Forførende tysk

Tysk eleganse som betegnelse for en vin er for de som kun assosierer tysk vin med slapt sukkervann en motsigelse. Men like fullt en sannhet som flere burde avdekke. Ukens vin er en strålende representant for slike vinskatter. Og nydelig så vel som matfølg
Aase E. Jacobsen
17 August 2000 - 02:20

Problemet med de gode tyske vinene er de innviklete navnene, og jo bedre vinen er, jo lengre og mer omstendelig er navnet. Litt overdrevet kanskje men ikke langt fra sannheten. Men ofte nok til å skremme vannet av forbrukeren. Når vinen i tillegg har en stygg og gammelmodig etikett, dempes fristelsen ytterligere noen hakk. Ukens utvalgte ser ikke så verst ut til tross for den usympatiske tyske ørnen som pryder etiketten. Men innholdet er strålende selv om navnet altså er langt: Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Kabinett 1997 (varenr. 5696, kr 125,70) fra Kloster Eberbach.

For de innvidde er dette navnet ensbetydende med en vin av høy kvalitet. Vinmarken Berg Rottland rett utenfor den idylliske byen Rüdesheim helt i ytterkant av vinregionen Rheingau er blant de bratteste skråningene med sørøstlig helning. Slik får den delikate rieslingdruen som vokser i dette skrinne skiferholdige jordsmonnet riktig dose sol. Hvilket jo er nødvendig for å utvikle optimalt sukkerinnhold i druen. Kabinett henspeiler nettopp på sødmen i druen. Og refererer til regler i det stivbeinte tyske vinlovverket.

For konsumenten sier det normalt ikke så veldig mye, men gir en antydning om vekten i vinen. Kabinett er laveste nivå over standard (qualitätswein), altså er den ikke veldig kraftig. Men så lenge vinen kommer fra en god produsent, som kloster Eberbach, er du sikker på at selv kabinett betyr en vin med god konsentrasjon.

Vår vin er heller ikke helt tørr men de flotte syrene balanserer vinen så godt at den oppleves tørr. Dessuten er innholdet av alkohol som jo også smaker søtt, dempet, bare 10 prosent, hvilket er med på å skape en flott balanse i vinen. 1997 var en vellykket årgang som de fleste i perioden 1994 til 1999. Så her har du med en vin å gjøre som tåler lagring noen år til selv om den er flott å drikke nå til fiskeretter med kremsauser, til kalde retter som skalldyrsalater, kokte reker eller scampi med salsa. Eller som sagt, nyt den som den er.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her