Frykter El Nino

Vinmakere over hele verden frykter global oppvarming og værfenomenet El Niño. Oppvarmingen kan føre til økte vinpriser.
Redaksjonen
05 Februar 2007 - 15:02

Det er spådd at 2007 kommer til å bli det varmeste året på lang tid, og dette er noe som bekymrer vinbransjen.

- Det er viktig at vi begynner å se på konsekvensene av global oppvarming. Da kan vi også se på langsiktige løsninger for bransjen, sier Michael Silacci hos Opus One til decanter.com.

- Vi må gjøre dette før vinmarkene våre blir rammet på samme måte som snøen minker på toppen av Kilimanjaro, sier han.

Frank Mitolo hos Mitolo Wines i vindistriktet McLaren Vale i Australia beskriver situasjonen som en av de mest skremmende periodene i historien med tanke på værmønster og hvordan det påvirker landbruket.

Et varsel
- Det bør være et varsel til alle som tror at global oppvarming ikke angår dem. Selv om fenomenet ikke akkurat finnes på dørstokken til alle, så er det bare et spørsmål om tid før El Niño vil gjøre utslag på folks handleregninger, sier Mitolo.

Samtidig gjør vinmakere ved Stillehavskysten, inkludert Chile og California, seg klare for regnet og det ustabile værmønsteret som kommer som en følge av El Niño. 
 
Bekymret
Paul Hobbs er konsulent i vinmakerbransjen og jobber i både California og Chile. Han frykter at noen årganger kan få store problemer.

- Det jeg er aller mest bekymret for når det gjelder El Niño er ustabiliteten som følger med. I år der vi merker at fenomenet er sterkt (mye regn) har vi problemer med årgangene, for da blir også temperaturen lavere. 

TJ Evans hos den chilenske produsenten Córpora sier at El Niño i kombinasjon med høye temperaturer vil være et stygt scenario.

- Det vil kreve nøyaktig planlegging av vinmarkene for å forhindre at det lages viner med for mye alkohol, at de blir for søte eller rett og slett ødelagte, sier han. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her