Frykter sparken

Ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Oslo forteller ikke arbeidsgiverne at de er fagorganiserte.
Redaksjonen
26 Januar 2009 - 18:00

De ansatte frykter trøbbel, og i verste fall å miste jobben. Det skriver Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet for fagorganiserte.
 
Hele 160 av 600 yrkesaktive medlemmer i Oslo Servitørforening holder medlemskapet i Fellesforbundet skjult for arbeidsgiverne.
 
Betaler direkte
De ansatte betaler kontingenten direkte til forbundet. På denne måten får ikke arbeidsgiveren vite at de er organisert.
 
- Tallene er veldig høye. Dette viser at det i store deler av restaurant- og hotellbransjen ikke er akseptert at ansatte organiserer seg, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet til Dagsavisen.
 
Vanskelig å verve
I tillegg til arbeidsgivernes motstand mot fagorganisering, kan de små forholdene ved mange restauranter være en viktig forklaring på at mange ikke tør å stå fram som organisert.
 
- I små miljøer har ansatte og ledere gjerne en sosial relasjon til hverandre, og de ansatte kan føle at det er illojalt å være organisert. Men det er misforstått lojalitet, sier Delp.
 
Han mener at mange ansatte er unge og uvitende om betydningen av et organisert arbeidsliv. De er gjerne innom bransjen for en kortere periode.
 
- De mangler kunnskap om hvordan partssystemet i arbeidslivet fungerer. Det er også et problem for oss når vi skal inn og organisere, sier forbundssekretæren.
 
Stort potensiale
Nestlederen i Norsk Servitørforening Svein-Frode Pettersbakken, jobber heltid med å verve nye medlemmer.
 
- Vi kunne potensielt hatt ti ganger så mange medlemmer. Mange er redde. Dette er en tung jobb, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her