Oppskrifter
Fortvil ikke: Norske Kraftkar-elskere prioriteres
Foto: (Hanne Stensvold)

Fortvil ikke: Norske Kraftkar-elskere prioriteres

Selv om ysterne bak Kraftkar blir bombardert med forespørsler fra Europa og Nord-Amerika, kommer det norske markedet først. Produksjonen er allerede svært begrenset.
Aase E. Jacobsen
02 Desember 2016 - 10:11

I årets World Cheese Awards fikk Kraftkar høyeste poengsum av alle oster uavhengig av kategori og slo samtidig ut alt av ostekjendiser fra Frankrike, Italia og Spania, også i konkurranse med tidligere vinnere fra de 29 årene ostekåringen har funnet sted. Nå er hver Kraftkar-smule verd sin vekt i gull, for hele verden vi ha en smak av osten.

Tidligere i år ble Kraftkar best i Norden

Men berømmelsen går ikke ysterne på Tingvoll til hodet, ifølge Kristin Waagen som driver Tingvollost sammen med mannen Egil Smith-Meyer og foreldrene Solvår og Gunnar Waagen. For lokalmarkedet er aller viktigst, og bare en liten del av de 12 tonnene med Kraftkar som ystes i løpet av året, eksporteres.

Les den fantastiske historien bak ostesuksessen

Så selv om Tingvollost har deltatt i denne konkurransen mange ganger siden starten i 2003, og har hentet hjem mange medaljer, var de ikke forberedt på dette. Ikke hadde det hjulpet så mye heller, for virksomheten kan ikke ekspandere.

Kristin forteller at de ikke kommer til å øke produksjonen av Kraftkar i 2017. - Vi kjører på for fullt hele tiden som vi har gjort i hele år, mer får vi ikke til, sier hun. Det er heller ikke aktuelt å øke Kraftkar-produksjonen på bekostning av de andre ostene Tingvollost lager. Som for øvrig også er høyt premierte. Om ikke like berømte som Kraftkar.

For i årets World Cheese Awards hvor til sammen 3.021 oster fra 31 land deltok, fikk Mild mester bronse og Vismann dobbelt gull, såkalt supergold. Vismann er en mildere og mer kremaktig blåskimmelost enn Kraftkar.

-Det var første gang vi var fysisk til stede på denne konkurransen, så derfor var det ekstra artig, forteller Kristin som sendte faren til Spania. Hun, moren og mannen måtte følge konkurransen via nettet. 

Pappa Gunnar Waagen var til stede under World Cheese Awards.

 

At Tingvollost ikke utnytter situasjonen akkurat nå, er det mange som lurer på. Men det har sine naturlige begrensninger. Først og fremst i at Tingvollost bare bruker melk fra egne kuer. Og hver Kraftkar modner i minst seks måneder. Det er ifølge Kristin ikke aktuelt å gå under dette tidskravet. Det er betryggende, selv om det betyr at mange nok må gå tomhendte hjem fra butikken i tiden framover.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her