Øl
Dette er grunnen til at øl feires en hel måned til ende på New Zealand

Dette er grunnen til at øl feires en hel måned til ende på New Zealand

Humle er nemlig en av landets viktige jordbruksvarer, og ikke uventet bruker New Zealands ølbryggerier denne høykvalitetshumlen for alt den er verd.
15 Februar 2022 - 15:05

For fjerde år på rad feires New Zealand Beer Month som en utvidet feiring av landets nasjonaldag, Waitangi Day den 6. februar. Det som begynte i det små i London har spredt seg rundt i hele Storbritannia og flere land i Europa og hedrer New Zealands historie og kultur med mat, kunst og arrangementer. Men i høysetet står alltid øl fra New Zealand, og bak denne tradisjonen står New Zealand Beer Collective.

Samarbeid for bedre øl verden over

NZBC ble opprettet i 2014 og hadde da fem medlemsbryggerier, Yeastie Boys, Tuatara, 8 Wired, Renaissance og Three Boys. Med deres delte kunnskap, ideer og ressurser, og ikke minst at det totale volumet øl som skulle eksporteres økte betraktelig når de fem slo seg sammen, ble det enklere for øl fra New Zealand å nå ut i verden.

Gjennom årene har kollektivet vokst, og inkluderer nå også Deep Creek, Boneface, Duncans Brewing, Kereru Brewing Company og Urbanault.

Samarbeidet har sikret at har fått gode partnere som sørger for at ølet blir godt tatt vare på under transporten, selv om det å holde ølet kjølig på ferden fra andre siden av verden ikke er billig. En kjølig transport og lagring er en forutsetning for at kvaliteten på ølet ikke skal forringes, og er dermed noe av det viktigste for å kunne selge ølet på denne siden av kloden. Og det får vi nå nyte godt av.

Becky Donald og Todd Nicolson fra NZBC
Becky Donald og Todd Nicolson fra NZBC (Copyright © NZBC)

Ingredienser, oppfinnsomhet og isolasjon

Det er nemlig flere ting som gjør kiwienes øl så spesielt. Todd Nicolson fra NZBC pleier å si at det er de tre i-ene som gjør ølet fra New Zealand så unikt; «Ingredients, Ingenuity and Isolation», altså ingredienser, oppfinnsomhet og isolasjon. Todd forklarer:

- De tre tingene henger sammen. Det å befinne seg på den andre siden av verden og så langt unna de tradisjonelle bryggelandene har ført til at vi har måttet være oppfinnsomme og bruke det vi har for hånden. Et godt eksempel er bruk av tidligere melkebruksutstyr til brygging. Jeg tror isolasjonen alltid har gitt bryggerne en viss grad av frihet, og mulighet til å være dristige med tanke på smaker og ideer. Og når det kommer til ingredienser har vi noen av de beste humlene i verden, i overflod rett utenfor døren. God druedyrkningsjord og klima gjør det også mulig å dyrke god humle.

Fersk humle
Fersk humle (Foto: The New Zealand Institute for Plant and Food Research Ltd)

Humle fra New Zealand har vært å finne i øl lenge, og fra den først ble dyrket profesjonelt på 1840-tallet, tok det ikke mer enn 40 år før den ble eksportert til Europa. På 1970-tallet ble humletypen Green Bullet brukt i lagerølet Steinlager som fikk stor suksess, og dermed ble også denne humlen det som anses som New Zealands første hovedhumle.

Trendsettende humle

I dag kan kiwiene skryte av å ha noen av verdens mest ettertraktede humletyper, mye takket være det at de alltid tenker nytt og tør å eksperimentere, men også på grunn av øyens unike jordsmonn. Klimaet og jordsmonnet gjør at det dyrkes vindruer over hele landet, men humlen finner man hovedsakelig i de beste sauvignon blanc-områdene på toppen av sørøyen. Der finner man også den mest kjente humlesorten av dem alle, Nelson Sauvin.

8 Wired Hop SaladNelson Sauvin så dagens lys i år 2000 og brukes i dag i av bryggerier verden over. Navnet har den fått fordi den fremviser egenskaper man finner i vin, som grapefrukt, stikkelsbær og hvitvinsdruer. Et godt eksempel på øl med denne humlen i en fruktig cocktail av også internasjonale humler, er bryggeriet 8 wired sin Hop Salad, som er det navnet sier; en skikkelig humlefruktsalat.
Andre velkjente humler fra New Zealand er Wai-iti med fruktig aroma av aprikos og fersken, Riwake med sin kraftige og unike aroma av tropisk frukt, og Motueka som har en utpreget aroma av ferskpresset lime. I Deep Creek sin Misty Miyagy kommer særlig Motueka-humlen godt til sin rett.

Det er altså disse tonene av tropisk frukt og steinfrukt som kjennetegner New Zealands moderne humletyper, og det nyeste tilskuddet, Nectaron, er intet unntak.

- Nectaron er en virkelig spennende utvikling og uten tvil det beste eksemplet på dette på grunn av intensiteten i smakene og aromaene, forteller Todd.

De moderne, populære humletypene
Tidslinje over de moderne, populære humletypene (Copyright © NZBC)

Når fruktige, humlerike øl i dag er inne i en enorm popularitetsbølge, er dette mye takket være nettopp disse aromatiske humlene fra New Zealand. De er svært ettertraktet hos internasjonale bryggerier både på grunn av karakteristikkene sine, og på grunn av menneskene som står bak og stadig våger å prøve noe nytt.

I dag anses New Zealand som et av de mest trendsettende, uavhengige ølområdene, og med en befolkning på rundt samme tall som Norge, ca. 5 millioner, finnes det nå mer enn 220 bryggerier. Og dette er nok bare starten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her