Første gull i verdenscupen

Oslo (NW): Det norske Kokkelandslaget stakk mandag av med gull for varmretter i den prestisjetunge konkurransen Culinary World Cup. Norsk gjørs fra Øyeren, sjøkreps og pepperbakt hjortefilet gikk rett hjem hos dommerne i Luxembourg.

Nå kan også en sammenlagtseier være innen rekkevidde. - Fantastisk kjempeartig, sier landslagsmedlem Odd Ivar Solvold på telefon fra Luxembourg. Gullet i varmmat-konkurransen er de første laurbærene dette landslaget innkasserer internasjonalt. Laget har forberedt seg på verdenscupen siden januar, men det er første gang de ti medlemmene konkurrerer sammen.
 
Selve konkurransen gikk over fem hektiske timer lørdag der hver nasjons lag tilberedte en treretters meny til 105 personer. - Det er moro at alt klaffer også når vi er under press. Resultatet lover godt for videre konkurranser, ikke minst OL i år 2000, sier Solvold.
 
Svensk trussel
I Luxembourg har det norske landslaget utmerket seg som et samspilt lag med en særegen stil. Nordmennene legger vekt på smakfull mat der råvarene kommer til sin rett, uten for mye fiksfakserier. -I tillegg scoret nok Norge poeng på roen og samspillet i laget. Dommerne ser at vi fungerer godt sammen, sier Solvold. Singapore, Sveits og Sverige ser ut til å bli Kokkelandslagets argeste konkurrenter i verdenscupen. Alle de tre lagene har hittil prestert glitrende.
 
- Vi er litt engstelige for disse lagene. Svenskene er på hugget, og det er alltid en viss spenning i konkurransen mellom Norge og Sverige. Vi er som regel nesten jevngode i internasjonale konkurranser, sier Solvold.
 
Det norske laget hadde favorittstempel på seg allerede før verdenscupen startet, og forventningen er ikke mindre nå. Fortsatt gjenstår kaldmatbuffeten som skal presenteres for dommere og publikum tirsdag morgen. De ti matkunstnerne regner med å arbeide sammenhengende frem til da.
 
- Vi har sovet tre timer i natt, men tror ikke det blir mer søvn nå før buffeten presenteres tirsdag morgen, sier en fortsatt opplagt Solvold. Det norske kaldmatbordet har himmel, hav og norsk natur som tema. Naturstein, mose og søyler av vann danner kontrapunkt til en overflod av ulike kalde anretninger på enkle, hvite tallerkener. Norsk laks, skalldyr og vilt er bare noen av ingrediensene.
 
Landslagsmedlem Espen Vesterdal Larsen, kjent fra Erichsen Konditori i Trondheim, har laget et kunstverk av en sjokoladeoppsats som dominerer dessertanretningen. - Kaldmatbuffeten er en krevende øvelse, men vi er godt forberedt, sier Solvold.
 
Her er gull-menyen:
 
Forrett: Ovnsbakt gjørs med myk sjøkrepsskorpe, braisert kål, enebærskum og appelsinolje.

 
Hovedrett: Pepperbakt hjortefilet med vintergrønnsaker og sherrysaus
 

 
Dessert: Sjokoladebavarois med fersken- og chilisorbet
 

 
09.11.98

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen