Forførende tysk

Tysk eleganse som betegnelse for en vin er for de som kun assosierer tysk vin med slapt sukkervann en motsigelse. Men like fullt en sannhet som flere burde avdekke. Ukens vin er en strålende representant for slike vinskatter. Og nydelig så vel som matfølge som å nippes til en lun augustkveld.

Problemet med de gode tyske vinene er de innviklete navnene, og jo bedre vinen er, jo lengre og mer omstendelig er navnet. Litt overdrevet kanskje men ikke langt fra sannheten. Men ofte nok til å skremme vannet av forbrukeren. Når vinen i tillegg har en stygg og gammelmodig etikett, dempes fristelsen ytterligere noen hakk. Ukens utvalgte ser ikke så verst ut til tross for den usympatiske tyske ørnen som pryder etiketten. Men innholdet er strålende selv om navnet altså er langt: Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Kabinett 1997 (varenr. 5696, kr 125,70) fra Kloster Eberbach.

For de innvidde er dette navnet ensbetydende med en vin av høy kvalitet. Vinmarken Berg Rottland rett utenfor den idylliske byen Rüdesheim helt i ytterkant av vinregionen Rheingau er blant de bratteste skråningene med sørøstlig helning. Slik får den delikate rieslingdruen som vokser i dette skrinne skiferholdige jordsmonnet riktig dose sol. Hvilket jo er nødvendig for å utvikle optimalt sukkerinnhold i druen. Kabinett henspeiler nettopp på sødmen i druen. Og refererer til regler i det stivbeinte tyske vinlovverket.

For konsumenten sier det normalt ikke så veldig mye, men gir en antydning om vekten i vinen. Kabinett er laveste nivå over standard (qualitätswein), altså er den ikke veldig kraftig. Men så lenge vinen kommer fra en god produsent, som kloster Eberbach, er du sikker på at selv kabinett betyr en vin med god konsentrasjon.

Vår vin er heller ikke helt tørr men de flotte syrene balanserer vinen så godt at den oppleves tørr. Dessuten er innholdet av alkohol som jo også smaker søtt, dempet, bare 10 prosent, hvilket er med på å skape en flott balanse i vinen. 1997 var en vellykket årgang som de fleste i perioden 1994 til 1999. Så her har du med en vin å gjøre som tåler lagring noen år til selv om den er flott å drikke nå til fiskeretter med kremsauser, til kalde retter som skalldyrsalater, kokte reker eller scampi med salsa. Eller som sagt, nyt den som den er.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen