Forventningsfull og spent finalist

Med sin oppskrift Bortskjemt gris, er Helle Øder Valebrokk en av to finalister til NM for amatørkokk 2009. Følg finalen i Oslo lørdag den 13. juni.
Redaksjonen
09 Juni 2009 - 21:55

- Dette blir en kjempesjanse, men samtidig er jeg litt nervøs for lørdagens finale, kunne Helle Øder Valebrokk fortelle Apéritif i det hun fikk nyheten om at hun var plukket ut som en av to finalister i NM for amatørkokk 2009.
 
Den 37 år gamle grafiske designeren er halvt dansk og halvt trønder, og har vokst opp i Midtbyen i Trondheim, men bor og jobber i dag i Oslo.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="finale">Se den spennende finalen (klikk)
 
Det største som finnes
Øder Valebrokk har deltatt med sine beste oppskrifter i Apéritifs NM for amatørkokk helt siden første gang det ble arrangert i 2004, men det er første gang hun er blitt valgt ut til å kjempe om Norgesmestertittelen.
 
- Jeg og min mann er veldig interessert i god mat, og NM for amatørkokk er den gjeveste konkurransen matinteresserte kan delta i, sier Øder Valebrokk.
 
- Konkurransen setter en på prøve, og årets tema gav meg en skikkelig utfordring i og med at det var to meieriprodukter hvorav det ene skulle være syrnet. Det gjorde oppgaven desto mer spennende i det jeg kunne sette sammen nye komponenter til svinekjøttet, fortsetter Øder Valebrokk.
 
Nytenkning på kjøkkenet
Ferdigprodukter står aldri på handlelisten til denne matinteresserte designeren, for her lages alle rettene fra bunnen av.
 
- Rettene mine blir ofte til mens jeg står på kjøkkenet og får inspirasjon fra alle de gode råvarene. Jeg kan godt hente inspirasjon fra gode, gamle oppskrifter, men det er sjelden jeg følger de til punkt og prikke, og jeg liker å prøve ut nye ting og ta sjanser.
 
- Å lage mat er noe jeg koser meg med, og det er ren avspenning for meg.
 
 
Godt norsk
Norges beste amatørkokker har sendt inn sine beste oppskrifter på svinekjøtt og den skulle inneholde et syrnet melkeprodukt samt minst ett annet meieriprodukt. I tillegg ble bruk av norske og gjerne lokale råvarer vektlagt ved bedømmingen av den erfarne juryen.
 
- Svinekjøtt er fantastisk, og som halvt dansk spiser vi ribbe hele året og ikke bare til jul. Den norske vinklingen synes jeg er bra, fordi vi har mange veldig gode råvarer her i landet.
 
- Det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på kvaliteten som finnes, og tilgangen på gode norske råvarer har begynt å bli ganske bra etterhvert, sier Øder Valebrokk.
Lørdag 13. juni klokken 14.00 møter hun den andre finalisten i NM for amatørkokk 2009 til kokkekamp for åpen scene på Karl Johans gate i Oslo.
 
Du er selvfølgelig hjertelig velkommen til å følge den spennende finalen og heie frem din favoritt. Scenen finner du i krysset Universitetsgaten / Karl Johans gate.
 
Hva: Finale NM for amatørkokk 2009
 
Tid: Lørdag 13. juni 2009, kl 14.00 - ca kl 15.30
Sted: Karl Johans gate / Universitetsgaten, Oslo
 
 

Her følger alt du trenger å vite om konkurransen:
 

Foto: Erik Valebrokk, Roger Kolbu, Astrid Hals

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her