollektivet vokst, og inkluderer nå også Deep Creek, Boneface, Duncans Brewing, Kereru Brewing Company og Urbanault.

Samarbeidet har sikret at har fått gode partnere som sørger for at ølet blir godt tatt vare på under transporten, selv om det å holde ølet kjølig på ferden fra andre siden av verden ikke er billig. En kjølig transport og lagring er en forutsetning for at kvaliteten på ølet ikke skal forringes, og er dermed noe av det viktigste for å kunne selge ølet på denne siden av kloden. Og det får vi nå nyte godt av.

Becky Donald og Todd Nicolson fra NZBC
Becky Donald og Todd Nicolson fra NZBC (Copyright © NZBC)

Ingredienser, oppfinnsomhet og isolasjon

Det er nemlig flere ting som gjør kiwienes øl så spesielt. Todd Nicolson fra NZBC pleier å si at det er de tre i-ene som gjør ølet fra New Zealand så unikt; «Ingredients, Ingenuity and Isolation», altså ingredienser, oppfinnsomhet og isolasjon. Todd forklarer:

- De tre tingene henger sammen. Det å befinne seg på den andre siden av verden og så langt unna de tradisjonelle bryggelandene har ført til at vi har måttet være oppfinnsomme og bruke det vi har for hånden. Et godt eksempel er bruk av tidligere melkebruksutstyr til brygging. Jeg tror isolasjonen alltid har gitt bryggerne en viss grad av frihet, og mulighet til å være dristige med tanke på smaker og ideer. Og når det kommer til ingredienser har vi noen av de beste humlene i verden, i overflod rett utenfor døren. God druedyrkningsjord og klima gjør det også mulig å dyrke god humle.

Fersk humle
Fersk humle (Foto: The New Zealand Institute for Plant and Food Research Ltd)

Humle fra New Zealand har vært å finne i øl lenge, og fra den først ble dyrket profesjonelt på 1840-tallet, tok det ikke mer enn 40 år før den ble eksportert til Europa. På 1970-tallet ble humletypen Green Bullet brukt i lagerølet Steinlager som fikk stor suksess, og dermed ble også denne humlen det som anses som New Zealands første hovedhumle.

Trendsettende humle

I dag kan kiwiene skryte av å ha noen av verdens mest ettertraktede humletyper, mye takket være det at de alltid tenker nytt og tør å eksperimentere, men også på grunn av øyens unike jordsmonn. Klimaet og jordsmonnet gjør at det dyrkes vindruer over hele landet, men humlen finner man hovedsakelig i de beste sauvignon blanc-områdene på toppen av sørøyen. Der finner man også den mest kjente humlesorten av dem alle, Nelson Sauvin.

8 Wired Hop SaladNelson Sauvin så dagens lys i år 2000 og brukes i dag i av bryggerier verden over. Navnet har den fått fordi den fremviser egenskaper man finner i vin, som grapefrukt, stikkelsbær og hvitvinsdruer. Et godt eksempel på øl med denne humlen i en fruktig cocktail av også internasjonale humler, er bryggeriet 8 wired sin Hop Salad, som er det navnet sier; en skikkelig humlefruktsalat.
Andre velkjente humler fra New Zealand er Wai-iti med fruktig aroma av aprikos og fersken, Riwake med sin kraftige og unike aroma av tropisk frukt, og Motueka som har en utpreget aroma av ferskpresset lime. I Deep Creek sin Misty Miyagy kommer særlig Motueka-humlen godt til sin rett.

Det er altså disse tonene av tropisk frukt og steinfrukt som kjennetegner New Zealands moderne humletyper, og det nyeste tilskuddet, Nectaron, er intet unntak.

- Nectaron er en virkelig spennende utvikling og uten tvil det beste eksemplet på dette på grunn av intensiteten i smakene og aromaene, forteller Todd.

De moderne, populære humletypene
Tidslinje over de moderne, populære humletypene (Copyright © NZBC)

Når fruktige, humlerike øl i dag er inne i en enorm popularitetsbølge, er dette mye takket være nettopp disse aromatiske humlene fra New Zealand. De er svært ettertraktet hos internasjonale bryggerier både på grunn av karakteristikkene sine, og på grunn av menneskene som står bak og stadig våger å prøve noe nytt.

I dag anses New Zealand som et av de mest trendsettende, uavhengige ølområdene, og med en befolkning på rundt samme tall som Norge, ca. 5 millioner, finnes det nå mer enn 220 bryggerier. Og dette er nok bare starten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her